Pogryziony kabel w Citroenie C3

25 Gru 2023, 14:48

Proszę o wybaczenie za prawdopodobnie dość głupie pytanie :D
Przy kontrolnym sprawdzaniu płynów pod maską (pojawił mi się pomarańczowy check engine) zauważyłam taki pogryziony(?) kabelek - od czego on jest? Mogę jeździć z tym? Nie miałam nigdy wcześniej takiej sytuacji, a parę tras mnie jeszcze czeka zanim auto stanie u mechanika (termin dopiero po nowym roku).
No i czysta moja ciekawość - czy ten nieszczęsny kabelek ma szansę być powodem przez który zapalił się ten check engine?

Citroen C3, 1.1 benzyna, 2004 rok
kaytis
Obserwowany

• 25 Gru 2023, 17:28

kabel jest od sondy lambda i jego uszkodzenie będzie powodować check engine.
    Proponuję to jak najszybciej albo połączyć i zaizolować bo jak będzie gdzieś jakieś zwarcie to może uszkodzić sterownik silnika.
    toyman40
    Stały forumowicz

25 Gru 2023, 20:21

kaytis napisał(a):No i czysta moja ciekawość - czy ten nieszczęsny kabelek ma szansę być powodem przez który zapalił się ten check engine?

Jak najbardziej. Jak masz taką możliwość, to trzeba go porządnie zaizolować. Potem można wykasować błąd. Ale żeby to zrobić trzeba się podłączyć pod jakiś interfejes np. ELM327 jak masz a jak nie to pozostaje komputer u mechanika.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000