Polecany odtwarzacz wav,flac,mp3 do ~250 zł ?

14 Wrz 2013, 16:01

Witam

Stoję przed trudnym wyborem pierwszego odtwarzacza samochodowego. Potrzebuję porady który wybrać do ~250zł.
Powinien pasować do głośników 165mm (stereo). Mam również mniejsze ukryte w drzwiach, choć niespecjalnie mnie zadowalają. W przyszłości być może dokupię głośnik niskotonowy.
Co do odtwarzacza ważne by posiadał możliwość słuchania muzyki w formatach wav (i/lub) flac, oraz mp3. Aby przenosić muzykę z PC potrzebne wejście USB ? Nie potrzebuję tunera radiowego.

Co jeszcze dodać? Zastosowanie. Rozrzut muzyczny spory. Od dubstepu, przez elektornikę, rmx'y, po muzykę symfoniczną. Tak więc nieprzesadzony bass - mile widziany.

Pozdrawiam
Samiec
Samiec
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: B12

14 Wrz 2013, 16:13

Samiec napisał(a):Aby przenosić muzykę z PC potrzebne wejście USB ? Nie potrzebuję tunera radiowego.

Trochę mieszasz - odtwarzacz to CD lub DVD, a radio z wejsciem USB, SD, lub AUX jest..
Zdecyduj się co chcesz, bo po mojemu to potrzebujesz właśnie to drugie..
Takich sprzetów jest wiele, ale markowe radia nie mają SD, albo sa drogie..
A czemu SD ?? Bo kartę schowasz, a pendrive wystaje z gniazda USB i za chwilę go złamiesz..
Szukaj radia ze slotem na SD..
[link do oferty na Allegro wygasł]
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

14 Wrz 2013, 16:36

Nie sposób ukryć - nie znam się na charakterystyce takich sprzętów. Ot zależy mi na słuchaniu muzyki pochodzącej z komputera, w podanych wyżej formatach.

Jeśli ładnie grające odtwarzacze z SD są znacznie droższe, pozostaje mi oswoić się z " łamliwym " USB.

Nie mam pojęcia które modele w tym przedziale cenowym brać pod uwagę, jako potencjalny materiał na " dobry zakup ".
Samiec
Nowicjusz
Awatar użytkownika

14 Wrz 2013, 17:04

Samiec napisał(a):ie znam się na charakterystyce takich sprzętów

Dlatego Ci wytłumaczyłem - jak coś jest niejasne napisz .. Ja też geniuszem nie jestem, ale coś wybierzemy..
Na pewno nie "no name" - juz lepiej żeby miało jakąś nazwę .. Może Manta..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Wrz 2013, 18:39

Dlatego Ci wytłumaczyłem - jak coś jest niejasne napisz ..

Choć napisałeś co powinno posiadać takie 'radio' by odtwarzać muzykę pochodzącą z komputera, wciąż nie wiem które modele brać pod uwagę. Nie muszą być firmowe - byle ładnie grały.

Manta nie zachęcą mnie patrząc na markę. Mam złe wspomnienia z produktami komputerowymi.

Co powiesz o [link do oferty na Allegro wygasł] ?
Mimo że mp3 odtwarzane są z cd, a wav czy flac będzie trzeba nagrywać do formatu audio.. Cenowo wypada korzystnie ?
Samiec
Nowicjusz
Awatar użytkownika

15 Wrz 2013, 09:07

Moim zdaniem odtwarzacz CD w samochodzie to nieporozumienie.. Gdzie mam trzymać kilka a nawet kilkanascie płyt ?? Lepiej chyba mieć radio ze slotem SD i włożyc tam 8 lub 16 GB muzyki..
Ostatecznie USB..
Osobiście bym tego panasonica nie kupił, ale to tylko moja opinia..
A jesli już używany to może firmowy.. z USB
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda na pamięć i kierowca jak na autopilocie
    Mówi się, że praktyka czyni mistrza. W przypadku codziennej jazdy tymi samymi drogami to powiedzenie nie zawsze się sprawdza. Jazda jak na autopilocie, dekoncentracja, zmniejszona świadomość, a nawet niedostrzeganie ...
    Nissan NV200 - TAXI na ulicach Barcelony
    Nissan zaprezentował 22 listopada model NV200 oraz koncepcyjny pojazd e‑NV200 jako taksówkę miejską nowej generacji, przygotowując grunt dla pojazdów zeroemisyjnych w Hiszpanii i zapowiadając dalszy dynamiczny ...

15 Wrz 2013, 14:53

Jak można patrząc na takie radio domyślić się, które zaprezentuje najlepszy jakościowo dźwięk ?
Czy pomiędzy radiami samochodowymi jest odczuwalna taka różnica ? Oczywiście przy podłączeniu mocnych, dużych głośników.

A może pomiędzy radiami z dwóch skrajnych barier cenowych nie ma różnicy w oddawanym dźwięku, a cena uwarunkowana jest jedynie od oferowanych funkcji (monitory LCD, nawigacja, jakieś wejścia i wyjścia urządzeń, itp) ? Jak to jest ?
Samiec
Nowicjusz
Awatar użytkownika

16 Wrz 2013, 00:16

Zaczerpnąwszy nieco wiedzy od was, audiofilów przetoczyłem się po sieci. Patrząc na funkcję i markę nieźle prezentuje się Pioneer MVH-150UI. Posiada wszystkie funkcję na których mi zależy. Pozwala nawet odtwarzać muzykę z smartfona posiadającego androida (mam na takim internet, więc radia online całego świata stoją z otwartymi ramionami).

Jedyną odkrytą wadą jest dla mnie brak ściąganego panelu.

Szukam testów jakości dźwięków tego urządzenia, choć według opisów z pseudotestów powinien być lepszy niż kilkakrotnie droższe sprzęty.
Samiec
Nowicjusz
Awatar użytkownika

16 Wrz 2013, 11:55

Samiec napisał(a):brak ściąganego panelu.

Oczywiscie, że ma zdejmowany panel
[link do oferty wygasł]

Nic tylko brać.. Ten bym kupił..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Wrz 2013, 11:06

osobiście poleciłbym jakieś radio firmy pioneer, swoje radio mam już 3 lata i nadal śmiga, poczytaj sobie wskazówki z tego arta [link do oferty wygasł] może rozjaśni Ci to trochę poszukiwania :yes:
CptKirk
Nowicjusz

Auto: toyota

28 Wrz 2013, 14:37

Jeśli zależy ci na flac i wav to kenwoody z seri kmm odtwarzają te formaty. Za 300 zł jest model mający i usb i czytnik kart do 32 GB. Dodatkowo ma sterowanie subem jeśli byś kiedyś planował go dokupić.
zenek1988
Początkujący

Miejscowość: Zendek
Prawo jazdy: 08 06 2006
Auto: seat ibiza 6l1
Silnik: 1.2 69 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2008