Pojazdy uprzywilejowane i kierowcy

24 Mar 2013, 23:47

Tylko częściowa prawda...
franek1991
Nowicjusz

Auto: wolkswagen Passat b3

26 Mar 2013, 17:35

W każdej sytuacji powinno się ustąpić pierwszeństwa pojazdom uprzywilejowanym, trzeba brać pod uwagę fakt, że to po nas kiedyś może ów karetka jechać i chyba chcielibyśmy by trafiła jak najszybciej ;) choć nie ukrywam, że policja czasami nadużywa kogutów i włącza je tylko po to by nie stać na czerwonym/w korku...
MichalK
Nowicjusz

Auto: BMW 330d E46

26 Mar 2013, 17:52

MichalK napisał(a):W każdej sytuacji powinno się ustąpić pierwszeństwa pojazdom uprzywilejowanym

Pojazdowi uprzywilejowanemu wystarczy jak umożliwisz przejazd - nie ma obowiązku ustępowania pierwszeństwa..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

09 Kwi 2013, 20:57

Niejednkrotnie umożliwienie przejazdu jest równoznaczne z ustąpieniem pierwszeństwa.
W ostatnim czasie dochodzi do dośc dużej liczby wypadków z karetkami pogotowia właśnie z powodu nie ustąpienia im pierwszeństwa na skrzyżówaniu. Ostatnio zginął kierowca karetki w wypadku, do kórego doszło w ostatni wekeend we Wrocławiu - http://tvp.info/informacje/polska/wypadek-karetki-jedna-ofiara/10664101
Jakie są powody? I ti znowu temat do dyskusji. Ja uważam, że winnymi tego w 90% są kierowcy osobówek - rozmawianie podczas jazdy przez telefon, słuchanie głośnej muzyki, która zagłusza sygnały dżwiękowe karetki, zaabsorbowanie rozmową z pasażerami, zajmowanie się np. nawigacją podczas jazdy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Cze 2013, 10:42

Zgadzam się że pojazdy uprzywilejowane czasem mają problem z przejechaniem a co niektórzy wykorzystują to i podłączają się za nimi żeby z korku wyjechać. :no:
Ostatnio spotkałem się z autem na sygnale KREW przyznam że pierwszy raz widziałem ale sygnał to sygnał ustąpić trzeba :yes:
motomoto
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Auto: PASSAT B5, 1,9, 101KM

25 Paź 2013, 08:57

no niestety w PL istnieje brak jakiejkolwiek kultury jeśli chodzi o pojazdy uprzywilejowane.. ostatnio widziałem materiał w TV jak zrobili test karetką. t r a g e d i a...
piasek08
Nowicjusz

Auto: Mazda XEDOS 9
Paliwo: Benzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pracownik w samochodzie
    Eksperci szacują, że nawet 40% ofiar wypadków drogowych w Unii Europejskiej to osoby, które zginęły w zdarzeniach związanych z pracą(1). Na niebezpieczeństwo narażeni są nie tylko kierowcy zawodowi, lecz także ...

07 Kwi 2014, 20:27

Z tym bywa różnie. Jestem strażakiem w OSP, niejednokrotnie gdy wyjeżdżaliśmy do akcji to bylibyśmy wylądowali w rowie przez głupotę innych uczestników ruchu. Masakra jakaś.
Mleczak
Nowicjusz

Auto: Opel Astra 1.4

13 Paź 2014, 16:20

Prawda jest bolesna. Sam widziałem na oczy jak w Gdańsku przy dworcu głównym policja kierowała ruchem i nadjechała karetka na sygnale. Policjant chyba spanikował albo przedobrzył bo tak pokierował ruchem, że karetka ustępowała pierwszeństwa innym...

Druga sytuacja w małej mieścinie. Znajomy strażak opowiadał, gdy jechali do pożaru mieli przejechać przez skrzyżowanie (po 3 pasy ruchu w jedną stronę). Kierowcy spanikowali (w tym taryfiarze, którzy jeżdżą po 20 lat na taxi) i tak strzeba było czekać na zielone... od tego czasu nawet nie włączają sygnałów dopóki nie przejadą przez to skrzyżowanie
westsider
Początkujący

Zdjęcia: 81
Auto: Nie mam

14 Paź 2014, 17:41

Ja też uważam że większym problem przy umożliwianiu przejazdu karetków etc. nie jest niechęć tylko nieumiejętność kierowców w tym ustępowaniu :D
sirious
Nowicjusz

Auto: Renault Megane I

23 Paź 2014, 15:05

Ja codziennie jeżdżę po kilka godzin po mieście i osobiście nie widzę, jakichs dużych problemów podczas przejazdów karetek. Jasne, jeśli są całkowicie zakorkowane wszystkie pasy i nie bardzo jest gdzie uciec to przejazd tej karetki trochę trwa, ale kierowcy zazwyczaj podejmują właściwe decyzję aby maksymalnie uprosić przejazd pojazdom uprzywilejowanym.
relecto
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 03 2007
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Volkswagen Passat

10 Lut 2016, 22:01

Mnie chyba bardziej irytują piesi - nie kojarzę sytuacji, abym widział kierowcę debila, ale pieszego idącego na luzie bo na pasach i zielone, gdy jedzie karetka już nie raz widziałem.
Gdyby nie to, że musiałbym gonic idiotę, to bym wysiadł i ręcznie wytłumaczył głupotę.
OlekSeb
Nowicjusz

Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1,9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2009

08 Mar 2016, 14:36

Ja w Łodzi nigdy nie spotkałem się z sytuacją, by nie przepuszczono kiedykolwiek pojazdu uprzywilejowanego, nawet w porze największego korku na najbardziej ruchliwej ulicy.
Fakt, nierzadko się zastanawiamy, czy naprawdę mają wezwanie czy nie chce im się stać i czekać, ale bądź co bądź to przepuszczamy, w końcu od tego może zależeć czyjeś życie.
Ludzie naprawdę cierpią na znieczulicę, skoro nie chcą zjechać na bok i przepuścić karetkę, bo np. "stracą takie dobre miejsce na pasie". To mi udowadnia, że nie ma nadziei dla tej ludzkości.
zisaw5
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 16 07 2006
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Skoda Fabia
Silnik: 1.4 16v
Rok produkcji: 2005

21 Mar 2016, 11:55

z tego co zauwazylem to znaczna wiekszosc od razu stara sie za wszelka cene zrobic przejazd nie zwazajac na nic, a mala grupka to ludzie ktorych paralizuje strach i nie wiedza co zrobic w takiej sytuacji , nie bede wymienial tutaj o jaka grupe kierowcow mi chodzi ale mysle ze kazdy wie :P, ew. wlasciciele nowych aut , ktorzy sie boja wjechac na chodnik bo kraweznik jest za wysoki ;) Nie trzeba tego komentowac
culpa
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 04 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: BMW e39 540i
Silnik: 4,4l v8 295km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

05 Kwi 2016, 15:41

No i są jeszcze tacy, którzy pewnie nie raz sobie myślą "nie zjadę, bo inni zjechali i karetka bez problemu przejedzie", a potem kończy się na blokowaniu przejazdu.
Potem ci, którzy muszą zjechać, mają problem z powrotem do linii więc może też dlatego ciężko im zjechać.

Ja zawsze zjeżdżam, nieważne czy karetce nie chce stać się w korku czy to naprawdę jakaś poważna sprawa, uprzywilejowany to uprzywilejowany.
krotleo
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 06 04 2008
Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.6 TSI

20 Lis 2019, 22:43

Oczywiście najgorszy sort to ludzie, którzy jadą za pojazdem uprzywilejowanym, aby przecisnąć się przez korek..
kamaill
Nowicjusz