Połowa silnika v6 ma czarne zakopcone i mokre świece.

28 Paź 2011, 23:45

Cześć
Jak w temacie trzy pierwsze świece zakopcone i mokre od benzyny (santa fe silnik V6 2,7).

A teraz od początku:
Wymieniałem świece w aucie no ale aby wymienic je to trzeba odkręcić kolektor ssący więc poodpinałem wtyczki, przewody, ściągnąłem kolektor, wymieniłem świece złożyłem wszystko i jazda... Po przejechaniu kilku km obroty zaczęły same rosnąć podczas jazdy potem opadac i tak w kółko. Na drugi dzień podczas jazdy obroty już nie falowały ale za to na ciepłym silniku auto traci moc i szarpie. Na zimnym jest ok - samochód dynamiczny i równo pracuje. Więc odkręcam z powrotem wszystko sprawdzam połączenia i jest ok, następnie okazuje się że 3 świece od szyby są czyściutkie natomiast 3 pierwsze całe zakopcone i mokre.

Co jest grane?
mataszi
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

30 Paź 2011, 17:38

Moze poruszales przewodami WN, czy aparatem zaplonowym i cos gdzies nie laczy? Bo rozumiem ze przed wymiana swiec bylo wszystko ok?
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

30 Paź 2011, 18:16

wszystko było ok i sprawdzalem połączenia . Wszystko jest na swoim miejscu.
mataszi
Nowicjusz

03 Lis 2011, 04:55

Nieznam tego modelu,ale,jeżeli aparat zapłonowy jest podzielony to tutaj tkwi problem.Dość często przy silnikach widlastych aparat zapłonowy jest na dwie sekcje podzielony i w twoim przypadku prawdopodobnie jest za małe napięcie na świecach.Tutaj w pierwszej kolejności szukałbym usterki jeżeli ciśnienie na cylindrach jest w normie.
życie jest zbyt krótkie żeby jezdzić przepisowo lub dieslem...
Leopard
Początkujący

Miejscowość: zachodniopomorskie

03 Lis 2011, 20:14

ok dziękuję za informację przeczyscilem krokowy silnik powyjmowalem i powkladalem przewody w/n przy cewkach i jakos wrocilo do normy wszystko
mataszi
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Matte Prototype
    Wersja LC 500h Matte Prototype to najnowsza odsłona coupé Lexusa, zaprezentowana na Barcelona Motor Show 2019. Samochód pokryto lakierem Space Orange, inspirowanym barwą zachodzącego słońca. Powłoka jest matowa, ...