Podstawienie się na skrzyżowaniu?

30 Sty 2009, 23:10

Witam.. jestem tu nowy więc chciałem na początku serdecznie wszystkich powitać..

mam pytanie odnośnie sytuacji na skrzyżowaniu.. jest to skrzyżowanie dróg o dośc dużym natężeniu ruchu.. często z niego korzystam.. w godzinach szczytu bardzo często powtarza sie proceder "omijania" samochodu skręcającego w lewo.. moje pytanie jest następujące.. czyją wine może orzec sąd jeżeli widząc właśnie taki nadjeżdżający samochód wystawie sie żeby mnie uderzył.. (pomijając fakt że policjant może dać mandat mi i mu)

narysowałem prowizorycznie taką sytuacje..

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

czerwony samochód - ja
zielony samochód - niecierpliwy cwaniak
niebieski samochód - niewinny uzytkownik

pozdrawiam..[/quote]
miros7
Nowicjusz

Miejscowość: K-ce

31 Sty 2009, 00:12

To będzie naturalnie Twoja wina. Masz obowiązek przepuścić wszystkich jadących prosto i skręcających w prawo w tą ulicę w którą sam chcesz skręcić.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Sty 2009, 00:28

mimo że kolega w zielonym przejeżdża linie ciągła wjeżdżając na pas do skrętu w prawo i następnie jedzie prosto?

bo zapomniałem dodać że z jednego pasa jedzie się w lewo i na wprost a z drugiego tylko w prawo.. jedynie autobus z zatoczki może jechać na wprost..
miros7
Nowicjusz

Miejscowość: K-ce

31 Sty 2009, 13:49

To nie ma znaczenia - ty masz obowiązek przepuścić pojazdy nadjeżdżajace z przeciwka i jadące prosto lub w prawo.Obojętnie jakby to robiły.Podejrzewam,że pojazd zielony omija niebieski już na skrzyżowaniu,czyli pojazd zielony nie jest w tym momencie na pasie do skrętu w prawo,tylko jest już na skrzyżowaniu.I wykonuje on manewr omijania,a nie wyprzedzania.Samochód niebieski jest wówczas traktowany jako przeszkoda na drodze,którą omijają samochody jadące prosto.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000