Pojemny i bardzo wygodny do 100 tys.

15 Sie 2014, 13:00

Czołem.
Prowadzę firmę w której co miesiąc robię około 4 tys kilometrów. W chwili obecnej jeżdżę VW T5 2.5 TDI z podkręconym do 190 kucy motorem. Mam go od nowości, ale z racji najechania nim już 230 tysięcy zacząłem się rozglądać za czymś wygodniejszym.
Moje wymagania :
- samochód musi mieć przestrzeń ładunkową zbliżoną do tego co mam w T5.
- Auto może być zarówno w dieslu jak i w gazie.
- Mocny motor.
- Musi być wygodny. T5 to taczka, ale ma niesamowite zawieszenie.
- Muszą w nim komfortowo podróżować 3 osoby.

Byłem niedawno w salonie oglądać nowego Transita i Galaxy, ale Transit ma za słaby motor, a Galaxy jest za małe bym zmieścił z tyłu cały towar. Volvo XC90 jest za mały.
Macie jakieś propozycje?
Cena do 100 tys zł.
Loczek
Początkujący

16 Sie 2014, 10:16

Podbijam
Loczek
Początkujący

16 Sie 2014, 10:18

Honda Odyssey tez to kiedyś przerabiałem.

Jak nówka to Rodius [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

16 Sie 2014, 10:31

Ja bym zaproponował coś typu Volkswagen Crafter czy Renault Master. Mogą być czy mniejsze?
Wiktor44
Początkujący

Prawo jazdy: 12 08 2014
Auto: Citroen C5 I
Silnik: 2.0 Benzyna
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

16 Sie 2014, 10:38

może Fiat Freemont? :)
michael2620
Początkujący

Auto: szukam

16 Sie 2014, 11:21

Gdzie tam Freemont jak Galaktyka za mały. To musi byc pakowny wygodny van ze sportowym zacięciem :D
Jak ma byc wygodniej od T5 to pozostaje auto typowo osobowe a nie zaadaptowany dostawczak do wożenia ludzi.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Honda silniki K20 / K24
    Cztery cylindry w układzie rzędowym. Pojemność: 2 do 2,4 litra. Zalety: relatywnie duża moc. Wyprodukowane przez Hondę motory K20 / K24 zasłynęły dzięki systemowi zmiennych faz rozrządu VTEC i do tej pory mają zwolenników ...

16 Sie 2014, 17:03

Honda jest mega. Tylko nie wiem czy się zmieszczę z całym towarem. Miejsca więcej niż w Galaxy?
Ten wynalazek z linku odpada.
Co do busów, nie chcę zamieniać siekierki na kijek. Osobówki wszystkie są za małe.
Myślałem jeszcze o Toyota Sienna.
Jest to problem z tym samochodem, bo albo są wygodne ale małe, albo duże ale taczki, albo jedno i drugie w wersji osobowej ( za mały ).
Loczek
Początkujący

16 Sie 2014, 17:39

Odyssey jest świetna o rozmiar większa od Galaxy. Przestrzeń ładunkowa 2 osoby 245x122cm gdzie towar leży na podłodze na płasko. Tylnia kanapa (3 osobowa) chowa się w bagażnik jest w opcji dzielonej 1/2 osoby zatem mozna ja niezależnie składać.
Bagażnik jest spory ok 800litrów przy wszystkich siedzeniach - Galaxy ok 300litrów.
Fotele środkowe są wyjmowane jednak są bardzo ciężkie. Ja na odzień jeżdżę bez foteli środkowych. Mam 5 miejsc i bardzo duzo miejsca na towar.
Jak chcesz mogę Ci zmierzyć ile jest miejsca czy porobić fotki.
Co do silnika i automatu to jednym słowem bajka mocy zawsze pod dostatkiem.
Spalanie lpg średnio 15litrów doskonałe osiągi 8sek do setki.
Ja swoją Hanie bezpośrednio kupiłem w USA, ale miałem tylko 45tys zł na auto więc kupiłem uszkodzone. Jeżeli masz 100 tysi spokojnie kupisz w pełni sprawną Ody z czystym carfaxem.
Zatem jak jesteś zainteresowany tym autem musisz znać pare kwestii.
Opłaty transportowe ok 3tys zł
Opłaty celne/akcyza 18,6% wartości auta liczone wraz z kosztami transportu + vat
Jeżeli na firmę bierzesz to vat da się przeżyć...
Nie warto kupować Ody w kraju większość aut jest powypadkowa po prostu szkoda czasu na szukanie bo każdy z właścicieli mówi piękne bajki a real pokazuje zupełnie inna historię.
Widziałem kilka Ody i zdecydowałem się ściągnąć.
Jak juz znajdziesz odpowiedni egzemplarz kupuje się carfax i autocheck kosztuje to grosze, ale masz wszystko jasne co do przeszłości i przebiegu auta.
Odpuść wersje Tourning ma specjalne opony i kiepski system kontroli ciśnienia w nich. Sa z tym problemy. Najlepiej celować w wersje EX-L jest bardzo bogato wyposażona.
Jak bys miał pytania to pomogę.
Nowa Ody 11r jest znacznie mniejsza od III.

Co do Sienny niestety jest droższa w zakupie, gabarytowo jest podobna. Niestety silniki ze Sienny gorzej współpracują z LPG trudniejsza/droższa jest regulacja luzu zaworowego w Ody jest na śrubkę. Sienna ma za to 4x4. Jednak ja nie odczuwam potrzeby posiadania 4x4 ośka sobie dobrze radzi ma bardzo dobry system kontroli trakcji.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika