Pokrywa zaworów w CC 900

09 Lip 2008, 08:15

Witajcie. Mam pewien problem z pokrywa zaworów w moim CC 900. Otóż z przodu tam gdzie był otwór na jedną ze śrub mocujących odkruszył sie kawałek bloku i śruba przestała trzymać. Daliśmy większą podkładkę i śruba złapała za blok, ale po jakimś czasie mam wrażenie, że olej znów mi wycieka w okolicach uszczelki pod zaworami i to zarówno z przodu jak i z tyłu. Czy trzeba wymienić pokrywę zaworów czy jest jakiś inny sposób na naprawę tego (spawanie ?) ? Czy taką pokrywę można by gdzieś kupić w autozłomie. Czy do wymiany byłaby również uszczelka pod zaworami ? Z góry dziękuję za porady.

Wojtek
carcass
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

10 Lip 2008, 12:32

WTeoretycznie,jeżeli nie chcesz mieć więcej z tym problemów,to lepiej założyć nową pokrywę.Kombinowanie jak sam się przekonałeś to leczenie tylko na jakiś czas.A problem powraca.Można zaryzykować i kupić taką pokrywę na autozłomie.Czasami trafi się tam coiś całkiem dobrego.Ale tego też nikt ci nie zagwarantuje.No i sama cena - na złomie kupisz ją za około 30-50 zł,a nowa np. na Allegro kosztuje niewiele ponad 100 zł.Wybór nalezy do ciebie.
Co do uszczelki - powinno się ją wymienić za każdym razem,jak jest zdejmowana pokrywa.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Lip 2008, 08:12

Dzięki za odpowiedź. Problem dla mnie o tyle zaczyna być spory, bo wkrótce wybieram sie tym samochodem na wakacje, a do przejechanie będę miał sporo, bo z Krakowa w Karkonosze i następnie wgłąb Czech. Z Krakowa to przynajmniej 400 km w jedną stronę, plus trochę jeżdżenia na miejscu. Będę chyba próbował coś z tym zrobić przed wyjazdem.
carcass
Nowicjusz

14 Lip 2008, 09:14

Sorki,ale w mój post wkradł się chyba błąd - ukruszył ci się kawałek bloku,czy kawałek głowicy?I w którym miejscu ci się to ukruszyło(z góry,z boku),bo nie rozumiem,z tą podkładką pod śrubą pokrywy zaworów.Co ci ta podkładka pomogła?Chodzi o to,że śruba wkręciła się do końca,ale między śrubą,a pokrywą zaworów było jeszcze miejsce?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

14 Lip 2008, 12:00

Chodzi mi cały czas o blok pokrywy zaworów. O tu jest takie cosik:

http://www.unto.pl/pokrywa-zaworow-cinq ... l?cPath=19

Pokrywa zaworów ma z boku takie łapki z otworem do mocowania śrubami do bloku silnika. I jedna z tych łapek u mnie się odkruszyła przez co śruba przestała "trzymać" i olej zaczął wyciekać spod uszczelki pod zaworami. Molega dał większą podkładkę pod śrubę, która złapała za korpus pokrywy zaworów, ale to rozwiązanie obawiam się nie na długo. No i o to mi właśnie chodzi.
carcass
Nowicjusz

14 Lip 2008, 12:33

Czyli jednak dobrze się pokapowałem o co chodzi.Czyli jest to sprawa tylko samej pokrywy zaworów.Można spróbować to pospawać.A jak nie to poprostu kupić nową.Najlepsze rozwiązanie.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Kolejny krok w stronę jazdy autonomicznej
    Nie jest tajemnicą, że Toyota intensywnie pracuje nad technologią jazdy autonomicznej. Japoński koncern jest bardzo blisko wprowadzenia nowego układu zautomatyzowanej jazdy do aut produkcyjnych. Mowa o systemie Teammate, ...

14 Lip 2008, 12:37

MotoAlbercik napisał(a):Czyli jednak dobrze się pokapowałem o co chodzi.Czyli jest to sprawa tylko samej pokrywy zaworów.Można spróbować to pospawać.A jak nie to poprostu kupić nową.Najlepsze rozwiązanie.

Myślę, że najlepsze rozwiązanie to będzie dostać taką pokrywę w autozłomie. Nowa na allegro kosztuje 120 - 130 zł. Starą kupiłbym pewnie za 30 - 40 zł. Zresztą sam to napisałeś powyżej.
carcass
Nowicjusz