Polo IV Zamek centralny

15 Mar 2022, 19:13

Witam! Mam problem z drzwiami mojej połówki od kiedy w sumie zakupiłam samochód. Problem polega na tym, że przy zamykaniu/otwieraniu auta czy kluczykiem czy pilotem nie zawsze zamykają i otwierają się drzwi. Na początku problem był tylko za prawymi tylymi drzwiami. Były zamknięte i nie szło ich otworzyć ani od środka ani od zewnątrz. Teraz nie chce sie zamykać i otwierać już wszystkie oprócz drzwi kierowcy. Muszę je zamykać i otwierać ręcznie. I to też dzieje się nie zawsze. Raz się zamkną /otworzą, a za chwilę już niekoniecznie. W czym może leżeć problem? Co robić?
Steven99
Nowicjusz

15 Mar 2022, 20:37

Zamek centralny jest oryginalny?
Na przycisk od centralnego ten we wnętrzu drzwi reagują tak jak przy zamykaniu z pilota?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Mar 2022, 20:47

Czy zamek jest oryginalny to ciężkie pytanie. Prawdopodobnie nie bo piloty były osobno z kluczykiem czyli tak jakby sobie je sam dorobił a nie jakby były one oryginalnie do tego samochodu. Ale nie jestem pewn na 100% to tylko moje założenie. Mówił że jest elektrykiem i się coś tam bawił jakieś inne bajery też były tam włożone czego i tak nie używam bo tylko zabierały prąd i akumulator się rozładowywał przez noc... A jeżeli chodzi o przyciski w środku otwieranie/zamykanie to też działają tak jak chcą. Coś tam poklikam to się otworzą ale już nie zamkną i muszę ręcznie.
Steven99
Nowicjusz

15 Mar 2022, 20:56

Steven99 napisał(a):A jeżeli chodzi o przyciski w środku otwieranie/zamykanie to też działają tak jak chcą. Coś tam poklikam to się otworzą ale już nie zamkną i muszę ręcznie.
Problem może leżeć w centralce od tego zamka. Skoro masz przycisk od centralnego we wnętrzu to jest szansa że zamek jest oryginalny ale nie wiemy teraz jak to wszystko jest podłączone. Może być tak ze została dołożona inna centralka która steruje tą oryginalna z pilotów które masz.

Najlepiej by było chyba poszukać tej centralki i przy niej sprawdzić jej działanie/sterowanie na poszczególne drzwi.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Mar 2022, 21:04

Dzięki za podpowiedź! Podziałam trochę jutro. Chyba, że to dla mnie za dużo i będzie potrzebny specjalista, bo jeżeli chodzi o elektrykę to cienko z moją wiedzą
Steven99
Nowicjusz

15 Mar 2022, 21:26

Steven99 napisał(a):Chyba, że to dla mnie za dużo i będzie potrzebny specjalista
Myślę że na specjaliście się skończy . Widelcem i łyżką tego nie naprawisz .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Spokojna emerytura sportowych legend Toyoty
    Zdjęcia tego auta obiegły ostatnio strony poświęcone sportom motorowym. Toyota Supra czwartej generacji, która jeszcze w 1999 roku brała udział w wyścigach japońskiej serii, teraz niszczeje pod jednym z warsztatów. ...

15 Mar 2022, 21:29

Też tak myślę, ale zawsze warto wiedzieć jakie mogą być czegoś przyczyny. Może a nóż widelec mi się uda coś nagrzebać :D
Steven99
Nowicjusz