Poleasingowe ekonomiczne "premium" do 80-100 tyś.

15 Sie 2018, 08:58

Cześć,
będę Wam bardzo wdzięczny za pomoc przy zakupie samochodu.

Aktualnie jeżdzę:
Corsa D (2009) 1.4 + lpg, samochód jest ogólnie jak najbardziej OK (tani w utrzymaniu) ale niestety "nie reprezentacyjny"...
Może to źle zabrzmi ale pracownicy oraz klienci jeżdżą dużo lepszymi autami i trochę mi głupio (żona również już mnie od "Januszy" przezywa :roll: )

Mój budżet to ok. 80-100 tyś brutto (zakup na firmę), samochodem planuję pojeździć ok 3-4 lat następnie sprzedać lub zostawić dla Żony - czekam w kolejce na Teslę 3 (ciekawe czy się doczekam?)

To na czym mi zależy to ekonomia (czyt. ma mało palić oraz być niedrogim w utrzymaniu) plus robić choć minimalne wrażenie.

To co wpadło mi w oko:

KIA Optima 2.0 + założenie LPG
    Toyota Avensis 2.0 + założenie LPG
    Mazda 6 2.0
    BMW F34 - domyślam się, że może być drogo...
    Audi A4 - jw.
    Lexus IS 300h - bardzo mi się podoba, nie jeździłem (hybrydy się jakoś nie boję...)

Z istotnych informacji:
Przebieg roczny ok 20,000 km
Głównie miasto lub krótkie trasy do 50km w jedną stronę (wyjazd "za miasto"), Automat - warunek raczej konieczny, NIE kombi, nigdy nie miałem diesel'a.

Było by mi miło za wszelkie porady ponieważ jestem motoryzacyjnym laikiem i po prostu nie chciał bym kupić "studni bez dna".

- Filip.
Emano
Nowicjusz

Auto: Nie mam

15 Sie 2018, 12:55

BMW będzie dużo droższe w utrzymaniu niż hybryda. Jeśli ma być to pewne auto to najbezpieczniejsza jest Toyota Avensis III. Do 2.0 zakładasz LPG i cieszysz się tanią eksploatacją. Ewentualnie Optima czy Mazda 6, ale tam jest już wtrysk bezpośredni więc gaz wyjdzie drożej i nie wiadomo czy nie będzie jakiś problemów eksploatacyjnych.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy płukanki do silnika rzeczywiście pomagają?
    Temat płukanek do silnika to powód do niekończące się dyskusji. Niektórzy uważają, że użycie płukanki nie tylko nie pomaga, ale może nawet zaszkodzić silnikowi. Inni są fanami płukanek i stosują je jako środek ...