Podwyższenie kar za złe parkowanie

07 Cze 2018, 09:14

Słyszeliście o tej zmianie? Mają wzrosnąć kary za parkowanie na dwóch miejscach. Moim zdaniem to dobra inicjatywa. Sama wracając z pracy i szukając miejsca do zaparkowania nie raz spotkałam się z takimi koleżkami przez których musiałam parkować na drugim końcu osiedla bo przecież on kupił drogi samochód i potrzebuje zaparkować na środku. Nie rozumiem takich ludzi. Jeżeli chcą być panami i mieć przywilej parkowania to niech zakupią garaż! ostatnio widziałam jak jegomość zaparkował pod blokiem na kopercie bo nie było miejsca pod domem. No przepraszam bardzo, ale czy niektórych przepisy nie obowiązują? Bo ja chyba czegoś tutaj nie rozumiem. W artykule przeczytałam, że możliwe, że zaczną odholowywać tak zaparkowane samochody. O ile bym dała żeby zobaczyć minę takiego egoistycznego kierowcy!
Juliaa89
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 06 1989
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: WV Passat

07 Cze 2018, 11:28

Nie jest to takie oczywiste i proste jak się wydaje bo żeby policjant albo straż miejska mogła nałożyć mandat za zaparkowanie na dwóch miejscach musza być spełnione pewne warunki które nie wszędzie są tak oczywiste. Mianowicie miejsce parkingowe musi być oznaczone zgodnie z przepisami, a te nakazują aby na parkingu zostały zastosowane białe lub żółte linie oznaczenie P-18. W innym przypadku kiedy linie są np. z innego koloru kostki jak powszechnie spotykamy to parking musi być oznaczony znakiem z białą literą "P" i niebieskim tłem.

Przypuszczam, że z tego tytułu mandaty mogą się posypać jedynie w miastach gdzie takie miejsca parkingowe są dokładnie oznaczone, a na osiedlach często brakuje linii lub nawet samych tablic które informują o takim parkingu co z kolei uniemożliwia nałożenie mandatu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Mercedes Klasy V
    Solidny przód i wyjątkowe kształty. Skonstruowana z pasją, z myślą o radościach i wyzwaniach codzienności, nowa Klasa V oferuje zmienny układ wnętrza, a jednocześnie zapewnia imponujące wrażenia podczas jazdy. Przyciąga ...