Polisa OC jak to teraz jest?

20 Wrz 2009, 20:00

Witam to moj pierwszy post na forum za błędy przepraszam w razie czego prosze mnie poprawić... A oto moje pytania :

- "dostałem" samochod ma wazne ubezpieczenie tzn 1 rate ubezpieczenia do konca listopada i na jakiej zasadzie to działa jezeli skonczy sie ta rata w listopadzie to musze isc do tej ubezpieczalni oplacic druga rate. NIe wiem czy oni mi oblicza jakąs rekalkulacje? i bede musial doplacic? ( były wlasciciel ma wieksze znizki niz ja)

- drugie pytanie odnosnie oplaty w urzedzie skarbowym, jezeli na umowie bedzie widniała kwota 500 zł to czy trzeba isc złozyc to PCC-1 czy jak to sie tam nazywa?? bo chyba od takiej kwoty sie nie placi ?

prosil bym o wyczerpujace odpowiedzi:)
withanight
Nowicjusz

Miejscowość: Wlkp

20 Wrz 2009, 21:12

"Dostałem" znaczy dostałem czy kupiłem? Bo nie jasno sprecyzowałeś. Jeśli kupiłeś samochód to musisz go przerejestrować i w ten sam dzień ubezpieczyć. Jeśli chcesz kontynuować ubezpieczenie poprzedniego właściciela to idziesz do odpowiedniej ubezpieczalni i mówisz co i jak. Wtedy dopłacasz ewentualną różnicę w zniżkach i masz ubezpieczenie. Jeśli nie chcesz kontynuować to idziesz do innej ubezpieczalni, mówisz co i jak i potem zazwyczaj oni wysyłają pismo do poprzedniego ubezpieczyciela, że ubezpieczenie nie będzie kontynuowane.
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

21 Wrz 2009, 06:52

no dobra zle sprecyzowalem - kupilem ! a co z tta oplata skarbowa?
withanight
Nowicjusz

Miejscowość: Wlkp

21 Wrz 2009, 09:25

Niestety w sprawie podatku nie pomogę
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

21 Wrz 2009, 10:08

Co do OC - jeżeli kupiłeś samochód,to wg przepisów masz 30 dni na jego przerejestrowanie(z tym,że nie ma żadnej kary,jeżeli tego nie zrobisz wtym terminie - ot,nasze polskie,głupie prawo).Wdniu,w którym przerejestrujesz samochód,musisz zdecydować się na ubezpieczyciela - czy zostajesz u tego,u któego samochód jest ubezpieczony,czy wybierasz sobie innego.Jeżeli pozostajesz u tego,u którego jest ubezpieczony,to z WK idziesz prosto do ubezpieczalni i prosisz,żeby napisali ci aneks do umowy OC(zmieniły się dane na umowie OC - właściciel,numer rejestracyjny,więc to stare będzie nieważne i jest traktowane przez policję jako brak ubezpieczenia).Pani robi ci rekalkulację składki(nie zawsze musisz dopłacić - to zależy od zniżek jakie masz ty i jakie miał poprzednik) oraz pisze aneks do umowy.I to tyle.Jeżeli jednak zdecydujesz się ubezpieczyć autko u innego ubezpieczyciela,to musisz obecnemu napisać wypowiedzenie oraz ubezpieczyć się u innego.Wypowiedzenie OC najlepiej napisać samemu i osobiście oddać,prosząc o potwierdzenie - będziesz miał zabezpieczenie przed podwójnym OC).
Co do podatku - nie ważna jest kwota na umowie kupna-sprzedaży - ważna jest wartość samochodu na rynku,ponieważ US stamtąd bierze dane.Jest to po to,żeby ludzie nie oszukiwali - np. ktoś kupi Mercedesa klasy E za 70 tyś,a w umowie wpisze,że kosztował go tylko 800 zł.Dlatego US ma swoje cenniki rynkowe wg których oblicza podatek.Nie musisz płącić podatku,jeżeli cena rynkowa samochodu wynosi do 1 tyś zł.Jeżeli samochód,który kupiłeś faktycznie kosztował 500 zł,to nie musisz płacić podatku.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Wrz 2009, 16:26

Wiedz, że możesz sobie wykupić ubezpieczenie w innej firmie a to które już kupiłes z samochodem możesz wymówić, z tego artykułu wynika, że tylko w Link4 możesz wymówić umowę nawet po 30 dniach, jedynie płacisz opłatę manipulacyjną. A propos jeżeli opłacona składka okaże się za duża to dostaniesz zwrot a jeżeli odwrotnie to będziesz musiał dopłacić.
Ostatnio edytowany przez ribeiro, 30 Wrz 2009, 20:59, edytowano w sumie 1 raz
ribeiro
Początkujący

Miejscowość: zewsząd