Pojazd monitoringu ruchu?

05 Maj 2016, 21:31

Witajcie
W ostatni weekend po drogach Jury, mianowicie okolicach Ogrodzieńca oraz Podzamcza i w okolicznych wioskach napotkałem bodaj dwukrotnie na dość tajemniczy pojazd. Był to bardzo wyróżniający się jaskrawym odcieniem pomarańczowego Mercedes Sprinter, który na dachu miał zamontowaną konstrukcję podobną do położonego na płasko przęsła płotu, która to służyła mu jako stelaż dla kamer, które były zamontowane w rogach pojazdu na dachu. Kamery ot zwykłe przemysłowe. Z tyłu auto migało światłami tzw ostrzegawczymi, czyli pomarańczowymi "kogutami". Rejestracja PZ, w środku dwóch panów w równie jaskrawych co kolor auta ciuchach. Wprawdzie na drzwiach kierowcy oraz pasżera była nazwa firmy oraz czym się zajmuje, jednak mijałem się z tym pojazdem przy znacznej prędkości, co w połączeniu z moim słabym wzrokiem skutkuje tym, że niczego się nie dowiedziałem. Wiecie lub macie jakieś teorie co to mogło być? Może ktoś z was spotkał się z tym pojazdem? Wprawdzie w moim mieście mówi się coś o obwodnicy, jednak nie sądzę, aby włóczyli się po podzawierciańskich wioskach aby np.dokonać pomiarów.
Jeśli macie jakies teorie piszcie, bo ta sprawa nie daje mi spokoju :wink:
szerokości
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

06 Maj 2016, 17:09

Wykonują tym autem pomiary drogowe.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Są one wykorzystywane do np. uaktualnienia map w nawigacjach oraz do aktualizowania map przez Centra Kryzysowe - te najczęściej wykorzystują takie pomiary.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

14 Maj 2016, 23:27

Zapiszę się do Ciebie na kurs korzystania z wyszukiwarki, bo ja za pierun nie mogłem znaleźć :)
Dzięki :piwo:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uważaj na Pieszych na wielopasmowych jezdniach
    Do najbardziej niebezpiecznych miejsc dla pieszych należą przejścia przez wielopasmowe jezdnie bez sygnalizacji świetlnej. Do potrąceń najczęściej dochodzi, gdy pieszy wchodzi na oznaczone przejście, widząc zatrzymujący się ...