Pokręcona sytuacja z przerejestrowaniem i ubezpieczeniem

15 Sie 2011, 21:36

czytałem sporo tematów i troche juz kapuje ale postanowiłem załozyć nowy wątek, żeby przedstawić moja sytuacje..

jakoś ok 10 lipca kupiłem samochód z przetargu w firmie, w której pracuje. jezeli chodzi o ubezpieczenie jest wazne jeszcze do lutego nast.roku, samochód nie został jeszcze przerejestrowany... termin upłynał (14 czy tam 30 dni..)chciałbym wybrać się nim nad morze... jakie bd konsekwencje zatrzymania mnie przez policje ? co w przypadku jakiejś stłuczki ? Prosze o pomoc, jeżeli gdzies znajduje sie temat z bardzo podobnym tematem to przepraszam za założenie nowego, z góry dziekuje bardzo !
n1ck
Obserwowany

19 Sie 2011, 21:22

Żadnych konsekwencji. Auto ma ważny przegląd i ważne OC. Jak nie powiesz policjantowi, że auto kupiłeś, to patrząc w dokumenty pomyśli, że auto służbowe i tyle. A nawet jak się wygadasz, to może Ci naskoczyć, bo nie ma żadnej kary za nieprzerejestrowanie auta w terminie 30 dni.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Sie 2011, 12:03

N1ck, wywołana do tablicy Twoją prywatną wiadomością śpieszę pomóc :-).
W opisywanej przez Ciebie sytuacji ubezpieczenie OC nie traci ważności. Po prostu po upływie 30 dni od daty zakupu automatycznie przechodzi na Ciebie. I jeszcze dla przypomnienia: co do zasady jest tak, że przez pierwsze 30 dni od zakupu masz możliwość rozwiązania umowy na polisę poprzedniego właściciela. Tak jak napisałam, brak działań ze strony nabywcy w tym terminie oznacza dla dotychczasowego ubezpieczyciela, że polisa trwa dalej – tj. do końca okresu, na który zawarł ją poprzedni właściciel.

W przypadku dodatkowych pytań, zachęcam do kontaktu poprzez mój oficjalny blog.
Ekspert_Link4
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

22 Sie 2011, 23:46

podepnę się pod temat.

chcę kupić auto do tzw. "katowania"

jeśli samochód ma OC ważne rok i przegląd rok, to spokojnie mogę sobie nim śmigać przez rok, a potem 1 dzień lub wcześniej przed końcem OC złożyć pisemne oświadczenie że rezygnuje z tego ubezpieczenia?

drugie pytanie, jak z podatkiem, jeśli auto kosztuje 2400zł ?
czy normalnie jeśli nie przerejestrowuje to nie płacę podatku ?
oczko991
Nowicjusz

Miejscowość: PL

23 Sie 2011, 02:50

oczko991 napisał(a):jeśli samochód ma OC ważne rok i przegląd rok, to spokojnie mogę sobie nim śmigać przez rok, a potem 1 dzień lub wcześniej przed końcem OC złożyć pisemne oświadczenie że rezygnuje z tego ubezpieczenia?

Tak

oczko991 napisał(a):jak z podatkiem, jeśli auto kosztuje 2400zł ?
czy normalnie jeśli nie przerejestrowuje to nie płacę podatku ?

Płacisz. 2% od ceny samochodu. Nie możesz ceny zaniżyć.
Gdyby auto kosztowało poniżej 1000 zł, to wtedy nie ma podatku.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Sie 2011, 09:35

A nie muszę płacić różnicy OC ?
oczko991
Nowicjusz

Miejscowość: PL
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Cusco tuninguje nową Toyotę Suprę
    To było pewne. Na rynku tuningowym pojawia się coraz więcej części do nowej Toyoty GR Supry. Tym razem coupé Toyoty na warsztat wzięło japońskie Cusco. Firma nie postawiła jednak na poszerzone nadkola czy wielkie skrzydło, ...

23 Sie 2011, 13:07

oczko991 napisał(a):A nie muszę płacić różnicy OC ?

Jeżeli poprzedni właściciel miał większe zniżki od Ciebie, to oczywiście musisz dopłacić.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Sie 2011, 17:25

oczko991 napisał(a):czy normalnie jeśli nie przerejestrowuje to nie płacę podatku ?

Przerejestrować na siebie nie musisz ale 2% podatku to musisz opłacic... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014