Pojedyncze stuki przy skręcaniu kołami - Peugeot 407

18 Lut 2020, 09:35

Witam,

podczas skręcania kołami najczęściej przy parkowaniu, praktycznie do pełnego skrętu słychać pojedyncze stuki. Tak jakby metal zahaczał o metal. Stuki dochodzą z okolic lewego przedniego koła od strony kierowcy. Podczas jazdy, wjeżdżania na jakieś nierówności nie słychać nic, wszystko jest w porządku. Podczas jazdy na rondach gdy nie ma głębszego skrętu również jest cisza. Auto jest po wymianie przednich sworzni wahacza (góra i dół).
Czy takie objawy mógłby dawać przegub ?. Wymieniałem również gumową osłonę przegubu gdyż stara była lekko pęknięta i wydostawał się na zewnątrz smar.

Auto peugeot 407, 1.8 benzyna 2007r.

Proszę o pomoc.
emksuuu
Nowicjusz

18 Lut 2020, 10:36

emksuuu napisał(a):praktycznie do pełnego skrętu słychać pojedyncze stuki.
Czy przed naprawą tj.wymiana tych sworzni tez były takie odglosy podczas skręcania... :?: Podejrzewam ale pewny nie jestem czy to przypadkiem nie zaciera się górne łozysko amorka.Oczywiście jezeli wcześniej tego nie bylo to widocznie pan "fuchowiec"coś spitolił... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

18 Lut 2020, 11:44

No wcześniej, przed wymianą tego nie było. Ale wszystko to co było wymieniane, było poskręcane i wszystko wyglądało w porządku :/
emksuuu
Nowicjusz

18 Lut 2020, 12:27

emksuuu napisał(a):No wcześniej, przed wymianą tego nie było
Myślę ze masz pełną odpowiedz w tym temacie.Proponuje wyjazd do tego człowieka co to robił i niech szuka co jest nie tak.Dla mnie to ewidentna jego wina ze dzieje się to co się dzieje.Wybor nalezy do Ciebie... :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

18 Lut 2020, 13:01

Ale czy wymiana sworzni mogłaby być bezpośrednią przyczyną tych objawów które teraz występują ?.
emksuuu
Nowicjusz

18 Lut 2020, 15:04

emksuuu napisał(a):Ale czy wymiana sworzni mogłaby być bezpośrednią przyczyną tych objawów które teraz występują ?.
Jezeli wszystko zostało zrobine prawidłowo nie nie ma takiej opcji.... :!:
Ps.Tak jak Ci pisałem wcześniej jedz do tego warsztatu i jeszcze raz to dokładnie trzeba sprawdzić.Jeden musi kręcić kierownicą a drugi sluchać skąd dochodzą te trzaski...Sam tego nie dojdziesz...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

18 Lut 2020, 15:15

Tylko właśnie najgorsze jest to, że te pojedyncze trzaski są podczas jazdy. Nawet z najmniejszą prędkością ale podczas jazdy. Gdy koło dostaje jakiegoś docisku. Jak auto stoi w miejscu i kierownicą będę kręcił nie słychać nic...
emksuuu
Nowicjusz

18 Lut 2020, 18:57

emksuuu napisał(a): że te pojedyncze trzaski są podczas jazdy
Mimo wszystko to jednak jedz do tego warsztatu i moze coś z kanału da się kuknąć...
Ps.Jak bedziesz na kanale spróbuj pobujać samochodem na boki...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP