Poduszki w aucie gdzie są?

12 Cze 2009, 17:01

gdzie są te poduszki jesli auto ma 8 albo 10 poduszek? chodzi mi o forda mondeo 3
piotrauto
Stały forumowicz

12 Cze 2009, 20:04

znalezienie informacji zajęło mi 3 minuty, w tym czasie jeszcze zapaliłem piekarnik, zobaczyłem co tam Moja w kuchni robi i dopiero wszedłem na strone forda czyli uzyskanie informacji zajęło jakieś 30-45 sekund.

http://www.ford.pl/ie/mondeo2007/mdo07_ ... nt/-/-/-/-
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

13 Cze 2009, 16:42

mi chodzi o mondeo 3 a nie o najnowsze!
1 czołowa kierowcy
2 czołowa pasażera
3 boczna kierowcy
4 boczna pasażera
5 kurtyna dla tych po lewej stronie
6 kurtyna dla tych po prawej stronie
7 boczna dla pasazera z lewej z tylu
8 boczna dla pasazera z prawej z tyłu
9 -?
10-?
a jesli a w aucie jest 11 albo 12 poduszek to gdzie one są?
piotrauto
Stały forumowicz

13 Cze 2009, 16:57

A w instrukcji NFS-a nie było :?:
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

13 Cze 2009, 17:17

piotrauto napisał(a):mi chodzi o mondeo 3 a nie o najnowsze!

A żebym to ja sie znał na generacjach Mondeo :P

piotrauto napisał(a):9 -?
10-?

9- na kolana kierowcy kierowcy
10- podobno czasem są kolanowe pasażera

11- kiedyś czytałem o poduszkach powietrznych, które mają oddzielać głowy podróżujących. Ale nie wiem czy takie coś wprowadzono.
12- Poduszka powietrzna środkowego pasażera tylnej kanapy to poduszka powietrzna ukryta w kapsule mieszczącej się na biodrowym pasie bezpieczeństwa środkowego pasażera.- w fazie testów
eaxene
Aktywny

15 Cze 2009, 11:20

a moze chodzi o kurtyny? kurtyn w aucie zawsze są 2 jedna dla głowy kierowcy i 2 dla głowy pasażera? czy 4? jedna dla kierowcy, druga dla pasażera, trzecia dla pasażera tylnego z lewej i czwarta dla pasażera tylnego z prawej?
piotrauto
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault 5 Alpine
    W 1976 roku Renault przedstawiło prawdziwie sportowy samochód – Renault 5 Alpine. Model, zaprojektowany i produkowany w zakładach Alpine w Dieppe, łączył elegancję ze sportowym stylem. Wykorzystano w nim wyposażenie ...

15 Cze 2009, 11:22

Kurtyny jak są to są dwie zazwyczaj i zwykle przez całą długość samochodu czyli wspólne kierowcy i pasażera.
stasiowski121

15 Cze 2009, 13:41

to jakim cudem w autach jest poduszek 10, 12, 13?
choćby w takiej raw 4 najnowszej jest chyba 10
piotrauto
Stały forumowicz

16 Cze 2009, 11:34

piotrauto napisał(a):to jakim cudem w autach jest poduszek 10, 12, 13?

No, a gdzie dzieci jeżdżący na wakacje mają kłaść głowy?? Przecież wygodnie musi im być.

piotrauto napisał(a):choćby w takiej raw 4 najnowszej jest chyba 10

No bo... Toyota liczy sobie oddzielnie kurtyny tylnie od przednich. OT cała filozofia.
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

16 Cze 2009, 12:04

U mnie znaczków SRS jest 12, a jak są liczone jako poduszki to nie wiem, na pewno jeden w słupku tylnym, jeden w środkowym i jeden w przednim jest liczone jako jedna kurtyna.
Ostatnio edytowany przez qki007, 17 Cze 2009, 09:58, edytowano w sumie 1 raz
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

16 Cze 2009, 15:19

no to max moze ich być 8 nie licząc kolanowych
to jakim cudem jest wiele aut co mają 10-12poduszek a nawet 13, 14 poduszek
piotrauto
Stały forumowicz

16 Cze 2009, 15:35

Mam Ci porobić fotki gdzie są u mnie poduszki? Jedni liczą tak inni inaczej.. Jeden policzy kurtynę jako jedną poduszkę (mimo że ma punktów SRS kilka) inny rozdzieli kurtynę na kilka małych poduszek.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

17 Cze 2009, 06:16

1. ok ale czołowych dla tylnich pasażerów to niema?

2. a są kurtyny tylko dla pasażerów siedzących na przednich fotelach?
piotrauto
Stały forumowicz

17 Cze 2009, 10:07

Zdjęcie

Zdjęcie

Tyle naliczyłem na zdjęciach w necie, kiedyś jak oglądałem dokładnie wnętrze to naliczyłem dwie więcej, jak je znajdę znowu to dopiszę gdzie :D. Tutaj zagadką dla mnie są dwie poduszki za głową pasażerów z tyłu. Dlaczego dwie? Ja domniemam że jedna to od kurtyny a druga (ta bliżej szyby) to "potyliczna" pasażerów tylnych (w czasie uderzenia tylnego). Nie wiem jak to jest na prawdę.. Druga kwestia to do końca nie znam działania poduszki w fotelach przednich, tych z boczku, chronią zapewne biodro, bok i ramie pasażerów z przodu - ale jak jest na prawdę to do końca nie wiem.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

17 Cze 2009, 11:23

qki007 napisał(a):Druga kwestia to do końca nie znam działania poduszki w fotelach przednich, tych z boczku, chronią zapewne biodro, bok i ramie pasażerów z przodu - ale jak jest na prawdę to do końca nie wiem.

Tak jak piszesz chronią ogólnie bok pasażera/kierowcy, wystrzeliwuje z boku fotela pomiędzy drzwi, a osobę na fotelu, jeżeli są napinacze pasów to one się też dodatkowo uaktywnią, by przytrzymać daną osobę w miejscu. Dlatego na fotele w samochodach z bocznymi poduszkami nie powinno się zakładać żadnych pokrowców itp., które mogłyby wpłynąć na działanie poduszki. No i pasażer musi siedzieć prosto, bo jeżeli jest przesunięty w stonę drzwi to poduszka może spowodować obrażenia.
eaxene
Aktywny