Polonez 1.9 GLD - strasznie dymi

12 Kwi 2008, 20:19

Nie wiem co robić moze wy mi pomozecie.
Mam samochód Polonez 1.9 GLD , starasznie dymi czasami czarny dym a czasmi biały.W lecie zapala bez proglemu ale szybko sie grzeje, w zimie trzeba cudu zeby odpalił.Nie wiem od czego mam zaczac robic zeby te proglemy znikły.Pomózcie.
DAMIAN1122334
Początkujący

Miejscowość: Rzeszów
  • 14 Kwi 2008, 08:30

Może przydałoby się wtryskiwacze sprawdzić i ewentualnie wymienić
    benny_87
    Nowicjusz

Miejscowość: UK

15 Kwi 2008, 08:02

Skoro ma takie problemy z paleniem to raczej wtryski padły. Mogę się mylić, ale nie wydaje mi się. Szczególnie, że raz dymi na biało, a raz na czarno. Ale wszystko możliwe.

Swoją drogą, to chyba oczywiste,że trzeba co pewien czas sprawdzać poziom oleju.
    benny_87
    Nowicjusz

15 Kwi 2008, 09:25

Jak wykręcisz wtryski to sprawdź ciśnienie sprężania.Wcześniej sprawdź czy są luzy na zaworach oraz ustawienie rozrządu i początek wtrysku.Do sprawdzenia też układ grzania świec żarowych.Do tych czynności są potrzebne specjalne przyrządy.Czy paliwo tankujesz na firmowych stacjach?
    andrzej_124
    Stały forumowicz

15 Kwi 2008, 15:44

Tank tankuje na stacjach firmowych tak jak kazdy zwykle na shelu.A macie jakomś instruskcje jak to zrobic bo nigdy tego nie robiłem.I Ile tak kosztuja te przezady?
    DAMIAN1122334
    Początkujący

15 Kwi 2008, 22:44

Z tego co wiem to tanie nie są, najlepiej udać sie do mechanika i niech on to wszystko posprawdza.
    benny_87
    Nowicjusz

15 Kwi 2008, 23:04

Oto chodzi ze mechanik odpada poniewaz Polonez nie ma przeglondu ani ubezpieczenia a to kosztuje z 500 zł w sumie.Miał iśc na złom ale szkoda bo to silnik Citroena 1.9 GLD Disel .Da się to jakoś zrobic samemu bo innego wyjscia nie mam.

Edit:Nie jednego Poloneza widze na ulicach odremontowego.Ale muj jest nawet dobry do remontu z silnikiem.Jak z 4 lata temu byłem u mechanika powiedział że koszt naprawy wyniósł by około 1000 zł a oco mu chodziło do remontu to ja nie wiem.Ale tu nie chodzi o to że strasznie dymi tylko o to że trudno odpala w wiosnie męczyłem sie z nim 5 dni pod rząd zeby ruszył teraz lecie odpala za 2 razem to nie tak zle ale duzo pali,szybko sie grzeje.Oto mi chodziło jak to naprawic i w czym to grzebać.(W dodatku mój Polonez jest kilko kolorowy dzwi czerwone, maska zielona i reszta samochodu srebna):)
    DAMIAN1122334
    Początkujący

16 Kwi 2008, 19:37

Ile kosztuja tak te wtryskiwacze i gdzie je mozna kupic

P.S.Przepraszam ze post pod postem.
    DAMIAN1122334
    Początkujący

16 Kwi 2008, 21:48

Kupić można w większości sklepów motoryzacyjnych. Co do ceny to sie nie orientuję, ale myślę, więcej jak 500 zł nie będą kosztować.
    benny_87
    Nowicjusz

16 Kwi 2008, 22:14

Aha.Już sie troche pogubiłem co mam zrobić z tym proglemem??.Czy da sie to sprawdzic samemu.A nie czasami w misce olejowej nie patrzyc?
    DAMIAN1122334
    Początkujący

16 Kwi 2008, 22:44

Filtr paliwa i powietrza kiedy wymieniałeś?
    KOńcowki wtryskow kosztują od 25 do 60 zl za sztukę zależy od producenta.Wtryski są trwale wytrzymują 200 000 km i więcej.Zacznij od tego co możesz zrobić sam-sprawdź luzy na zaworach,ustawienie rozrządu,przedmuchy ze skrzyni korbowej.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

21 Kwi 2008, 13:01

Filtry Paliwa i Powietrza były ostatnio wymieniane są dobre.Koncówki wtrysków też.Tylko musicie mi pomóc.Jak sprawdzic te rzeczy :

luzy na zaworach ( z tym może ledwo bym sobie poradził)
    ustawienie rozrządu,przedmuchy ze skrzyni korbowej (Bardzo prosiłbym o wytlumaczenie mi tego)Bo nie wiem jak to zrobic.

Proszę o pomoc.
    DAMIAN1122334
    Początkujący