Pokrywa zaworów SKV

04 Lut 2021, 10:53

Siema , macie jakieś doświadczenia z pokrywami zaworów SKV ? Muszę wymienić i zaproponowali mi właśnie SKV w pobliskim sklepie .
pawelprus
Nowicjusz

04 Lut 2021, 11:10

Z nimi nie miałem do czynienia , ale z pokrywą NTY już tak i stanowczo odradzam .
tadektadus
Nowicjusz

04 Lut 2021, 11:13

W jakim celu chcesz wymienić pokrywę zaworów i jaki to silnik?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Lut 2021, 11:37

W takim celu ,że auto zaczęło brać więcej oleju oraz mam widoczny wyciek . Poza tym nic się nie dzieje , nie kopci itp. Mechanik polecił albo klejenie albo wymianę . Kleić nie chce , zaproponowali mi w sklepie nową pokrywę i dlatego pytam o jej opinie .
pawelprus
Nowicjusz

04 Lut 2021, 12:13

Poczytaj opinie, sprawdzona i dobra marka :ok:
Promot
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Seat Ibiza III
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

04 Lut 2021, 12:15

pawelprus napisał(a):auto zaczęło brać więcej oleju oraz mam widoczny wyciek
Jeżeli jest pęknięta to warto ją wymienić jak nie to wystarczy pewnie nowa uszczelka pod pokrywę zaworów i po sprawie. Zwiększony pobór oleju nie ma nic wspólnego z pokrywą zaworów chyba że przez nią bezpośrednio wycieka olej.

Z tego co napisałeś wnioskuję że musi być pęknięta. Porównaj cenę nowej i używanej zobaczysz co ci się opłaca. Pokrywa zaworów nie zużywa się. Te które kupujemy w zamiennikach mogą być gorszej jakości niż oryginał.

Nadal nie podałeś jaki to silnik. Może masz zdjęcie jej uszkodzenia to wrzuć jako załącznik zobaczymy jak to wygląda.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Szyby samochodowe - wszystkie kody rozszyfrowane
    Szyba samochodowa jest elementem istotnym dla bezpieczeństwa. W nowszych pojazdach klejona szyba przednia zapewnia do 30 procent sztywności nadwozia. Ale właściciele młodych i oldtimerów powinni zdecydowanie postawić ...
    Jak marki premium zmieniają motoryzację
    Niegdyś rola producentów samochodów ograniczała się niemal wyłącznie do produkowania aut. Ale to już przeszłość. Dzisiaj największe marki nie tylko dają nam coraz bardziej zaawansowane pojazdy, ale również ...

17 Lut 2022, 11:24

Auto VW Passat 1.9 TDI 2002r. Zdjecia nie mam, założyłem jak w tytule i odpukać mam spokój
pawelprus
Nowicjusz

20 Maj 2024, 13:41

@pawelprus - jeździsz jeszcze tym passatem ? Jak ta pokrywa z SKV po dwóch latach ? Dalej możesz ją polecić czy coś się podziało ? Kupiłem okazyjnie dwa tygodnie temu passata z 2003 r i próbuje go doprawdzić do sprawności. W pierwszeństwie zabieram się za silnik, napęd, później hamulce i zawieszenie a na końcu za blacharkę.
waldgaw
Nowicjusz

21 Maj 2024, 11:33

Jeśli nie możesz kupić OE to SKV chyba dobra marka. Nie widziałem nawet na oczy nigdy ich pokrywy, ale jeśli jest to ta sama jakość co ich piasty i hamulce to problemów z nią mieć nie będziesz.
leszczzz
Nowicjusz