Polonez Caro Plus- Elektryczny koszmar

16 Lis 2010, 01:30

Witam, od 2 lat jestem posiadaczem poldolota i od tego czasu jest kilka nierozwiązanych jeszcze usterek, które dość znacząco wpływają na poruszaniem się Plusiakiem.
Pierwszy problem to nie działające wycieraczki na czasówce, pozostałe 2 zakresy działają, jakby tego było mało gdy włączy się wycieraczki zapala się kontrolka sprzęgła.
Druga sprawa - brak ogrzewania tylnej szyby - było ale się zbyło.
Kolejna rzecz brak działąjącej wycieraczki tylniej- czasami się załączy ale nie idzie jej wyłączyć z tego co już doszedłem silniczek sprawny ale ginie gdzieś prąd między włącznikiem a silniczkiem.
Niespodzianka jest też z włącznikiem sterującym światłami przyczepki- jak zapali się kontrolka to na kierunkach się zwarcie robi.
Problemem są też światła tzw. długie, jadę sobie pewnego razu przez las, ciemno wszedzie no to włączyłem długie po chwili długie zgasły, krótkie zgasły zostały postojówki. Pomachałem dźwignią parę razy dół góra dół góra i odzyskałem światła krótkie.
No i ostatni problem który mało nie wysłał mnie na tamtem świat - samochód lubi zgasnąć podczas jazdy - to jest pikuś - większy problem jest taki że blokuje kierownicę w momencie zgaśnięcia.
Jak macie pomysły na w/w dolegliwości, piszcie.
grimmar
Nowicjusz

Zdjęcia: 3
Miejscowość: CK / OLKUSZ

16 Lis 2010, 20:28

Pierwszy problem - sprawdz jeszcze, czy po włączeniu spryskiwaczy włączają się wycieraczki. Jeżeli nie, to prawdopodobnie uszkodzone jest tzw. urządzenie mikroprocesorowe. Jest w skrzynce bezpieczników.
W Polonezie nie ma kontrolki sprzęgła...
Drugi problem - sprawdz układ sterowania ogrzewaniem tylnej szyby - włącznik, bezpiecznik E5. Jeżeli są ok, to uszkodzone urządzenie mikroprocesorowe.
Trzeci problem - sprawdz styki wewnętrzne przy silniczku wycieraczki.
Czwarty problem - co masz na myśłi, że jak zaświeci ci się kontrolka przyczepki, to robi sięzwarcie na kierunkach? Ta kontrolka sama się zaświeca, czy włączasz włącznik i włączasz kierunkowskaz i robi się zwarcie. I co rozumiesz przez zwarcie - pali ci bezpiecznik? Czy masz wogóle gniazdo do przyczepki?
Piąty problem - prawdopodobnie kończy się przełącznik świateł. Nie pomyl z włącznikiem.
Szósty problem - nie bardzo rozumiem - blokada kierownicy jest mechanicvzna i nie ma nic wspólnego z pracą silnika. Następnym razem jak ci zgaśnie podczas jazdy, to spróbuj mocniej zakręcić kierownicą - po wyłączeniu silnika wyłącza się wspomaganie kierownicy i układ kierowniczy pracuje dość ciężko. Może za lekko probowałeś kręcić.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Lis 2010, 23:26

Wycieraczki się niewłączają mimo włączenia spryskiwaczy;
Jeśli chodzi o ogrzewaną szybę to wygląda to tak, że włącznik działa - dostaje prąd ale na szybie nie ma już pródu, bezpiecznik jest ok.
Przy tylnej wycieraczce wszystkie styki są w porządku jest tylko problem z jednym z przewodów dodatnich- są dwa jeden pomarańczowy i drugi zielony- mianowicie na jednym jest prąd na drugim nie, a gdy się zewrze je ze sobą wycieraczka się uruchamia. trochę sie już dogrzebałem że jeden z nich jest na tzw. podtrzymanie a drugi uruchamia wycieraczkę, to już przetestowałem ale w między czasie zniknęło napięcie na włączniku.
Sprawa zielonej kontrolki haka wygląda następująco: haka nie mam i nie widzę żeby kiedykolwiek był zakładany, gniazda przyczepki też nie mam, a kontrolka sama się czasem zapala i nie idzie jej w żaden sposób wyłączyć gaśnie też najczęściej sama po jakimś czasie, ale gdy się świeci to kierunkowskazy zachowują się jakby była spalona jedna żarówka czyli przyspiesza ich praca. bezpiecznika nie spala o dziwo.
A odnośnie tej blokującej się kierownicy to coś mi się zdaje że jest to związane ze stacyjką, gdyż w mmencie w którym samochód gaśnie podczas jazdy jeżeli są np skręcone koła kierownica się blokuje a na prostych kołach do póki nie wykonam żadnego skrętu jest normalnie. muszę rozgrzebać stacyjkę i blokadę kierownicy.
I jeszcze ta jak to nazwałem kontrolka sprzęgla. Chodzi mi o kontrolkę świateł hamowania taką pomarańczową w dolnej lewej stronie zegarów - otóż ona właśnie się zapala gdy włączę wycieraczki.

A tak swoją drogą to wspaniałe urządzenie mikroprocesorowe to ten duży niebieski prostokąt czy któryś inny ?
grimmar
Nowicjusz

18 Lis 2010, 21:41

Cholerka nie pamiętam jakiego koloru jest to cudo, ale znajduje się nad bezpiecznikami jako 3 od lewej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Lis 2010, 00:37

czyli to ten największy niebieski w kształcie prostąkąta, ch...a droga jest ale cóż trzeba zmienić

a możę spotkałeś się też z taką osobliwością: odpalam samochód na benzynie, chodzi i wszystko jest cacy, gaszę go wyciągam kluczyk a on dalej chodzi, odpinam masę z akumulatora a on dalej chodzi, jedyny sposób żeby zgasić silnik to dwa trzy mocne przegazowania, wtedy silnik sie zatrzymuje. może orientujesz się z czym to może być związane i czy to też wina tego mikroprocesora.
grimmar
Nowicjusz

19 Lis 2010, 15:59

włącz szeregowo diodę w przewód od kontrolki ładowania lub włącz światła to wtedy zgaśnie.
andrzej_124
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Lexus LS - limuzyna dla Prezesa
    Limuzyny pełnią nie tylko funkcję reprezentatywną. Z jednej strony są to samochody naszpikowane najnowszą technologią i rozwiązaniami inżynieryjnymi, z drugiej – najlepsze modele oferują coś więcej, niż tylko technikę. ...

23 Lis 2010, 00:50

dzięki za podpowiedź, rzeczywiście wystarczy włączyć jakiekolwiek obciążenie chociażby światła
grimmar
Nowicjusz

23 Lis 2010, 01:02

grimmar napisał(a):dzięki za podpowiedź, rzeczywiście wystarczy włączyć jakiekolwiek obciążenie chociażby światła

Prościej nacisnąć pedał hamulca :mrgreen:
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna