Polonez 1.6 GSI 2001 rok - kontrolka silnika

30 Gru 2009, 19:11

Witam,

mam pytanie. Od kilku dni jestem (nie) szczesliwym posiadaczem Poloneza Atu Plus 1.6 GSI z 2001 roku. Auto jest po wymianie rozrządu, sprzęgła i jeszcze kilku dupereli.

Dziś po opadach śniegu zapaliła mi sie dwa razy kontrolka silnika i zgasła. Sprawdziłem płyny i wszystko jest ok. Silnik przy zapalonej kontrolce pracował normalnie. Nie było stuków ani nic z tych rzeczy.

Co może być przyczyną zapalenie kontrolki silnika? Czy może to być silnczek krokowy który chyba jest nie do końca sprawny gdyż momentami falują obroty po odpaleniu? (uzykuje do 3500 obrotów a póxniejs pada do 1000)
Ostatnio edytowany przez bartek8080 03 Sty 2010, 14:55, edytowano w sumie 2 razy
Pzdr
Bartek
bartek8080
Nowicjusz

Miejscowość: Pabianice
  • 30 Gru 2009, 21:29

Podłączyć się pod komputer i sprawdzić jaki to błąd i wszystko będzie jasne.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

13 Sty 2010, 21:49

no i wyszło szydło z wora. okazało się, że poszedł regulator napięcia w alternatorze i ładował 19 volt. W sumie jak ruszyli alternator musieli wymienić wszystko oprócz obudowy :-)
    Pzdr
    Bartek
    bartek8080
    Nowicjusz

Miejscowość: Pabianice
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW 328 Hommage 2011
      BMW 328 Hommage, zaprezentowane z okazji siedemdziesiątych piątych urodzin legendarnego samochodu wyścigowego BMW 328, jest nowoczesną interpretacją charakteru i stylu protoplasty. Koncept to przykład na to, jak dziś mogłoby ...