Polisa Oc

12 Sie 2009, 12:25

Kupiłem kilka dni temu auto, fiata 126 p. ponoć wg. przepisów mam 30 dni na zawarcie nowej polisy oc, mam zamiar się tego fiacika pozbyć gdyż umówiłem się z pewną osobą iż kupie go potrzymam i sprzedam gdyż osoba z którą się umówiłem wyjechała i nie ma możliwości kupienia, a była to ostatnia chwila w której można było go nabyć. Kupiłem go z zamiarem sprzedaży tej osobie. Mam pytanie czy w ciągu tych dni kiedy ten fiat bd. stał u mnie muszę go rejestrować i kupić polisę czy mogę to auto bez polisy i rejestrowania trzymać, ile? co się stanie jeżeli przekroczę okres 30 dni czekając aż sprzedam go?

Ps. jeżeli w ciągu 30 dni od zakupu muszę coś robić to proszę o opisanie co muszę zrobić, co mieć za dokumenty itd. bo już tyle się nasłuchałem i naczytałem że się już gubię...
grzesss
Nowicjusz

Miejscowość: Wejherowo

12 Sie 2009, 13:45

OC
1. jeżeli masz ważną polisę to możesz nic nie robić do końca jej ważności.
Jeżeli chcesz zmienić na lepszą/tańszą firmę to musisz do 30 dni od dnia zakupu wypowiedzieć umowę OC i zawrzeć nową.

2. jeżeli pojazd nie ma ważnego OC to musisz wykupić OC w dniu zakupu.

jest termin 30 dni na zmianę danych czyli u Ciebie zmianę właściciela. Nie przestrzeganie tego terminu nie powoduje żadnych kar.

INNE
do 14 dni od daty kupna musisz opłacić podatek od umowy jeżeli wartość rynkowa Twojego pojazdu przekracza 1000 zł. Wtedy wypełniasz druczek PCC-3, wpłacasz podatek na konto i wysyłasz to do urzędu.

tu możesz wypełnić i wydrukować PCC-3
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

12 Sie 2009, 14:40

Jaka jest wartość rynkowa fiata 126 p z 92'? chyba poniżej 1000zł... czyli podatek z bani, a jeżeli chodzi o oc to tamta umowa została wypowiedziana... czyli co mam 30 dni do nowego oc, czy dopiero po rozpatrzeniu tamtego wypowiedzenia mam 30 dni na nowe oc?
grzesss
Nowicjusz

Miejscowość: Wejherowo

13 Sie 2009, 14:41

tylko Ty możesz wypowiedzieć umowę OC więc jeśli to uczyniłeś to z dniem wypowiedzenia masz obowiązek wykupić nowe OC.

Kara za 3 dni bez OC to 50euro
więcej o karach tutaj
http://www.ekademia.pl/blog/dariuszsawicki/3305
http://www.ekademia.pl/blog/dariuszsawicki/3247

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rajdowe Mitsubishi L200
    Pojazd za kierownicą którego ściga się w tym roku załoga Adam Małysz/Rafał Marton został przygotowany przez zespół fabryczny Mitsubishi Ralliart w klasie T1.1 - samochody prototypowe napędzane silnikiem benzynowym. ...