Cześć! W moim 6n2 1.4 16v (AUA) Od dłuższego czasu trapi mnie problem powracających lampek EPC + CHECK, kod błędu to 17566/P1158 - Manifold Pressure Sensor (G71): Implausible Signal. Jest to o tyle nieprzyjemne, że po ich zapaleniu silnik wchodzi chyba w tryb awaryjny i chodzi bardzo nierówno i dławi się.
Wymieniłem już dwa razy MAP sensor, sprawdziłem większość kabli, sprawdziłem odmę i nic, problem ciągle powraca. Wcześniej po wykonaniu jakiś prac przy silniku problem znikał na jakieś 300-400 kilometrów, potem wracał coraz częściej, ale po ostatniej wymianie MAP'a pali się co kilkaset metrów. Sprawdziłem odczyt Manifold pressure w VAGu (3 pozycja w kanale 003) i w momencie zapalenia lampek wartość nie przekracza 1000 mbar. Wczoraj zauważyłem, że po odłączeniu EGR'a przez rozpięcie wtyczki problem całkowicie znika, świeci się tylko CHECK z błędem od EGRa. Sprawdziłem w MEAS. BLOCKS kanał 075 i w 3 polu, który opisywane jest jako "Intake manifold pressure difference" lub "Pressure difference diagnostics EGR phase 1 and 3" mam wartość 0, nie ważne czy z podłączonym czy odłączonym EGRem. Może padł czujnik ciśnienia w EGRze i MAP podaje przez to jakieś błędne wartości? Zauważyłem też, że rura w zaznaczonym na zdjęciu miejscu jest bardzo luźna. Czy ktoś spotkał się kiedyś z podobnym problemem? Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
Jakiś pomysł jak sprawdzić EGR bez jego rozbierania? Zdejmę go dopiero w weekend, a do tego czasu chciałbym już co nieco wiedzieć. Na innych forach piszą o sprawdzaniu wartości przez kabel w grupie 003 w Basic Settings, ale u mnie grupa ta jest w ogóle niedostępna.
Ściągnąłem EGR - był czysty, brak zebranego nagaru. Psikałem Plakiem gdzie tylko można - silnik nie zmienił obrotów, z czego wniosek, że dolot szczelny. Nie mam już pomysłu co może być nie tak, może coś z przepustnicą?
Shelby Cobra Nazwiska Shelby nie trzeba przedstawiać żadnemu miłośnikowi motoryzacji. Amerykański kierowca wyścigowy i projektant samochodów dał nam wiele niezwykłych pojazdów. Jednym z najbardziej charakterystycznych jest ...
Olej w silniku po przebiegu 10000 km vs 20000 km, jak wygląda różnica? Wspominałem na forum, że postaram się wrzucić zdjęcia oleju po przejechaniu dystansu 10000 km i później po osiągnięciu kolejnego pułapu bez jego wymiany czyli 20000 km. Dodatkowo dołączę jeszcze zdjęcie z tym jak wygląda ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.