Polonez problem z wolnymi obrotami

06 Lut 2009, 11:25

Cześć koledzy mam problem z wolnymi obrotami przy poldku atu plus 1,6 GLI , otuż jak jest zimny to nie trzyma nawet 900 noi gaśnie a jak się podgrzeje tak do 50 to ma 1500 obrotów zarówno na gazie jak i paliwie
witek089
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: PODKARPACIE
  • 07 Lut 2009, 16:13

Jeżeli nie trzyma obrotów na zimnym silniku podczas zasilania na LPG,to nie ma tematu.Natomiast jeżeli nie trzyma tych obrotów na zimnym silniku na Pb i na ciepłym na Pb i LPG,to sprawdz albo silniczek krokowy,albo regulator przepustnicy( w zależnosći jaki masz wtrysk).Sprawdz też czujnik temperatury cieczy chłodzącej,ale nie ten od wsaźnika tylko ten od ECM.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

07 Lut 2009, 20:46

ja mam tego poldka na wtrysku bosh wtrysk cały kompletny wymieniłem od auta trzymającego ładnie wolne obroty ale tak jak mówię że jak zimny to gaśnie a jak ciepły to ma 1500 obrotów na biegu jałowym a czy przez wadę tego czujnika tak by szalał z wolnymi obrotami ????
    witek089
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

07 Lut 2009, 23:44

No to jak jest jednopunkt Bosha to masz czujnik położenia przepustnicy.Ale skoro podmieniałeś i jest to samo,to nie jest to wina zespołu wtryskowego.Czujnik,o którym pisałem podaje do komputera temp. cieczy chłodzącej,a ten z kolei dobiera ssanie.Jak czujnik będzie pokazywał głupoty,to komputer też głupieje i i włącza lub wyłacza ssanie.Może być tak,że czujnik poprostu wskazuje jakąś temperaturę po środku i na zimnym jest to za mała,żeby komputer włączył całkowicie ssanie,a na ciepłym jest za duża i ma wysokie obroty.
    Posprawadzaj też wszystkie węże od podciśnienia.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

08 Lut 2009, 12:35

Dzięki wielkie w poniedziałek sprawdzę i napiszę
    witek089
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

09 Lut 2009, 23:00

MOTOALBERCIKU WYMIANA czujnika , ani sprawdzenie przewodów ciśnieniowych nie zdało rezultatu A odpisz mi czy nieszczelny korek od pokrywy zaworowej przy plusie będzie miał wpływ na wolne obroty i gaśnięcie jak zimny bo zauważyłem wycieki oleju tak jakby spod korka "wlewu oleju"- lub może masz jeszcze jakieś domysły
    witek089
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW M6 Gran Coupe: siła i estetyka w najczystszej formie
      Na salonie NAIAS 2013 w Detroit BMW M przedstawi premierowy trzeci wariant nadwoziowy BMW M6, wysokiej klasy samochodu sportowego. Nowy BMW M6 Gran Coupe łączy charakterystyczne dla aut spod znaku M osiągi z wyjątkowymi walorami ...
      Jak przygotować się do podróży kamperem?
      Jeśli chcesz podróżować całą rodziną lub z przyjaciółmi to całą masę pozytywnych wrażeń dostarczy jazda z przyczepą kempingową lub kamperem. Gdy czujemy zmęczenie, lub spodoba nam się okolica – spędzamy ...