Pojemny bagażnik kombi/suv w automacie

14 Sie 2018, 08:58

Witam,

Poszukuje zmienić auto na coś z większym bagażnikiem (małe dziecko, pies).
Budżet do 50tyś. Na codzień trasa 5km do pracy. Raz na miesiąc trasa 350km, a raz na 600km.
Warunek to automat. Żona jest mocno przyzwyczajona :)
Paliwo obojętnie.
Oczywiście pojemny bagażnik.

Moje typy na tą chwile:

Volvo XC 70 po 2008:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Honda Accord VIII 2.4

Ktoś mi polecił Audi A6C6 2.4 z multi, aby kupić i od razu zrobić skrzynię i mieć spokój na 2 lata. Sam nie wiem co o tym myśleć.

Ewentualnie Lexsus RX II, ale środek trochę odrzuca na zdjęciach. Muszę sprawdzić na żywo.

Może Škoda Superb II

Co o tym myślicie?
automobile234
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 02 2010
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Honda HR-V
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

14 Sie 2018, 09:07

automobile234 napisał(a):Ktoś mi polecił Audi A6C6 2.4 z multi, aby kupić i od razu zrobić skrzynię i mieć spokój na 2 lata. Sam nie wiem co o tym myśleć.

Fajnych masz kolegów :). Naprawa tej skrzyni to są ładne tysiące aby nie oprzeć się o dziesiątki i żadnej pewności że będzie zrobione to dobrze. Tego auta z tą skrzynią SIE NIE KUPUJE!!!!

a ty kupisz władujesz kupe kasy i nawet jak będzie dobrze to nie sprzedasz.

Ode mnie volvo v60 jak trochę dołożysz lub ewentualnie XC60
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

14 Sie 2018, 09:54

Accord VIII w kombi i pojemny bagażnik to dwie sprzeczności... Zresztą podobnie sprawa ma się w polecanym przez kolegę powyżej Volvo V60....
remikrmk
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Peugeot 508sw

14 Sie 2018, 13:40

Nie widziałem bagażnika, ale czytałem, że Honda jest często polecana. Wobec tego co polecisz?
automobile234
Nowicjusz

14 Sie 2018, 14:10

Polecę Ci abyś dokładniej sprecyzował swoje oczekiwania co do samochodu. Najlepiej sam przed sobą a dopiero później szukał opinii. Wiele samochodów jest polecanych i opinie te powielają się tu i ówdzie ale co z tego jak kompletnie nijak się to ma do naszym preferencji? Niech ta honda będzie tu przykładem, choć i tu mogę się mylić. Bo pojemny bagażnik w kombi to dla mnie sporo powyżej 500l ale dla Ciebie może wystarczyć i 400 i będziesz zadowolony. Co kto lubi.

Określ konkretnie co to znaczy pojemny, co chcesz w nim przewozić i czy ma być foremny czy niekoniecznie. Poczytaj później autocentrum, tak na początek. Później oglądnij kilka testów na youtube. Gdy zawęzisz pole wyboru, oglądnij te modele na żywo. Dopiero później pytaj w necie. Piszę to z własnego doświadczenia.
remikrmk
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Peugeot 508sw

22 Sie 2018, 20:54

Rozeznałęm się dokładniej i to co mi pasuje to:
Subaru OUTBACK IV i Volvo XC 70

Jakie skrzynie automatycznie w nich? Bo w Volvo czytałem różne opinie. Że nie bardzo lub trzeba dbać i co 60tyś wymieniać olej. Który z tych modeli będzie mniej awaryjny. Jakie silniki szukać? Interesuje mnie benzyna nadająca się pod LPG.

Mój roczny przebieg to około 20tyś. Na codzień jeźdzę 4x po 4km. Raz w miesiącu tracę 350-500km.
automobile234
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Kierowcy groźniejsi od piorunów w czasie burzy
    W czasie burzy wielu kierowców najbardziej obawia się wyładowań elektrycznych, choć tak naprawdę dużo większe zagrożenie stanowią nieprzewidywalne zachowania innych uczestników ruchu oraz kiepska widoczność, ...

23 Sie 2018, 13:04

automobile234 napisał(a):Jakie skrzynie automatycznie w nich? Bo w Volvo czytałem różne opinie. Że nie bardzo lub trzeba dbać i co 60tyś wymieniać olej. Który z tych modeli będzie mniej awaryjny. Jakie silniki szukać? Interesuje mnie benzyna nadająca się pod LPG.

O każdą skrzynię automatyczną trzeba dbać i trzeba wymieniać olej co 60 tys. W volvo siedzi skrzynia AISIN i jest to niezła konstrukcja (wiem bo mam - w alfie, cromie, oplach i chyba renówkach z tamtego okresu jest ta sama skrzynia). Była stworzona jako kompaktowa do przenoszenia znacznych momentów nawet powyżej 400 Nm. Nie jest szybka, czasami się gubi ale nie widzę nadmiernych problemów jak się dba. Ponoć pada w niej sterowanie co kosztuje ładne tysiące ale taki jest urok automatów - jak się popsuje to za 500 zł nie naprawisz. U mnie przy przebiegu blisko 300 nie ma z nią problemów.
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018