Polski Fiat 126p, czy warto kupić jako dodatkowe auto

08 Sty 2014, 09:38

Hej!Mogę kupić w super stanie Fiata 126p z 1990 rocznika (pełny FL, szerokie zderzaki,bezwładnościowe pasy, tylna szyba ogrzewana elektrycznie, elektrowentylato), za 3000 zł. Przebieg ok 40 000 km. Auto wymaga drobnej kosmetyki (po prostu zakurzone), blacha zdrowa, zero rdzy. Prawdopodobnie wyprodukowany w Tychach a nie Bielsku.... Czyli lepsze blachy.
Warto kupić? Do jazdy codziennej mam zwykłe auto,a te by było jako 2 od czasu do czasu w ładną pogodę pojechać...
LOSMARCELOS
Początkujący

Miejscowość: 127.0.0.1

08 Sty 2014, 11:15

Za 3000 pln można kupic normalny samochod, wiec sam sobie odpowiedz na to pytanie. Ja bym nawet za 300 pln nie bral.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

08 Sty 2014, 12:05

To już kwestia tego czy jesteś miłośnikiem takiej motoryzacji, jeśli tak to jazda malczanem pewnie sprawi ci banana na twarzy. Jeśli tak po prostu masz okazję go kupić to ja bym się nie pakował, bo w tych pieniądzach faktycznie można kupić bardziej cywilizowane autko a skoro już jedno masz to też pytanie po co ci drugie by było (odnosząc się do całości mojej wypowiedzi).
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

08 Sty 2014, 12:26

Autko by służyło do okazjonalnej jazdy np. na zloty, albo czasem pojechać na wycieczkę tak max do 100 km :-) W zimie (zwłaszcza jak jest sól) nie było by użytkowane, tylko garażowane w komórce, oczywiście zakonserwowane.
Miałem kiedyś malucha, ale nowszą wersję tzw. "eleganta". Nie było z nim większych problemów, poza blacharką :( (ekologiczne lakiery?), mimo konserwacji... Fakt,że auto było cały czas używane...
LOSMARCELOS
Początkujący

08 Sty 2014, 12:38

Czuję sentyment jak widzę takiego Fiata mknącego po drogach, ale szczerze mówiąc sam bym się nie zdecydował na zakup tego auta. Owszem, wygląda fajnie, więc do oglądania ok, do jazdy niestety nie. ;)
damian83
Nowicjusz

Auto: Nie mam

08 Sty 2014, 12:54

To chyba Twój maluch więcej stał jak jeździł. To padaka po całości, wybryk, karykatura auta, coś co nie powinno nigdy ujrzeć światła dziennego. Daj sobie spokój z tym gównem, jeszcze się zabijesz albo kogoś w drodze na zlot. Gorszego nie ma.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

08 Sty 2014, 13:30

To fakt,auto więcej by stało niż jeździło... Sentyment i tyle...
Z drugiej strony to byłby mój pierwszy klasyk, póki co jeszcze nie stać mnie np. na Garbusa, albo Fiata 125p (nie mówię o FSO 1500)... Jak bym kupił np. Poloneza Caro to znowu by gnił strasznie szybko... Sam nie wiem...
Największa wada malucha to poziom bezpieczeństwa biernego (w sensie współczesnych kryteriów)...
Aczkolwiek niektóre i inne auta fatalnie wypadają w testach (np. nawet Audi A4 B5, BMW E36, auta typu Fiat Seicento, Daewoo Tico)...
Na codzień jeżdżę 7 osobowym minivanem z full wypasem, nie to że maluch byłby autem do codziennej jazdy, bo masochistą nie jestem...
LOSMARCELOS
Początkujący

08 Sty 2014, 13:37

Chyba że kupisz Caro z silnikiem 1.4
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

08 Sty 2014, 14:11

Ten syf wypuszczali na ulice panowie z fiata jeszcze bodajże w XXI wieku!, więc nie wiem o jakim klasyku mowa.

Dozbieraj kasę i kup coś normalnego. Na testy zderzeniowe aż tak nie patrz. Do oceny bezpieczeństwa malucha wystarczy mieć oczy i pomyśleć.

Każdy z wymienionych przez Ciebie będzie gnił, maluch tym bardziej.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

08 Sty 2014, 14:29

Hmm no tak, były Polonezy z silnikiem 1.4 16v. Największy problem Poloneza to korozja... Sam już nie wiem, Maluch mi się zmieści w komórce na działce, z polonezem może być problem (chodzi o długość).
Tak, Fiat 126p był produkowany do września 2000 roku (w Polsce, we Włoszech do 1980)...
Te z chromowanymi zderzakami mają 2 razy wyższą cenę... Ale z czasem i FL podrożeje...
LOSMARCELOS
Początkujący

08 Sty 2014, 15:00

Gorszego nie ma.

A Syrena?

Ten syf wypuszczali na ulice panowie z fiata jeszcze bodajże w XXI wieku!

To też o czymś świadczy :>

Ja tam mam miłe wspomnienia jeśli chodzi o Maluszka... klucz francuski wystarczył do podstawowych napraw, a jak się coś psuło to człowiek był w stanie sam ogarnąć co i jak... Do 3k nie ma nie wiadomo jakiego wyboru, a lepiej chyba Malucha w dobrym stanie niż zagazowanego Civica, którego za 2 miesiące zeżre rdza i odpadnie podłoga.
gracz24ha
Początkujący

Auto: Peugeot

08 Sty 2014, 15:27

Jeżeli chcesz Malucha to kupuj :wink: Jest ich bardzo mało na drogach. Napisz do Barola, bo on kupił za 1,5k w idealnym stanie. Może nawet coś ciekawego Ci podrzuci.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

08 Sty 2014, 20:31

Ja nie rozumiem chłopak chce sobie kupić malucha tylko na zloty jak lubi to co za problem? A tu że nie nie odpuść,wy kupujecie czy on?
Btw fl za 3000zł to dość sporo,za 1000zł znajdziesz ładnego,jak chcesz moge napisać chłopakom na forum 126p to może coś ogarną.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

08 Sty 2014, 20:55

gracz24ha - dokładnie, świadczy to w pewien sposób o marce FIAT.

Za 3 tysie kupisz cokolwiek innego niż Maluch i będzie dobrze.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

08 Sty 2014, 21:00

jiGsaw tak poza tematem to usuń reklame ze swojego podpisu bo regulamin tego nie dopuszcza :)
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012