Polo 6N Skrzynia biegów... lub coś innego

06 Kwi 2009, 21:56

Witam,

zauważyłem pewne objawy w swoim Polo 6N. Jeżeli samochód stoi w miejscu na odpalonym silniku biegi można wrzucać bez problemu, wszystko zazwyczaj wchodzi bez oporu, nie ma żadnych zgrzytów. Jeżeli ruszam i jadę... bywa różnie :
- czasami wszystko działa bez problemu, jak wyżej - biegi wchodzą bez problemu, tak jak powinny
- czasami jeśli przytrzymam chwilkę dłużej wciśnięte sprzęgło też jest dobrze
- czasami ciężej wchodzi bieg, ale nie wyskakuje ... i faktycznie wchodzi, można jechać
- czasami słychać dziwny odgłos - nie jest to do końca zgrzyt - podczas wrzucania biegu, ale bieg wskakuje i można jechać...

Chodzi tylko i wyłącznie o drugi bieg - z nim jest "problem"... Co to może być ? Synchronizator ? Czy może skrzynia ogólnie ? Ile ewentualnie może kosztować wymiana synchronizatora ?

Dodam tylko, że kilka dni temu wymieniłem olej w skrzyni biegów - przejechałem od tego momentu ponad 100km i zero zmian.

P.S. Na nieodpalonym wszystko działa bez problemu - ale to normalne.

Pozdrawiam.
domel86
Nowicjusz

• 07 Kwi 2009, 09:54

Witam,

zauważyłem jeszcze jedną, myślę dość istotną rzecz...

Zdjęcie

Jeżeli chcę zmienić w linii prostej, jak na rysunku powyżej są opory, czasami słychać ten opisywany przeze mnie lekko metaliczny dźwięk.

Zdjęcie

Jeżeli zmieniam bieg, tak jak pokazane na drugim obrazku tj. wrzucam jedynkę, następnie na luz lub do miejsca gdzie postawiona kropka na rysunku ... czyli nie całkowity luz bieg wchodzi zupełnie bez oporu, tak jak powinien chodzić.

Może sprzęgło niedociśnięte do końca ? Zauważyłem, że wciskając je zawsze jest pewna przestrzeń - żeby ją docisnąć muszę użyć więcej siły - wtedy biegi wchodzą normalnie... Czy da się te linki od sprzęgła wyregulować ? Jeśli tak, to w jaki sposób, lub czy droga to zabawa ?

Pozdrawiam.
    domel86
    Nowicjusz

07 Kwi 2009, 21:40

Synchronizator bym wykluczył. Sprawdź poduszkę skrzyni biegów ew. jakieś przekrzywienia. Po mojemu kończy Ci się tarcza sprzęgła.
    adamires
    Początkujący

Miejscowość: World

07 Kwi 2009, 22:50

A jest możliwość aby to była linka sprzęgła ? Dziś również taką wersję usłyszałem. Ciężko chodzący pedał sprzęgła, najprawdopodobniej linka do wymiany - i to powoduje problemy z biegiem :> Czy jest to prawdopodobne ?
    domel86
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...