Połowa silnika v6 ma czarne zakopcone i mokre świece.

28 Paź 2011, 23:45

Cześć
Jak w temacie trzy pierwsze świece zakopcone i mokre od benzyny (santa fe silnik V6 2,7).

A teraz od początku:
Wymieniałem świece w aucie no ale aby wymienic je to trzeba odkręcić kolektor ssący więc poodpinałem wtyczki, przewody, ściągnąłem kolektor, wymieniłem świece złożyłem wszystko i jazda... Po przejechaniu kilku km obroty zaczęły same rosnąć podczas jazdy potem opadac i tak w kółko. Na drugi dzień podczas jazdy obroty już nie falowały ale za to na ciepłym silniku auto traci moc i szarpie. Na zimnym jest ok - samochód dynamiczny i równo pracuje. Więc odkręcam z powrotem wszystko sprawdzam połączenia i jest ok, następnie okazuje się że 3 świece od szyby są czyściutkie natomiast 3 pierwsze całe zakopcone i mokre.

Co jest grane?
mataszi
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

30 Paź 2011, 17:38

Moze poruszales przewodami WN, czy aparatem zaplonowym i cos gdzies nie laczy? Bo rozumiem ze przed wymiana swiec bylo wszystko ok?
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

30 Paź 2011, 18:16

wszystko było ok i sprawdzalem połączenia . Wszystko jest na swoim miejscu.
mataszi
Nowicjusz

03 Lis 2011, 04:55

Nieznam tego modelu,ale,jeżeli aparat zapłonowy jest podzielony to tutaj tkwi problem.Dość często przy silnikach widlastych aparat zapłonowy jest na dwie sekcje podzielony i w twoim przypadku prawdopodobnie jest za małe napięcie na świecach.Tutaj w pierwszej kolejności szukałbym usterki jeżeli ciśnienie na cylindrach jest w normie.
życie jest zbyt krótkie żeby jezdzić przepisowo lub dieslem...
Leopard
Początkujący

Miejscowość: zachodniopomorskie

03 Lis 2011, 20:14

ok dziękuję za informację przeczyscilem krokowy silnik powyjmowalem i powkladalem przewody w/n przy cewkach i jakos wrocilo do normy wszystko
mataszi
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Światowy rekord SKODY Citigo CNG!
    SKODA Citigo CNG pokazała swoją klasę rekordowym osiągnięciem. Gerhard Plattner, mistrz oszczędnej jazdy, przebył SKODĄ na gaz ziemny 2 619 kilometrów przez Europę. Na trasie z Wenecji we Włoszech, do szwedzkiego Sztokholmu, ...
    Które hybrydy są najtańsze w zakupie i eksploatacji?
    Amerykański portal analityczny Kelley Blue Book sprawdził, które samochody hybrydowe są najtańsze w zakupie i użytkowaniu przez kolejne 5 lat. Pierwsze trzy miejsca w tej kategorii zajęły Toyota Corolla Hybrid, Prius ...