bartek3098 napisał(a):Zaczynając chcę wyruszyć w piątek (niestety nie mam możliwości wyjazdu w inny dzień) około godziny 21:00, czy będzie to dobra pora na rozpoczęcie podróży?
Piątek, a więc wekeend. Jak nie możesz innego dnia, to musisz i już. A czy godzina 21 czy 23, to nie ma znaczenia - i tak będziesz jechał autostradami. Tak więc tu masz pole do popisu i możesz ustalić godzinę wyjazdu wg siebie - np. w zależności o której godzinie chcesz dojechać do celu, ile planujesz postojów i jak długich.
bartek3098 napisał(a):kilometrów jest dużo będzie to moja pierwsza trasa na takiej odległości wcześniejsze to około 300 kilometrów, na co mam zwrócić uwagę?
W zasadzie na to samo, na zwracasz podróżując 300 km. Tutaj dodatkowo masz opłaty za przejazdy, więc warto zainteresować się nimi. Wszystko znajdziesz w necie.
bartek3098 napisał(a): jak wygladają opłaty na autostradzie A4 i jak ulokowane są bramki?
Cennik aktualnych opłat na A4 jest w necie. Z tego co pamiętam, to za cały odcinek płatny A4 wychodzi 16 zł z groszami ( 10 groszy za km ). Bramki są w zalezności którędy będziesz jechał z Zawiercia - jak A1 do Gliwic, to bramki są jakieś 3 km od zjazdu z A1 na A4. Jak pojedziesz np. Dk88, to bramki są przed wjazdem na autostradę. Na google maps możesz zobaczyć jak to wygląda, jeżeli nigdy nie jechałeś płatnym odcinkiem A4. Przy wjeździe na autostradę tylko pobierasz bilet. Natomiast płacisz dopiero przy wyjeździe z odcinka płatnego - na bramce podajesz bilet i płacisz w zależności od ilości przejechanych km. A to zależy od miejsca, w którym na autostradę wjedziesz. Bramka wyjazdowa z odcinka płatnego A4 jest przed DK5 ( koło Wrocławia ). Dalej jedziesz za darmochę
bartek3098 napisał(a):mniej więcej co ile robić przerwy? Wiadomo jazda autostradą szczególnie w nocy bywa nużąca.
To już zależy tylko i wyłącznie od ciebie i od pasażerów. Na autostradach nie masz za bardzo wyboru - jak wiadomo możesz się zatrzymać tylko w MOP-ach. Większość z nich to tylko miejsca postojowe i ubikacje. Ale wszystkie informacje znajdziesz w necie, na stronie GDDKiA. Warto się tym zainteresować, by wiedzieć, gdzie ewentualnie można zatankować auto, kupić coś do zjedzenia itd. Warto też zapoznać się z systemem alarmowym w razie wypadku czy kolizji oraz z zasadami bezpieczeństwa obowiazującymi na autostradzie - wielu kierowców nie wie, jak zachować się nawet w razie awarii samochodu. A wszystko jest określone w przepisach. Np. podczas awarii samochodu, wszyscy powinni opuścić samochód i stanąc za barierkami, kierowca ma obowiązek mieć włożoną kamizelkę odblaskow, ma obowiązek wystawić trójkąt w odpowiedniej odległości itd. Wszystkie onformacje znajdziesz na stronie GDDKiA.
bartek3098 napisał(a):Pytanie numer pięć: czy kierowanie sie na A4 jest dobrym wyborem czy może lepiej jechać przez Czechy
To za bardzo nie ma znaczenia - wbrew pozorom odległość jest prawie ta sama - różnica to jakieś 20 - 30 km, w zależności z którego miejsca w Zawierciu ruszasz i w które miejsce chcesz dojechać. Ale i jadąc przez Czechy i przez Niemcy, jedziesz autostradami. Z tą różnicą, że w Niemczech jedziesz autostradami za darmo, a w Czechach płacisz - musisz kupić winietę. Wszystkie informacje o płatnościach w poszczególnych państwach za poszczególne przejazdy znajdziesz na stronie PZM-u.
bartek3098 napisał(a):jak wygląda jazda w Niemczech? Wiem o plakietkach umweltzone oraz o obowiązkowej apteczce w samochodzie, co jeszcze powinienem wiedzieć i co może mi się przydać?
Informacje o przepisach, w tym o obowiązkowym wyposażeniu samochodu w poszczególnych krajach UE znajdziesz równiez na stronie PZM. Warto się z nimi zapoznać zanim wyruszysz w podróż.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...