REKLAMA
Zamierzam kupić duży samochód (kombi/minivan). Będzie on służyć zarówno do wożenia towaru, to znaczy zależy mi na tym, aby można było zrobić z tyłu pojemny luk bagażowy, jak i do zwykłej rodzinnej jazdy. Dlatego musi koniecznie mieć kładzione lub wyjmowane siedzenia.
Czy to będzie diesel czy benzyna to nie ma znaczenia. Parę razy w miesiącu jakaś trasa go czeka, ale głównie po mieście. Najmilej widziany LPG.
Co do wyposażenia - nie mam jakiś konkretnych wymagań, czym więcej udogodnień tym lepiej, jednakże bez klimatyzacji się nie obejdzie.
Dobrze by było jak by samochód był nie starszy niż 10 letni.
Przeglądając oferty znalazłem następujące samochody, które mnie zainteresowały, ale oczywiście jestem otwarty na inne propozycje.
Ford Focus MKII
Opel Astra H
Ford C-MAX I
Renault Megane/Scenic/Laguna - wszystko ok, ale więcej niż 3h w tym samochodzie bym nie wysiedział. Wnętrze jest odrzucające, ale jak by było naprawdę warto w związku z dobrym silnikiem itp. to przemęczyłbym się.
Peugeot 307 (ten od 2005)
Peugeot 407 SW - marzenia, ale żeby tak trafić na rozsądny egzemplarz ile bym musiał dopłacić ?
Mam jeszcze następujące pytanie. Czy kupowanie diesla, który ma przelatane koło 300 tys ma jeszcze sens ? Samochodem jednak chce jeszcze trochę pojeździć minimum 100 tys. Chodzi o silniki 1.6 i 2.0 HDI (te w focusach i peugeotach)