Polo 6n2 1.0 benzyna 2001 - stukanie przy puszczeniu gazu na biegu

31 Sie 2017, 11:43

Coś mi stuka w aucie z przodu, tak jakby pod podwoziem. Tylko wtedy gdy puszczę gaz i jest na biegu, jak wrzucam w trakcie stukania na luz, to stukanie ustępuje.
Wydaje mi się, że z przodu, bo jak nagrywałem, to na pierwszym filmie telefon dałem koło nóg i stukanie było bardziej słychać.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Takie stukanie miałem pierwszy raz. Ale wcześniej już coś zaczynało się dziać np. kierownica nagle zaczęła mi dosyć mocno drgać, potem to samo przeszło i drgania pojawiały się od czasu do czasu, później tylko na zakrętach, potem całkowicie się uspokoiło, w tym samym czasie od czasu do czasu coś mi stuknęło też pod podwoziem lub w kole, potem przeszło, potem stukało mi coś przy ostrzejszych zakrętach (przy dodawaniu gazu). Zanim zaczęło mi tak intensywnie stukać jak na filmikach, to byłem u mechanika, podniósł mi auto, rzucił okiem na koła, przeguby, na wszystko co się dało i nic nie znalazł, wszystko jest niby ok. Byłem też na stacji diagnostycznej i też wszystko jest ok, na stacji była możliwość sprawdzenia geometrii i mam dobrą.
Koła mam dobrze dokręcone. Koła wyważałem przy zmianie opon na letnie, ale może wymagają ponownego wyważenia, poza tym dwie felgi po jednej stronie mam skrzywione, jeszcze nie wyprostowałem i myślałem, że te drgania to od tego.
Co to może być?
Niepokojące rzeczy zaczynają się dziać po nieco dłuższej jeździe - około 100km trasy, wtedy zaczyna drgać kierownica, wtedy zaczyna coś stukać. Dzisiaj na przykład nic się nie dzieje, zrobiłem 10 km i nic nie stukało, a wczoraj w trasie to waliło tak jak w filmiku.
Auto 6n2 1.0 benzyna 2001

Nie wiedziałem do którego działu wrzucić temat, bo nie wiem co mi się psuje.
Hehe89
Początkujący

Zdjęcia: 14
Auto: vw

31 Sie 2017, 21:57

A czy przy dodawaniu bądż ujmowaniu gazu auto nie ściąga czasem na którąś stronę? Koła się kręcą swobodnie, bez oporów? Nie ma na nich luzów? Żeby to sprawdzić, to trzeba oczywiście podnieś autko do góry.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

31 Sie 2017, 22:07

Właśnie żadnych luzów nie ma, koła kręcą się normalnie, wczoraj mechanik podniósł mi auto do góry i wszystko sprawdził. Auta nie ściąga. Jak za bardzo drży kierownica to gorzej się kieruje, ale drżenie już nieco ustąpiło i jest lepiej. A to stukanie, które nagrałem w linkach wyżej pojawiło się wczoraj pierwszy raz, występuje tylko na biegu przy puszczeniu gazu, na luzie ustępuje (zazwyczaj, nie zawsze).
Dzisiaj jak jechałem to naprawiło się i już nic nie stuka, ale prawdopodobnie jak zrobię znowu trase +100km to zacznie coś się dziać, bo ostatnio tak mam, że na początku nic sie nie dzieje, a jak kawałek przejadę to raz zaczęła mi drżeć kierownica, za drugim razem stukało coś jakby w kole na skrętach, a wczoraj zaczęło mi stukać w podwoziu.
Hehe89
Początkujący

Zdjęcia: 14
Auto: vw

31 Sie 2017, 22:19

Skoro stuka tylko wtedy, gdy włączony jest bieg, to zapewne jest to coś związane z układem napędowym. Może to być np. przegub.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Master Truck 2009 / relacja
    Już po raz piąty w Opolu odbył się Międzynarodowy Zlot Ciężarowych Pojazdów Tuningowych Master Truck. Zlot Master Truck, czyli święto podrasowanych ciężarówek, to impreza znana w całej Europie. Rokrocznie pojawiają ...