Podstawowe Narzędzia aby otworzć mały warsztat?

18 Sty 2015, 21:24

Witam chciałbym zapytać co będzie potrzebne aby otworzyć mały warsztat samochodowy. Na początek może napisze nad czym myślę jak bym o czymś zapomniał to dopiszcie.

Główne cele to:

mechanika pojazdowa naprawy silników, wymiana elementów zawieszenia lakiernictwo i blacharka odpada
serwis opon
auto elektronika

na początek co posiadam zestaw kluczy nasadowych, płasko oczkowych, oczkowych z grzechotką, fajkowych, imbusy, torxy, kleszcze wszystkie rodzaje również do segerów, impulsator kinetyczny, imadło, klucz dynanometryczny, ściągacz do łożysk, ściągacz do sprężyn amortyzatorów, lutownica, nasadka z kontomierzem, latarka, magnesy.

Teraz w co myślę zainwestować

Przede wszystkim podnośnik myślę nad takim ale proszę o opinie bardziej doświadczonych

[link do oferty na Allegro wygasł]

zestaw do wymiany opon

kompresor i tu kompletnie nie wiem w jaki zainwestować jaka firma i jaki baniak zainteresowało mnie coś tego typu

dodatkowo migomat jakiś mniejszy, wiertarka, szlifierka kątowa,

zestaw do mierzenia ciśnienia na garach no i interfejs diagnostyczny autocom to jest moja taka wstępna wizja co byście dodali zmienili ewentualnie wywalili?
ziom890
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 02 2008
Auto: bmw
Silnik: 1.9 105 KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

19 Sty 2015, 09:00

Zuraw ok-może być najtańszy

Reszta to najtańsza chińszczyzna........zastanowiłbym się szczególnie nad zestawem do ogumienia....jak chcesz robić to sporadycznie to może wystarczy jak dużo i szybko to po roku będziesz zmieniał na lepszy po stół nie uciągnie koła powyżej 19 cali albo zbijak nie da rady zbić opony.....

Podnośniki-sprawdż gdzie jest serwis i w ciągu ilu dni przyjeżdża.

Firmy od kompresorów też nie znam, niby serwis jest.Polecam Airpress,sprawdzone i z dobrym serwisem.

Do opon i nie tylko to jeszcze pneumat dobry kup np Yato

Do silnika na pewno blokady rozrządu, opaski do pierścieni,mierniki kompresji,-generalnie specjalistyczne narzędzia, same klucze to tylko podstawa.

Elektrnika -temat rzeka, Autocom od chińczyków na początek ci może wystarczy ale oprócz tego serwisówki, dobry miernik.
Optima
Nowicjusz

Auto: Fiat Doblo
Paliwo: Diesel

19 Sty 2015, 13:57

A odnośnie interfejsów polecacie coś innego bo ja tak przykładowo podałem autocom podpatrzyłem go właśnie w dobrym warsztacie zależy mi na tym aby obsłużyć przeciętne samochody od 1995 do 2008 roku głównie ope volksvagen skoda mercedes audi renault honda ford itp... no i dla siebie bmw koniecznie seria 3 i seria 7. Kolejna sprawa nie mam portu rs232 w lapku a mój windows to 7 więc potrzebuje na usb pod 7 i w języku polskim budżet to max 2500 mile widziane coś tańszego odnośnie przejściówek bmw jest dużo problemów z tym i też nie wiem z jakiej aukcji wybrać
ziom890
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 02 2008
Auto: bmw
Silnik: 1.9 105 KM

12 Maj 2017, 16:20

Mi przed założeniem warsztatu samochodowego polecano wyposażenie warsztatu od Siegstar. Marka z Tych. Specjalnie dojeżdżałem do nich na konsultacje. Przedstawiłem mniej więcej oczekiwania. Omówili ze mną rozwiązania, które wykorzystują. Chodzi głównie o niemieckich producentów. Wziąłem na początku podnośnik samochodowy, montażownice do opon, stację obsługi klimatyzacji. Do tej pory korzystam. Najlepszy sprzęt. Przy okazji mam u nich serwis, części zamienne, szkolenia pracowników pod zastosowanie urządzeń, montaż, transport. O wszystko zadbali, dlatego polecam. Wiem, że początki dla warsztatu bywają trudne, ale nie żałuj na wyposażenie.
kamil33
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 04 1983
Auto: renault

23 Maj 2017, 11:37

Hej, czy oprócz wyżej wymienionych narzędzi będzie coś jeszcze potrzebne jeśli miałby to być warsztat, a raczej serwis samochodów ciężarowych? Dokopałam się do artykułu http://www.eioba.pl/a/5gcw/wlasny-warsztat-samochodow-ciezarowych-plusy-i-minusy-biznesu, ale tutaj jest raczej ogólnie opisane otwarcie takiego warsztatu, a ja potrzebuję konkretów. Będę wdzięczna za pomoc
AnnaS
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 11 2000
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Iveco EuroTech
Typ: Inny
Rok produkcji: 1994

08 Cze 2017, 13:33

AnnaS napisał(a):czy oprócz wyżej wymienionych narzędzi będzie coś jeszcze potrzebne jeśli miałby to być warsztat, a raczej serwis samochodów ciężarowych?
Na pewno trzeba mieć duży plac manewrowy i pomieszczenie do którego bez problemu wjedziesz ciągnikiem siodłowym.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poczekaj z odpięciem pasa bezpieczeństwa
    W zeszłym roku 8% wszystkich wypadków drogowych zakończyło się wywróceniem się pojazdu. Zostało w nich rannych aż 2037 osób, a 146 poniosło śmierć(1). Co zrobić po wywróceniu się auta? Jeśli jesteśmy ...

20 Lis 2017, 14:12

Dla kogoś kto chce otworzyć warsztat istotny jest kanał- przynajmniej ja bym tak wolał. Przygotować jedno lub więcej stanowisk do naprawy, tak aby było wygodniej przyjmować klientów. Jeżeli chodzi o narzędzia to zacząłbym od tego https://abcporady.pl/co-musisz-miec-w-skrzynce-z-narzedziami-podpowiadamy-ktore-podstawowe-narzedzia-warto-miec Jednak trzeba narzędzia stale dokupować. Jeżeli otwierasz działalność, to możliwe jest otrzymanie dotacji na zakup, niektórych produktów.
autodrive
Nowicjusz

Auto: Skoda

26 Lis 2017, 22:52

Wyposażyłem swój warsztat u Best Prod. Mieli bardzo dobre ceny i duży wybór mocnych, świetnej jakości towarów. Można liczyć na promocje przy większych zakupach. Obsługa w pełni profesjonalna.
Franek74
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 01 2008
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: nie mam

07 Mar 2018, 13:24

Przegląd ważnych narzędzi, jakie warto mieć w samochodowym warsztacie, można znaleźć na [link do Sprzedajemy wygasł] - oczywiście ten artykuł nie wyczerpuje tematu, ale można się z niego dowiedzieć tego, co najważniejsze.
smaur
Początkujący

Prawo jazdy: 15 10 1986
Auto: Volvo s 60

08 Mar 2018, 12:57

Na pewno niezbędnym sprzętem będzie wyważarka, podnośnica, urządzenia do klimatyzacji itp. Ja w wyposażenie do warsztatu samochodowego zaopatrywałem się w moto hurtowni. Doradzili mi tam też czego nie powinno zabraknąć w tego typu miejscu. Porównywałem sobie ceny sprzętu z innymi hurtowniami i tu wychodzą bardzo atrakcyjnie, także polecam na początek do nich zajrzeć przed otwieraniem biznesu.
Marmolad19
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 06 1990
Auto: Audi A6
Paliwo: Benzyna + LPG

12 Mar 2018, 17:13

aeg robi bardzo dobry sprzęt dla profesjonalistów, cneny też są b ardzo przystepne, wiem ze mają długą żywotność i radzą sobie nawet pzy sporych mrozach
bpa
Początkujący

Auto: volvo v40

08 Cze 2018, 09:36

Narzędzia do warsztatu samochodowego polecam ze strony Autosa. Duży wybór i fajne ceny - jakość mega!
ruda2114
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 18 10 2007
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Ford Galaxy
Silnik: 2,0
Typ: Van
Rok produkcji: 2001

15 Cze 2018, 14:18

Dziwne, piszesz że serwis ogumienia odpada w wklejasz maszyny do wymiany opon? jak chcesz wymieniac opony a nie umiesz załatać? przecież tego się idzie na Yt nawet nauczyć po pierwszym odtworzeniu filmiku :) Co do maszyn to ktoś już napisał że to China, polecam Wyważarka Hoffman Geodyna A montazownica Flyspeed, plus ramie do Runflata. Jedyna china jaką bym wziął to kompresor z kraftdella z 300l wystarczy.
OptimusPrime
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 08 2011
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Ford Focus St

21 Cze 2018, 09:39

Musisz uwzględnić też podnośniki do samochodów bo bez tego mało co zrobisz.
Jkindustries1
Obserwowany

Prawo jazdy: 04 02 1992
Auto: jakies
Typ: Pickup
Rok produkcji: 1994

29 Sie 2019, 08:43

Urządzenia do warsztatu samochodowego można kupić w tej hurtowni MotoHurtownia z Kłobucka. Polecam skorzystać z ich usług i wyposażyć warsztat na 5+.
NowakMarcin85
Nowicjusz