Polo II- dobry wybór za małą cenę?

04 Lip 2009, 23:09

Na samochód mam do przeznaczenia 3000 zł (łącznie z opłatami itd). Przewertowałem wiele ofert ale ostatnio bardzo zainteresował mnie vw Polo II coupe. Na jego korzyść przemawiają na pewno małe wymiary (najczęściej będę jeździć jedynie z pasażerką ;) ), trwałość no i przede wszystkim cena. Po sprawdzeniu oferty rynkowej można takiego mieć w niezłym stanie za 1500-2000 złotych. Pytanie, czy warto?
Oczywiście interesuje mnie silnik 1.3 wzwyż. Nie chcę też totalnej zawalidrogi, a wiem że nawet 1.3 55KM zapewni w miarę komfortową jazdę. Dużo jest egzemplarzy z 5 biegową skrzynią? Jak jest z komfortem w tym samochodzie? Niezawodność, ceny części... Pomóżcie mi proszę i piszcie o swoich doświadczeniach z polówką.
Jestem właściwie przekonany że dysponując kwotą 3000 złotych na ten samochód, po jego kupnie na pewno coś zostanie. Czy opłaca się wkładać w niego pieniądze pod względem podwyższenia osiągów itp? Zakładając że mam te kilkaset złotych, co mogę zrobić żeby był żwawszy i czy w ogóle to ma sens?
Oczywiście zakładając że autko będzie w bardzo dobrym stanie. A jeśli nie, to zaoszczędzoną kwotę postaram się w niego włożyć, żeby w takowym stanie się znalazł.

Liczę na odpowiedź :) Z góry dziękuję!
fragman_91
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

05 Lip 2009, 08:49

Jeśli znajdziesz niewyeksploatowany egzemplarz to warto ,tylko znajdż taki! :wink: To bardzo niezawodne i tanie w eksploatacji samochodziki o lepsze trudno ale?!No właśnie trudnosć w znalezieniu samochodu w dobrym stanie ,już z młodszymi rocznikami PoloIII są z tym problemy.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

06 Lip 2009, 06:31

To też zależy jeśli nawet kupisz te Polo II za np. 2000 i włożysz wniego 1000 i co chcwile bedziesz musiał cos z nim robić. Miałem kiedyś VW Vento 1992 i nieźle chulał ale po tygodniu musiał skrzynei biegow nową kupić, to znwou przegób lewy , to sie wentylator zatarł, i tak potrochu włozyłem w neigo 2000 i gdybym dalej go trzymał kto wie ile bym wniego włozył . Ale wróćmy do tego Polo II najgorszy to wybor nie jest tyle co wiem to silniki sa dobre ,skrzynia biegow tez , tez wiem że mają nieszczelne okna .
A8
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Grd

06 Lip 2009, 17:20

Dzięki za opinię :wink: . W sumie co do nieszczelności jest kilka rozwiązań. Autko zamierzam robić pod siebie więc chętnie zainwestuję w uszczelnienie samochodu (przecież nie jest takie drogie..) jak i stosowne wygłuszenie go. Chcę żeby spełniało swoją rolę-dowoziło mnie zawsze na miejsce i czas. Brałem pod uwagę wiele ofert, ale po przewertowaniu tysięcy ogłoszeń audi 80, które tutaj bardzo polecane wyglądały jak psu z gardła wyjęte, czy mercedesów 190 (jeszcze gorzej) doszedłem do wniosku, że najbardziej rozsądna będzie właśnie polo. Zależy mi na niezawodności, prostocie i ew. taniej naprawie. To wszystko :)
fragman_91
Początkujący

07 Lip 2009, 06:21

No to napewno bedzie jeździć tylko że jak bedziesz jeździł bardzo często i bardzo daleka obawiam się że kturaś część może nie wytrzymać dlatego jedź ostrożnie bo jest to delikatne autko.
A8
Początkujący
Awatar użytkownika

07 Lip 2009, 11:47

a przy oględzinach auta/zakupie na jakie rzeczy zwrócić uwagę? Co jest najczęstszą i najpoważniejszą usterką w tym samochodzie?
fragman_91
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

GT - komfort i sportowe osiągi - lista TOP 5
    Sportowe dwudrzwiowe coupe klasy premium to segment, który nie poddaje się chwilowej modzie. Samochody te od lat zapewniają użytkownikowi nie tylko sportowe osiągi, ale również komfortowe warunki podróży. ...

07 Lip 2009, 14:46

Sprawdź pod wozie zwróć uwage na rdze ,zobacz w jakim stanie jest rura wydechowa ,zajżyj pod maske zobacz czy wszystko jest czy płyny nie wyciekaja, a potem przejdz się kilka kilometrow i posłychaj czy coś nei trzebocze czy silnik pracuje
A8
Początkujący
Awatar użytkownika

07 Lip 2009, 15:58

A8 napisał(a):Sprawdź pod wozie zwróć uwage na rdze ,zobacz w jakim stanie jest rura wydechowa ,zajżyj pod maske zobacz czy wszystko jest czy płyny nie wyciekaja, a potem przejdz się kilka kilometrow i posłychaj czy coś nei trzebocze czy silnik pracuje

Hahaha kolego A8 rozwaliłeś mnie ! Twój tekst brzmi jak byś pisał do jakiego świerszczyka. Rada typu w jakim stanie jest rura wydechowa, albo zobacz pod maskę czy wszystko jest ! Haha tu zonk patrzysz nie ma silnika, ale jedziemy dalej ! To jest najlepsze ! Przejedź się kilka kilometrów i sprawdź czy silnik pracuje nie no koleś skąd Ty się urwałeś ? Jak już coś piszesz to pisz to z sensem, a nie jakieś brednie. No i może zainwestuj w słownik pod woziu :shock:

Co do pytanie autora, to Polo II gen to całkiem dobra opcja, w tej cenie możesz jeszcze poszukać Swifta, ewentualnie CC 900cm3.
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

07 Lip 2009, 19:09

jak taki madry jestes to zaproponuj koledze fragman _91 jak maja wygladać oględziny bo jestem bardzo ciekawy jak twoim zdaniem to ma wygladać.
A8
Początkujący
Awatar użytkownika

07 Lip 2009, 20:03

1. jedziesz na podjazd albo kanał, chociaż wolno stojący podjazd jest lepszy - bo więcej widać - sprawdzasz czy ma wszystkie tabliczki znamionowe na podwoziu i co ważniejsze czy numer silnika na nich zgadza z tym który jest na silniku - jeśli na podłodze jest wspawany niewielki kawałek blachy - to na 95% było to auto kradzione, albo jest to składak i ma wyciętą tabliczkę
2. na wyłączonym silniku wciśnij sprzęgło i zobacz jak biegi chodzą - muszą chodzić miękko i gładko i wsteczny musi wchodzić bez zgrzytu
3. spójrz na to czy jest osmolona końcówka rury wydechowej i czy nie ma osadu z oleju na jej wnętrzu
4. jeśli silnik jest zabryzgany olejem - od razu uciekaj od samochodu
5. jeśli po włączeniu silnika i dmuchaw w aucie nie robi sie po 3-5 minutach cieplej i nie czujesz nawiewu z kratek - uważaj nagrzewnice i dmuchawy są bardzo drogie w starszych autach.
6. spójrz na auto od tyłu - najlepiej jak jest postawione między dwoma innymi i zobacz czy auto nie jest krzywe - jeśli jest wyraźnie "przekrzywione" w jedną stronę - nie wierz w bajki że auto jest bezwypadkowe
7. jeśli na aucie widać odparzenia albo co nie daj Boże odpryski lakieru i rdzę na odkrytej blasze - to uciekaj... auto było bite i gnije
8. patrz na podszybia i progi i nadkola - to są elementy które szybko "gniją" i jak nie były konserwowane to troszkę Cie blacharka i lakier wyniosą
9. opukaj progi po całej długości jeśli gdzieś będzie inny odgłos auto najprawdopodobniej gnije i jest odpicowane na sprzedaż - blacharz po zdjęciu progu zobaczyłby na bank dziury zatknięte masą papierowa i grubą warstwą szpachli z kupą utwardzacza :cool:
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2012

08 Lip 2009, 06:36

Fajny regulamin kiedy kupujemy auto a ty własnie postępowałes w taki sposób jak kupowałeś auto.
A8
Początkujący
Awatar użytkownika

08 Lip 2009, 07:23

warto jeszcze sprawdzić czy wszystkie szczeliny są w miare równe czy nie sa zjechane, czy szyby są z tego samego roku no góra 2 lata różnicy
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

08 Lip 2009, 07:40

Moim zdaniem najlepiej gdybyś poszukał takiego auta z 1,3. Naprawdę nie miałbyś dylematu czy można podnieść moc. Nie potrzeba.Skrzyni 4 biegowej się nie obawiaj. Miałem kiedyś taką w Golfie II i nie było najgorzej,a pociągnięcie z 1 i 2 biegu było dosyć dynamicznie (długie biegi). Ktoś tutaj wcześniej napisał o drogich nagrzewniczkach do starych aut. Problem nie jest z ceną nowej nagrzewniczki (60 zł dla Golfa II-Bilstein) ale z jej założeniem... więc faktycznie lepiej żeby była sprawna! O auto bezwypadkowe będzie niezwykle trudno...co najmniej jak o auto od np.pierwszego właściciela... ale nie oznacza to,że nie można znalezć auta w stanie do jazdy i w miarę zadbanego. :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback