Policja ukrywa się

13 Maj 2007, 12:32

Czy to prawda, że policjanci mogą się ukryć po krzakach, aby zmierzyć pomiar prędkości? Jak to jest w przepisach?

Według zasad policjanci powinni znajdować w miejscach takich, by były widoczne dla kierujących i bezpieczne, a nie ukrywać.
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

13 Maj 2007, 18:31

Zgodnie z tym co powiedział swego czasu minister MSWiA,l policja już nie ukrywa się w krzakach. Obecnie jest tak samo jak w każdym innym cywilizowanym kraju. Hehehe, sam nie wierzę w to co napisałem:)
Szerokiej drogi
Janusz
janek4087
Początkujący

Miejscowość: Świętochłowice

15 Maj 2007, 07:59

No nie wiem.
Ostatnio jechałem przez pewną miejscowość, w której bardzo często stoją.
Do tej pory stali w widocznym miejscu. Byli chyba jednak za mało skuteczni czyt. było za mało mandatów (bo wszyscy przejeżdżali przez w/w miejscowoś przepisowo). No i co widzę? Stoją schowani w podjeździe do posesji w taki sposób, że jeżeli jedzie się z nadmierną prędkością to zobaczy się ich już za późno. Ale nic... Jadę grzecznie dalej. Za dosłownie 400m idzie poboczem drogi kloszard ale już swój (pusty) wózeczek ciągnie po drodze (duży ruch, wąska droga). Wkurzyłem się. Za telefon i dzwonie 997.
-Dzień dobry policja ...
-Dzień dobry, proszę pana przd chwila przejeżdżałem przez ... i widziałem patrol drogówki z radarem schowany. Podobno nie mogą się już chować po krzakach??? Przecież wam chodzi o bezpieczeństwo na drogach a nie o wypisywanie mandatów???
-proszę pana tam nie ma gdzie się schować (właśnie, że jest) to jest tylko pana subiektywne odczucie.
Mówię w końcu
-dobrze nie o to mi teraz chodzi. Dzwonie bo 400 metrów dalej idzie kloszard i... tu opisałem dalej sytuację wskazując na to, że jest to ewidentne zagrożenie , które już w tej chwili występuje na drodze i nie trzeba na nie czekać jak w wypadku czatowania z radarem. Powiedział, że zaraz podjadą. Niestety nie miałem czasu czekać żeby zobaczyć czy podjadą choć czasem zaznaczam, że czekam na miejscu na reakcję.
Heh.. MOJE SUBIEKTYWNE ODCZUCIE :?
Garet
Początkujący

Miejscowość: Z prowincji ;)

28 Maj 2007, 14:24

A tak się zabawiają czescy policjanci...
http://www.totallycrap.com/videos/video ... in_action/

:)
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

28 Maj 2007, 14:37

"Policji wszystko można" :P No raczej mogą nie raz mnie przyłapali :wink:
Daroo
Początkujący

28 Maj 2007, 17:21

Widac bardzo im się nudziło:):)
Beherit
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi przetestuje koncepcję centrum szybkiego ładowania
    Audi kontynuuje swoją transformację w kierunku dostawcy zrównoważonej mobilności segmentu premium. Do roku 2025 marka planuje zintensyfikować swoje działania, oferując szeroką gamę ponad 20 modeli z napędem w pełni ...