Podświetlenie licznika - Suzuki Baleno

26 Maj 2019, 19:14

Witam, chce u Siebie w Suzuki Baleno z 1999 roku zmienić kolor żarówek z zielonych na białe/niebieskie, ponieważ zielony niezbyt gustuje mi. Chce zapytać się, czy są tam diody wlutowane czy zwykłe żaróweczki? jeśli tak to ilu voltowe kupić?
gber44

26 Maj 2019, 21:42

Wyciągnij licznik i sprawdz, przecież to 5 minut a odpowiedz z neta nie będzie miarodajna
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Maj 2019, 10:55

Ja myślę, że w tym liczniku mogą być jeszcze żaróweczki. Jednak aby to sprawdzić najlepiej wyciągnąć licznik tak jak napisał [email widoczny po zalogowaniu] sprawdzisz wtedy dokładnie jakiego rodzaju one są i czy będą już w kolorze czy też mają założone w kolorze tylko kapturki.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

28 Maj 2019, 19:51

Dzięki za odpowiedzi. Chwilowo nie mam w sumie czasu tego rozebrać, ale zrobię to na dniach. Tu wam podrzucam fotkę licznika z aukcji takiego jak u mnie, zdjęcie jego tyłu. Możecie wywnioskować po tym zdjęciu czy jest tam właśnie żaróweczka czy ten kapturek? Oczywiście jeśli się da, nie oczekuje odpowiedzi 100% wiarygodnej, ale tak wstępnie by wiedzieć jak zabiorę się za to. Nie stanie się nic jak odłączę licznik?
gber44

28 Maj 2019, 19:57

Nie da się określić jakie sa tam zarówki. Nic się nie stanie jak wyciągniesz licznik
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Maj 2019, 20:07

Dzięki za odpowiedź. Chodziło o stwierdzenie czy żarówki czy te kapturki. W przyszłym czasie wykręcę go i będę się odzywać albo pokaże efekt pracy. Pozdrawiam. :)
gber44

28 Maj 2019, 22:19

gruber99 napisał(a):Możecie wywnioskować po tym zdjęciu czy jest tam właśnie żaróweczka czy ten kapturek?
Widać że są żaróweczki, zaznaczyłem Ci na zrzucie. Jednak czy są one w kolorze czy też białe z kapturkami tego nie jesteśmy w stanie stwierdzić. Dopiero jak wyjmiesz taką żaróweczkę będziesz wiedział :)

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Cichy77
Forumowicz VIP

29 Maj 2019, 07:27

Dziękuje Cichy! :D Ale te wszystkie mam wymieniać od podświetlenia, czy po prostu te większe odpowiadają za to?
gber44

29 Maj 2019, 10:44

gruber99 napisał(a):Ale te wszystkie mam wymieniać od podświetlenia, czy po prostu te większe odpowiadają za to?
Wymieniasz te przepalone, ja jak wymieniałem kiedyś żaróweczki w liczniku np. po kupnie auta to starałem się wymienić wszystkie żeby nie wracać do tematu.
Co do tych większych to wydaje mi się że mogą one być od podświetlenia prędkościomierza i obrotomierza patrząc na zdjęcie licznika z drugiej strony.
Cichy77
Forumowicz VIP

29 Maj 2019, 11:23

Mi chodzi głównie o zmianę tych od podświetlania. Te po boku to kontrolki od ładowania, oleju, check, abs, poduszka, ręczny.. Wiec chyba te główne dwie duże i będzie w porządku.
gber44

29 Maj 2019, 11:41

gruber99 napisał(a):Wiec chyba te główne dwie duże i będzie w porządku.
Te dwie i jeszcze dwie mniejsze od podświetlenia poziomu paliwa i temperatury silnika (z tego co widać powinny być to te dwie mniejsze takie szare przy tym pionowym gnieździe/złączu)
Cichy77
Forumowicz VIP

29 Maj 2019, 16:43

Podejrzewam, że są to typowe żaróweczki T5 1,2W. Jeżeli chodzi o podświetlenie ( są one też w kontrolkach ), to na allegro można kupić kolorowe.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000