Podświetlenie zegarów

09 Maj 2017, 23:16

Witam. Czy w fordzie festa mk4 rocznik 1996 zegary nie są podświetlane ? Gdyż tablica się nie podświetla ? Są kontrolki np od kierunków, świateł drogowych czy ręcznego ale ogólnie podświetlenia zegarów nie ma, nie pokazuje nawet że światła mijania są włączone, światła świecą ale kontrolki nie ma. (Bezpieczniki sprawdzone, wszystkie są ok) Do podświetlenia zegarów w tym modelu jest jakiś ukryty guzik czy coś ? Bo to chyba za przeproszeniem jajca jakieś.
GloBoy
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 02 03 2017
Auto: BMW E36 316I
Silnik: M43TU 1.9 105KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

09 Maj 2017, 23:48

W każdym samochodzie licznik podświetla się z momentem włączenia świateł pozycyjnych, ale skoro u ciebie w ogóle nic się nie wyświetla to może masz problem z kostką lub masą. Wątpię, żeby wszystkie żarówki na raz były niesprawne ....
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

10 Maj 2017, 14:14

Anjin napisał(a):W każdym samochodzie licznik podświetla się z momentem włączenia świateł pozycyjnych
... lub po włączeniu zapłonu :)

W samochodzie autora będzie to po włączeniu świateł pozycyjnych czy też mijania.

Sprawdzałeś czy środkowa konsola, zapalniczka ma jakieś podświetlenie?

GloBoy napisał(a):światła mijania są włączone, światła świecą ale kontrolki nie ma
tzn. pewnie jest ale nie świeci bo może się przepaliła żaróweczka. Musisz wyciągnąć licznik i zajrzeć do niej.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna

10 Maj 2017, 16:56

Witamy. Problem podświetlenia mógł narastać tzn. jakiś czas temu świeciła tylko połowa a teraz nie świeci żadna żarówka.
Warto jednak zdjąć licznik i sprawdzić żarówki podświetlenia a nie brnąć w niepotrzebne naprawy.
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

11 Maj 2017, 12:24

Dzięki za zainteresowanie. Tak, właśnie chodzi o to że ani podczas włączenia "elektryki" ani silnika nie podświetlają się zegary. Co do kolegi wyżej, pokrętła od nawiewu i poziomu nadmuchu nie podświetlają się. Przycisk od nadmuchu "dookoła?" podświetla się po włączeniu a przycisk AC już nie. Zapalniczka jak kolega pytał "nie grzeje się" nie wiem czy do wina lipnej zapalniczki, teraz nie mam pod ręką ładowarki żeby sprawdzić czy telefon będzie się ładował. Posprawdzałem bezpieczniki itp. Słyszałem że czasem jest jakieś pokrętło od jasności podświetlenia lecz ja raczej takiego nie mam, chyba ze gdzieś jest ukryte.
GloBoy
Początkujący
Awatar użytkownika

11 Maj 2017, 12:38

Nawet gdyby było pokrętło od ściemniania podświetlenia, to podświetlenie nie będzie całkiem wyłączone. Do sprawdzenia masz bezpieczniki ( należy je zmierzyć miernikiem albo kontrolką - czasem samo naoczne stwierdzenie nie wystarcza ) oraz żaróweczki. Bądż instalację elektryczną. Innych możliwości nie ma. Z tego co pamiętam, to w mk IV nie ma jakichś wielkich ceregieli z demontażem zestawu wskaźników. A zanim sprawdzisz żaróweczki, sprawdż, czy przychodzi napięcie na nie ze złącza. Będziesz wiedział w czym problem - czy w zasilaniu czy w żaróweczkach.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Glikometr - tester płynu chłodniczego - instrukcja
    Cześć, pokażę Wam jak działa glikometr przyrząd którym możemy przetestować temperaturę wrzenia i przemarzania płynu chłodniczego który znajduje się w układzie chłodzenia samochodu. Dlaczego warto kontrolować ...

11 Maj 2017, 12:43

Dzięki za info, w wolnej chwili posprawdzam napięcia i bezpieczniki. Najwyżej jak nic nie wykombinuje to podjadę do znajomego mechanika i tyle.
GloBoy
Początkujący
Awatar użytkownika