Podwyższone obroty po odpaleniu auta w cieplejsze dni

05 Maj 2022, 18:44

Witam.

Samochód VW Polo 2009r 1.2.
Zauważyłem pewną powtarzalność, gdy jest ciepło na dworze i temp w aucie pokazuje powyżej 20 stopni to po odpaleniu obroty są utrzymywane na poziomie 1150 gdy rano było z 10 stopni lub wcześniej jakiekolwiek inne temperatury nawet ujemne to po odpaleniu jest 850/900 coś takiego. Samochód kupiłem przed samą zimą więc 1 raz poruszam się nim w cieplejsze dni. Po przejechaniu 30 metrów obroty od razu spadają na te 850/900 na biegu jałowym i już się tak utrzymują cały czas niezależnie od przejechanych km. Sytuacja występuje jak mówiłem tylko po odpaleniu w cieplejsze dni. Pytanie czy coś się dzieje czy jest to normalne i z czym to może być związane?
Pixelx
Nowicjusz

06 Maj 2022, 11:30

A klima wtedy jest włączona? Może sprężarka obciąża od razu silnik więc sterownik podwyższa obroty przez chwilę aż złapie trochę temperatury.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Maj 2022, 22:41

Jest wyłączona klima. Nawet nie używałem bo muszę jechać na wyczyszczenie jej. Co jakiś czas włączam ją na chwile przy otwartym oknie. Klima jest nabita czynnikiem bo była pusta ale to nabijałem ją z miesiąc temu. Auto mam na LPG. Instalacja nowa zakładana pół roku temu. Ale auto odpala na benzynie i dopiero po osiągnięciu temperatury się przełącza
Pixelx
Nowicjusz

07 Maj 2022, 08:02

Trzeba by było sprawdzić jaką temperaturę pokazuje w momencie odpalenia silnika czujnik z jego układu chłodzenia.

Sporo samochodów tak ma że podbija trochę obroty zaraz po odpaleniu zimnego silnika. Czy jak chwilę pochodzi i go zgasisz oraz odpalisz ponownie to nie ma tego podbicia obrotów?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Maj 2022, 09:05

To są w miarę normalne obroty po odpaleniu... Gdyby na rozgrzanym trzymał 1000-2500 to mógłbyś się martwić, a tak szukasz dziury w całym.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

07 Maj 2022, 14:48

Po zgaszeniu od razu jak zapaliłem to obroty utrzymały się na tym poziomie 1150. Nie testowałem tak, że chwilę czekałem i gasiłem, ale po przejechaniu tych w przybliżeniu 30 metrów już na jałowym pokazuje normalne obroty. To tylko występuje jak auto stoi na parkingu klika godzin i słońce świeci na auto.
Jak auto jest rozgrzane i niezależnie ile km bym przejechał to zawsze obroty są na poziomie tych 850. Jazda nie wpływa na obroty na biegu jałowym
Pixelx
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

MORPHOZ - łączność i sztuczna inteligencja
    Na kierowcę i pasażerów Renault MORPHOZ czeka komfortowe i przestronne wnętrze LIVINGSPACE, przypominające prawdziwy salon. Siedząc wygodnie, każdy w swoim fotelu, kierowca i pasażerowie są dopieszczani przez sztuczną ...

07 Maj 2022, 19:20

Nic się nie dzieje.Po prostu sterownik podwyższa obroty przez chwilę aż silnik złapie trochę temperatury.U mnie po uruchmieniu zawsze jest 1400 obr/min a po kilkunastu sekundach systematycznie spadają aż do 750 obr/min.Tak jest od dnia zakupu samochodu i wyjazdu z salonu. Dlaczego w cieplejsze dni obroty są nieco wyższe.. poprostu olej w silniku jest bardziej płynny i stawia mniejsze tzw.opory wewnętrze co przekłada się na wysokość obrotów.To normalne zachowanie silnika.
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna