Polonez Caro SWAP

08 Sie 2014, 18:25

Witam. Panowie mam pewien problem ... Nie mogę sobię tak orientacyjnie +/- 300-500zł wycenić wymiany silnika w polonezie.
Teraz mam silnik na gaźniku 1.6 ( 77km ) a chcę włożyć silnik rover 1.6 16v, który jest na wtrysku. Tak jak tutaj jest napisane że komplet :
[link do oferty na Allegro wygasł]
to wiązka elektryczna również wchodzi w to ?
Ta wiązka elektryczna jest konieczna ? Jakie to mogą być koszta?
Załóżmy że w moim przypadku silnik kosztuje 1000zł + jego wymiana 500zł... Co z dalszymi kosztami ( ta wiązka elektryczna ... i czy coś jeszcze do tego dochodzi ) ? Czy wpięcie/wymiana tej wiązki też wiąże się z jakimiś większymi kosztami ??
Nigdy nie robiłem czegoś takiego dlatego pytam. Dlatego jak ktoś już to robił i zna się dosyć dobrze na tym to prosiłbym o taką orientacyjną wycenę całości ( dosłownie wszystkiego od A do Z).
Dzięki z góry za pomoc :)
Ewentualnie wchodzi w grę jeszcze ten silnik :
[link do oferty na Allegro wygasł]
aaa... i jeszcze co z hamulcami i zawieszeniem ? Może zostać to co jest?
Hamulce mam : tarczowe z zaciskami pływającymi
Zawieszenie : zależne, sztywna oś na resorach półeliptycznych dwupiórowych z amortyzatorami hydraulicznymi teleskopowymi dwustronnego działania.
czeslaw1232
Obserwowany

Auto: FSO Polonez Caro
Silnik: 1.6 77km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

09 Sie 2014, 23:00

Przy tym silniku z betki jak skończysz projekt to będziesz się zastanawiał czemu nie kupiłem seryjnej m3 e36 wyszło by taniej i lepiej. Oczywiście zakładając że przeżyjesz przygodę z tym ulepem w jednym kawałku. :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

10 Sie 2014, 15:36

i co mi po takiej bmw ? mam sentyment do tego poloneza i wole jeździć polonezem. BMW w moim mieście jeździ mnóstwo a polonezy można policzyć na palcach jednej ręki. I prosiłem o pomoc w oszacowaniu kosztów a nie o wyrażanie swojej opinii.
czeslaw1232
Obserwowany

Auto: FSO Polonez Caro
Silnik: 1.6 77km
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

11 Sie 2014, 07:26

To napisał Ci przecież, że wyjdzie pewnie tyle co M3 E36, czyli od 30 tys pln w górę. Poza tym zasugerował Ci, że to rzeźba w gównie, bo taka jest prawda. Jak chcesz jeździć tym przy większej mocy skoro to zawieszenie się nie nadaje do seryjnego już poldka? :no:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

11 Sie 2014, 11:09

Nie lepiej kupić Caro Plusa z silnikiem Rovera 1.4?
Ostatnio za 2.5k widziałem, do poprawek, trzebaby wtedy jeszcze obniżyć tył żeby się lepiej drogi trzymał. Tyle powinno starczyć.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

11 Sie 2014, 13:22

Ciekawe ile to pojeździ :P
p0ldekrakieta
Początkujący

Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Audi A4/Mazda RX8
Silnik: 1.6/1.3
Typ: Sedan/Limuzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bieżnikowanie opon - nie tylko w czasie kryzysu
    Rok 2011 był dla polskich bieżnikowni bardzo dobry. Wszystkie zakłady bieżnikujące opony odczuły zwiększony popyt na opony bieżnikowane zwłaszcza w drugiej połowie roku. Tendencja wzrostowa widoczna też była w pierwszych ...