Polonez Caro 1,5 GLI duszenie sie silnika

03 Maj 2009, 08:31

Witam, posiadam Poloneza Caro 1,5GLI z gazem rocznik '92 przejechane ok 390tys km (pewno wiekszosc nie uwierzy w to .. tez jestem w szoku)
Ost mam pewien problem mianowicie na kazdym biegu w granicach ok 2,2-2,3 tys obrotow auto tak jakby sie dusilo, wyglada to mniejwiecej tak jakby jechac np na 2 biegu i nagle co chwile puszczac i dodawab gwaltownie gaz. Co moze byc tego skutkiem ? bylbym wdzieczny za pomoc
GeraN
Nowicjusz

Miejscowość: Sosnowiec
  • 03 Maj 2009, 10:45

Masz coś z ukladem paliwowym ,to pierwsze bym podejrzewał,sprawdz sobie czy paliwo dochodzi bez problemu do pompy.Napisz jeszcze na jakim paliwie to się dzieje bo jesteś następnym,który mnie odrobinę zdenerwował! :wink:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

03 Maj 2009, 22:12

a bardzo przepraszam :] ten polonez od 9 lat nie jezdzil na benzynie :D jest odpalany z samego gazu i latem i zima (nie ma wiekszego problemu z tym nie zaleznie od mrozow), jesli sie nie myle to zaczelo sie tak robic gdy zatankowalem na innej stacji niz zwykle, ale to bylo ok tys km temu (dosc sporo jezdze) i tylko raz tam zatankowalem, a tak to tankuje zawsze u swoich(mam butle 70l a spala mi ok 10l wiec spokojnie mi starcza i nie jestem zmuszony do tankowania u "obcych"). Duszenie wystepuje tylko w tym przedziale obrotow co napisalem wczesniej, na nizszych i wyzszych obrotach nie ma problemow, zapomnialem tez napisac ze jesli stoje w miejscu i dodam mu gazu zeby mial w/w obroty to obrotomierz szaleje, wskazowka skacze od 2tys do 4tys a silnik chodzi rowno, a wiec nierowna praca silnika jest tylko podczas jazdy. Dodam jeszcze ze swiece, kable i filtr powietrza wymieniane byly ok 1,5tys km temu, a olej ok 9tys ale olej czesto jest dolewany bo niestety staruszek troszke go zjada ...
    GeraN
    Nowicjusz

04 Maj 2009, 10:01

To teraz pojeżdzij trochę tylko na benzynie ,ja gdy tak pojeżdzę trochę dłużej na gazie to potem silnik na benzynie chodzi mi nierowno ale za jakiś czas wraca wszystko do normy,ty sprawdz sobie przewody zapłonowe,duszenie w pewnym zakresie obrotów bywa skutkiem przebić,swiece też sobie wymien.No i odpalaj zawsze na benzynie a olej przy takim przebiegu zmień na taki o specyfikacji 20W50,powinno to przedłużyć życie twego silnika oraz zmniejszyć konsumpcję oleju.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

04 Maj 2009, 19:33

przewody tak jak mowilem mam stosunkowo nowe, teraz jak bede zmieniac olej to wlasnie na 20w/40, na benzynie go nie bardzo bede odpalac ze wzgledu na dziurawe przewody i malo szczelny zbiornik a az tyle raczej w niego sie juz nie oplaca wkladac, duzo osob mowi mi ze moze to byc wina uszczelki pod glowica ....
    GeraN
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy poślizg – trudne doświadczenie kierowcy
      Pierwszy poślizg w życiu to dla każdego kierowcy bardzo trudne doświadczenie, a opanowanie takiego poślizgu w warunkach drogowych bez odpowiedniego przeszkolenia jest prawie niemożliwe. Co robić, aby uniknąć sytuacji, gdy ...