REKLAMA
Witam z racji tego że większość osób na tym forum to mężczyźni postaram opisać problem jak najkrócej.
Chce wyjechać w podróż dokoła europy trasa około 8-9 tys km (średnia trasa jednego dnia 300-400km [nie będę jeździł codziennie] czas wyprawy 30-35 dni
Z racji tego ze o samochodach wiem tyle że mają 4 kółka i kierownicę jestem zmuszony prosić was forumowiczów o pomoc
A konkretnie potrzebuję auta na wyprawę takie żeby mi się nie rozpadło (oczywiście wiem że to wszystko zależy od szczęścia , sprawdzenia , przygotowania , ale chce zmniejszyć szansę rozpadu auta w trasie [sami wiecie ze niektóre auta znacznie różnią się awaryjnością)
w trakcie jazdy (kierunek Europa zachodnia a potem może skandynawia)
Chciałbym się zmieścić w granicach 4-6 tyś (wliczając w to kupno auta , papiery , konieczne wymiany , naprawy)
Do tego zależało by mi na tym aby auto było dość ekonomiczne [gaz lub diesel] nie zależy mi na bardzo szybkiej jeździe 100/h w zupełności wystarczy
Myślałem nad kilkoma samochodami a konkretnie
Passat B4
Opel Astra II
Opel Corsa B
Golf 3
Seicento (gaz)
Volks Caddy
Berlingo/kangoo/Partner
+ jestem otwarty na sugestie
Ciekawą opcją jest Seicento w gazie małe baaardzo ekonomiczne auto tylko zastanawiam się czy da rade sobie w górach z lekkim obciążeniem (bagaż nie byłby tak ciężki , ale myślę że z 80-90 kg by się uzbierało] + bezpieczeństwo nie jestem pewien czy seicento nie jest tak zwaną puszką przy zderzeniach (nie mogę być pewny że ktoś mi nie wjedzie w auto )
do tego. Chcę zrobić własny bagażnik dachowy (zespawane słupki ogrodzeniowe + mocowania widziałem jak ludzie to robili i świetnie się to sprawdzało a do tego jest to bardzo tanie )
Pomalowanie auta (mam sprzęt wystarczy kupić odpowiedni lakier) zdaję sobie sprawę że nie będzie to pierwszorzędna robota a nawet będzie to baardzo kiepsko wyglądało , ale po prostu chcę to zrobić i biorę na siebie odpowiedzialność za oszpecenie auta :p
Chciałbym też prosić o radę... co powinienem na 100% zabrać w podróż , co wymienić w aucie , co sprawdzić czy odpowiednio działa , z czym pójść do mechanika.
Szpachlowanie mogę zrobić sam (mam znajomych którzy mi pomogą, podpowiedzą jak to zrobić) jak wyżej wspomniałem wiem że będzie źle , ale ja po prostu chce to zrobić dla własnej satysfakcji
(nie wiem czy to ma jakieś znaczenie , ale mam zamiar spać na dziko (namiot itp)
Bardzo chciałbym żeby cennik zmieścił się w granicach 4-6 tyś zł ze wszystkim z góry dziękuję bardzo za każdą pomoc i krytykę liczę na liczne odpowiedzi
Dziękuję