Polonez

29 Sty 2010, 22:40

Witam mam taki mały kłopot będę robić prawko w wakacje i będę zapewne chcieć jakieś 4 koła. Mam 2 opcje do wyboru:
#kupić sobie jakiś samochód
#wziąć od mojego dziadka poloneza z 1990 1.6 w którym jest trochę do zrobienia min. wymiana tylnego mostu lub regeneracja starego (koszt sprawnego na allegro to ok do 200 zł)
naprawa wydechu, zamontowanie LPG + dodatkowa naprawa innych podzespołów które nie są przewidziane.
Większość może zrobił bym sobie sam poza LPG,podczas wolnego czasu w wakacje i przed. Tylko czy jest sens naprawiać go ?? koszt jaki bym musiał wydać to pewnie około 2500 zł z gazem, i będę mieć auto niekoniecznie wiadome czy dojadę :P ale pewnie za 2500 - 3000 także będzie ciężko kupić samochód którym będę chciał dojechać do szkoły w poniedziałek i powrót w piątek. (78 km + postój z małymi góra podjazdami przez 5 dni i powrót 78km).

więc tak pytanie Naprawiać Poldka czy kupić sobie lepsze auto za około 6000-8000 zł ale nie zostawić sobie żadnej kasy na naprawy i zerować na rodzicach ??? lub kupić coś taniego a Poldka na złom??
chcesz być mechanikiem.... nie idź do technikum:/
Goralx
Nowicjusz

Miejscowość: Małopolska

29 Sty 2010, 22:56

Ja bym kupił Poloneza z lpg a tego zostawił na dawce części do tego gdyby co.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Sty 2010, 23:44

Zdecydowanie nie warto. I nie bierz tego poldka od dziadka choćby nie wiem co, dziadek się pozbędzie problemu, a na Ciebie spadną koszty złomowania. Jeżeli masz 8tys to kup sobie fajne, normalne, autko za ok 4tys, ze wszystkim wyjdzie Cię na gotowo (już po wymianach, opłatach itd.) ok 6tys. zł., coś jeszcze powinno zostać nawet.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

30 Sty 2010, 00:19

ja już od rodziny wziąłem auto ala' sprawdzone... i na dzień dobry władowałem w niego 3 000 zł ! a miał być idealny... nie baw sie w takie coś, teraz auto to nie luksus i możesz wybierać...
neovo
neovo
Nowicjusz

Miejscowość: lublin

30 Sty 2010, 08:37

Jeżeli możesz wydać 8tys. to olej poldka, to dobre auto ale już stare i bardzo losowe jeśli chodzi o trwałość (niektóre pojeżdżą jeszcze długo, inne będą co tydzień wymagały naprawy), szczególnie że z tego co piszesz to dziadek ma raczej zaniedbany egzemplarz... Za 6-8tys. bierz inne, ale jeśli masz coś kupić za 4, to pomyśl o tym poldku bo to jednak niezłe auto jak na swój wiek, a za 4 patyki nic znacznie lepszego nie znajdziesz...
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

30 Sty 2010, 09:08

Poldka to można rozważać jak się ma mniej jak 2tys zł... Za 4 już można kupić fajne, normalne samochody.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy Polacy znają się na motoryzacji?
    Blisko 80% badanych Polaków twierdzi, że motoryzacja to ich hobby, a najczęstszym tego przejawem jest oglądanie motoryzacyjnych programów telewizyjnych. Takie wnioski płyną z najnowszego badania zrealizowanego ...

30 Sty 2010, 09:26

[link do oferty na Allegro wygasł]
A ja bym wolal kupić np. takie autko z klimą zamiast poloneza.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

31 Sty 2010, 17:22