Pojazd wycofany z ubezpieczenia i nie przerejestrowany.

06 Mar 2014, 19:08

Witam.
Mam 2 samochody w podobnej sytuacji.
Mianowicie, Fiata 126p, kupiony jakieś 4 lata temu.
Problem w tym że umowa była spisana "na części" i dzisiaj dzwoniłem do byłego właściciela i dopiero po paru latach dowiedziałem się, że samochód dalej jest na niego, ponieważ umowa nie może być"na części" , i muszę spisać umowę z nim jeszcze raz.
Moje pytanie brzmi:
Czy jeśli spiszę umowę np. dnia dzisiejszego i samochód nie zostanie puki co przerejestrowany (nie będzie w użytku, gdyż czeka na "lepsze czasy" i nie nadaje się do jazdy) również ubezpieczenie będzie "wycofane" czy będzie możliwość go przerejestrować, załóżmy za 2 lata i wykupić nowe ubezpieczenie ? czy obejdzie się bez kar ?
Drugi samochód to cinquecento
Samochód kupiłem w październiku roku 2013, a ubezpieczenie było do września 2013 (handlarz mówił że poprzedni właściciel wycofał ubezpieczenie) samochód kupiłem również jako "czekający na lepsze czasy" , a na umowie również wpisałem "na części"
Więc, czy będę mógł zarejestrować ten samochód załóżmy, również za 2 lata, a póki co umowa sobie leży w domu, a samochód jest nie przerejestrowany ?
Czy będę musiał znów spisać umowę, ale tym razem nie "na części" ?
Czy jeśli handlarz, jednak nie powiedział prawdy że ubezpieczenie zostało wycofane, czy obciążą mnie jakimiś kosztami, mimo że już było nie ważne miesiąc przed zakupem auta ?
Pozdrawiam.
fryko112
Nowicjusz

Miejscowość: ......

06 Mar 2014, 20:14

fryko112 napisał(a): czy obejdzie się bez kar ?
Z chwilą kiedy napiszesz umowę k/s /data na umowie/na Tobie ciązy obowiazek zapłaty OC i nie wazne czy ten samochód stoi czy lezy itp.Oczywiscie ze jak napiszesz datę biezącą to Ty nie bulisz zadnych kar..
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

06 Mar 2014, 20:15

A jak jest z tym "wypowiedzeniem oc" jeśli je załóżmy wypowiem dzisiaj, czy będę mógł za te 2 lata ponownie ubezpieczyć samochód ?
fryko112
Nowicjusz

06 Mar 2014, 20:17

Ps.Podobnie ma się sprawa z drugim samochodem.Przy okazji pytanie:jak spisywałes umowe k/s z handlarzem to zostały wpisane do umowy jego dane czy poprzedniego własciciela.. :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

06 Mar 2014, 20:27

poprzedniego właściciela.
A jeśli ubezpieczenie było wycofane, to również są kary ?
fryko112
Nowicjusz

06 Mar 2014, 21:02

fryko112 napisał(a):A jeśli ubezpieczenie było wycofane, to również są kary ?
Jezeli poprzedni właściciel wycofał OC pojazdu to wtedy twoim obowiązkiem jest wykupienie nowego ubezpieczenia.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

06 Mar 2014, 21:23

"Ostatnio bardzo często spotykaliśmy się z zapytaniem dotyczącym zakupu pojazdu na części (zapis w umowie kupna -sprzedaży) a możliwością nie opłacania składki za ubezpieczenie OC, w związku z czym postanowiliśmy omówienie problemu zamieścić do bezpośredniego wglądu.

Zawieranie obowiązkowego ubezpieczenia OC warunkuje Ustawa z dnia 22 maja 2003 roku o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczyli Komunikacyjnych.

W myśl tej Ustawy każdy posiadacz zarejestrowanego pojazdu mechanicznego podlega obowiązkowi ubezpieczenia go ramach OC, a zwolnienie z tej opłaty możliwe jest tylko i wyłącznie w razie zezłomowania i wyrejestrowania pojazdu.

Jeżeli zakupujemy pojazd bez ważnego OC musimy pojazd niezwłocznie ubezpieczyć czyli od razu w dniu jego nabycia. Nie ma znaczenia w jakim celu pojazd zakupujemy oraz czy mamy zamiar się nim poruszać czy będzie on tylko stał. Jedynymi pojazdami, które możemy „przechowywać” bez opłacenia OC są pojazdy zabytkowe (historyczne) o ile pojazdy te posiadające tzw. żółte tablice.

Warto też, aby adnotacja o braku OC w chwili zakupu pojazdu znalazła się na umowie.

Należy też pamiętać, że nie ma możliwości czasowego wyrejestrowania (wycofania z ruchu) samochodów osobowych."
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

07 Mar 2014, 06:34

Serdecznie dziękuję za pomoc.
I jeszcze jedno pytanie, co do kary za nie ubezpieczanie chyba wynosi ona do 3000zł to prawda ?
Z tego co się orientuje za nie przerejestrowanie samochodu nie ma kary, tylko ubezpieczenie ?
fryko112
Nowicjusz

07 Mar 2014, 08:08

fryko112 napisał(a): tylko ubezpieczenie ?
Tylko i wyłacznie tak.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

07 Mar 2014, 08:23

A jesli, wypowiadałem ubezpieczenie odrazu po kupnie, czy mogą chciec sciagnąć ze mnie dług teraz, czy dopiero jak bede go chcial na nowo ubezpieczyc? Jeśli teraz to jakiej wysokosci moze byc ta kara? :roll:
fryko112
Nowicjusz

07 Mar 2014, 10:48

fryko112 napisał(a):Problem w tym że umowa była spisana "na części"

Nie ma czegoś takiego. Co znaczy, że umowa była spisana na cześci? Zacytuj tą umowę to coś więcej pomożemy. Ale czegoś takiego nie ma. Umowa jest spisywana jeden raz i koniec. Od tego zalezy też sprawa ubezpieczenia. Napisz więc jak brzmi ta umowa. Jednego i drugiego pojazdu.
Co do ubezpieczenia po kupnie samochodu. Sprzedajacy nie wypowiada ubezpieczenia tylko w ubezpieczalni zgłasza sprzedaż pojazdu. Robiąc to, musi pokazać umowę KS. A więc ubezpieczyciel ma również dane kupującego. Obowiązkiem kupującego jest w ciągu 30 zdecydować, czy ubezpieczenie przejmuje czy nie. Jak przejmuje to musi się zgłosić do ubezpieczalni celem zrobienia rekalkulacji składki. Rekalkulacja będzie tylko do końca okresu ubezpieczenia, jaka widnieje na umowie ubezpieczenia. Nie na cały rok. A jak kupujący chce ubezpieczyć samochód gdzie indziej, to musi w ciągu 30 dni wypowiedzieć umowę i zawrzeć ja z innym ubezpieczycielem. Nie może być ani jednego dnia przerwy w ubezpieczeniu. Jeżeli kupujący nie wypowiedział umowy w ciągu 30 dni, nie zgłosił się celem rekalkulacji składki, to ubezpieczyciel prędzej czy później upomni się o swoje. Wraz z odsetkami.
Należy też pamiętać, że jak OC przeszło na nowego właściciela po sprzedajacym ( umowa nie została wypowiedziana przez kupującego w ciągu 30 dni ), to trzeba samemu pilnować terminu końca ubezpieczenia, bo ono się kończy - nie przechodzi automatycznie na kolejny rok. Obowiązkiem kupującego jest wówczaas założenie nowej umowy ubezpieczenia.
Kluczową sprawą tutaj jest teraz to, co oznacza, że umowa została spisana na części. Czyli czyj prawnie jest obecnie ten pojazd.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Mar 2014, 11:11

Przy cenie napisane zostalo (na czesci) w sensie ze samochod zostal kupiony z przeznaczeniem rozbioki. Ojciec mi mowil ze kiedys tak pisal umowy i mu nigdy nic nie przyszlo do zaplatu. Czy jesli bym np. Sprzedal ten samochod, dalo by rade aby jednak to "zadluzenie" nie przyszlo?
fryko112
Nowicjusz

08 Mar 2014, 19:44

fryko112 napisał(a):Przy cenie napisane zostalo (na czesci) w sensie ze samochod zostal kupiony z przeznaczeniem rozbioki.

Dopóki samochód nie jest zezłomowany ( nie masz papieru ze złomu do WK ) to pojazd nadal jest zarejestrowany. I musisz za niego płacić OC. Nawet jakby zostały po nim tylko koła.
Oprócz tego z tego co się orientuję, to jak złomujesz samochód bez jakichś cześci to chyba trzeba dopłacać za każdą brakującą cześć. Ale nie jestem tego pewny - może ktoś bardziej obeznany potwierdzi bądz zaprzeczy.
Ale jedynym sposobem na wyrejestrowanie samochodu to jego zezłomowanie. Wówczas, jak już pojazd będzie wyrejestrowany to OC nie trzeba płacić.
Nie da się zrobić tak, że kupujesz jakiś samochód na części, demontujesz go, i po sprawie. Jest on nadal zarejestrowany i nadal musisz płacić OC za niego.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000