Polonez caro1,6 gil 95r. wadliwe hamulce

26 Lis 2011, 10:44

witam
kupilem moj pierwszy samochod, mam problem podczas hamowania.
na poczatku jazdy gdy chce zahamowac, musze bardzo mocno naciskac na pedal,a poldek nie hamuje prawie wcale. pedal jest twardy jakby zablokowany. po przejechaniu paru kilometrow i naciskaniu wielokrotnie na hamulec pedal sie luzuje i zaczyna dobrze (jak na poloneza) hamowac.

najgorsze jest to, ze jak potrzebuje sie zatrzymac to naciskam z calej sily i nie raz bywalo ze byl juz odblokowany i nagle piski opon. gorzej bedzie w zimie na sniegu jak nagle zahamuje
prosze o jakies propozycje, jak mozna sie pozbyc tego problemu.

z gory wielkie dzieki
bb1985
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: polonez caro 1.6 gli

26 Lis 2011, 14:46

Ja miałem w polonezie taki sam problem i po wymianie serva problem zniknął musisz wymienic servo nie są to drogie koszta
<ZABRZAN>
Ciało rzucone na łoże traci na oporze :)
zabrzan13
Aktywny

Miejscowość: Jelenia Góra
Prawo jazdy: 11 02 2007
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mercedes ML w163
Silnik: 2.7 CDI
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2003

26 Lis 2011, 19:54

Ten polonez ma hamulce firmy Lucas ?
andrzej_124
Stały forumowicz

26 Lis 2011, 21:27

ZABRZAN- dziekuje za odpowiedz. tez mialem podejzeni,ze to serwo ale nie chcialem wydawac 100zl na za nie pewne. jeszcze raz dzieki

ANDRZEJ_124- nie potrafie ci odpowiedziec czy to sa lukasy, bo jest to moj pierwszy samochod i nie znam sie za bardzo, nie wiem nawet jak sprawdzic jakie mam. ale dzieki za zainteresowanie

na chwile obecna uwazam temat za zamkniety. w poniedzialek wymieniam serwo. :D :D :D

zabrzanowi i andrzejowi jeszcze raz dziekuje
bb1985
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: polonez caro 1.6 gli

26 Lis 2011, 21:33

wymien serwo i bedzie to samo;)

zaworek do wymiany co jest pomiedzy serwem a kolektorem ssacym koszt pare zlotych od tego bym zaczał :)

co do poloneza 95rok ...
moje 2 autko pewnie do dziisaj bym je mial gdyby nie gniło i naped na tył ;/
bylem naprawde zadowolony z tego auta :) :) :)
HARIBO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dublin -kraków
Auto: Ibiza

28 Lis 2011, 12:59

Miałem takiego ok dekade temu - szczerze współczuję , robiłem hamulce co miesiąc :) (zapiekały się klocki hamulcowe i paliły). Jak poprzednicy napiszę - serwo, oczywiście nie musi być ono, generalnie problem z podciśnieniem w układzie hamulcowym, może to jakaś pierdoła np przewód masz nieszczelny na mocowaniu?

Co możesz to sprawdź samemu, jak nie to tylko mechanik, nie ryzykuj i nie zwlekaj, lada moment zrobi się ślisko i będziesz potrzebował delikatnego hamulca - inaczej możesz zaliczyć dzwona i skasować auto lub stracić jeszcze więcej (zdrowie swoje i innych).
cat11
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1979
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

28 Gru 2011, 13:00

Naprawiłeś?
U mnie dokładnie to samo w CC miałem. Wczoraj wymieniłem wąż łączący głowicę z serwem i hamulce wróciły.
Bałem się i nadal mam obawy co do aut na "F". Jednak HDI rekompensuje te obawy.
karola44-81
Początkujący

Miejscowość: Połaniec