Polska myśl techniczna w motoryzacji

11 Lis 2011, 00:05

Witam.
Ciekawi mnie jaki wkład mają/mieli/mogą mieć Polacy w rozwój motoryzacji, czy byli/są autorami/współautorami jakichś rozwiązań technicznych, projektów ?
Interesuje mnie wkład Polaków od samych początków motoryzacji, obecnie (np. Poznański Solaris ) jak również przyszłość, prototypy zaprojektowane przez polaków, ulepszenia ( kanonierka Kazimierza Hołubowicza, czy zderzak pochłaniający energię uderzenia)itp. Po protu wkład Polaków w motoryzacje;)
Z niecierpliwością czekam na posty;)
17pablo90
Obserwowany

29 Lis 2011, 10:04

Takze jestem ciekawy jaki wklad maja Polacy w swiat motoryzacji. Czy jakies ciekawe patenty? Jezeli cos wiecie o naszych rodakach i ich pomyslach podzielcie sie nimi ^^
Wiesław14
Początkujący

Auto: Golf

10 Sty 2013, 12:02

Ja jestem pod dużym wrażeniem dla marki Chevrolet, niedawno stworzyła nowy system multimedialny z obsługą smartfonów, urządzenie to ma zwiększać możliwości telefonu a nie je powielać. Urządzenie łączy się za pomocą złącza USB lub technologii Bluetooth a dotykowy wyświetlacz LG wbudowany jest w centralną konsolę, pozwala to na dostęp do Audio, Zdjęć, Filmów i Telefonu..
Tomm
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 08 1995
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Seat Leon
Silnik: 1,9 tdi
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

20 Paź 2013, 16:50

http://aleegrospecial.pl.tl/
tu masz coś ciekawego :D
Dedmax
Nowicjusz

Auto: Nie mam

21 Lis 2013, 10:18

Trochę historyczne, ale Gustaw Różycki - polski inżynier, który wynalazł silnik zbliżony do silnika Wankla.
Ander
Początkujący

Prawo jazdy: 05 05 2008
Przebieg/rok: 26tys. km
Auto: Suzuki Swift
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2009

25 Lut 2014, 11:43

Za sprawą Skody bardziej doceniam wkład Czechów. Pamietacie Dewoo? To była porażka...
siema34
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 30 08 1983
Auto: Volkswagen Polo
Silnik: 1.9
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpiecznie za kierownicą po dłuższej przerwie
    Czasem okoliczności życiowe sprawiają, że mimo posiadanego prawa jazdy żegnamy się na jakiś czas z możliwością prowadzenia samochodu. Niezależnie od tego, jak długo nie siedzieliśmy za kierownicą – kilka miesięcy czy ...
    Niezidentyfikowany przycisk w samochodach marki Toyota
    Do czego służy przycisk (o ile to przycisk) widoczny na załączonym zdjęciu w samochodach marki Toyota. Nie ma raczej znaczenia czy jest to hybryda czy też zwykła benzyna. Jedne po prostu go mają a inne nie. Przejrzałem instrukcję ...

01 Wrz 2014, 14:46

Może to nie myśl techniczna, ale designerska. Bardzo znany na świecie jest polski projektant Janusz Kaniewski, który projektował wozy m.in. dla Ferrari. Jest on m.in. współautorem wyglądu Ferrari Californii, Alfy Romeo Giulietty, Citroena C4 Picasso oraz logotypu Fiata. Także możemy być dumni z pana Janusza!
sebade
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Audi C4

03 Paź 2014, 14:35

Wiem jedno, że gdyby nie wojna - to mielibyśmy kilka koncernów typu Skoda.
zachary
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 13 05 1998
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Opel Astra