Polskie prototypy samochodów 1912-1939 r.

25 Lip 2024, 17:09

Szanowni fani motoryzacji.
Piszę do Was z projektem nad którym pracuję już od ponad 4 lat. To nad czym pracuję to odtworzenie w 3D i wykonanie wizualizacji polskich prototypów samochodów z lat 1912 – 1939. Mowa tu o pojazdach:
Star – 1912 r.
Voiturette – 1922 r.
Polonja – 1924 r.
WM – 1927 r.
Iradam – 1928 r.
Galkar – 1932 r.
Pz. Inż. Lux Sport – 1936 r.
Radwan 1937 r.
Cykolnetka – 1939 r.

Jest to fascynujący i kompletnie nieznany aspekt naszej historii. Dzięki mojemu doświadczeniu i 20-letniej wiedzy z zakresu grafiki możliwe było odtworzenie tych pojazdów ze szczątkowych materiałów. Poświęciłem dużo czasu na szukanie zdjęć i źródłowych materiałów ze starych gazet, książek, forów internetowych czy archiwum. Kontaktowałem się z wykładowcami na uczelniach posiadających szeroką wiedzę w tym temacie i od nich także uzyskałem wsparcie. Do tej pory udało się ukończyć większość modeli. Zajęło to tysiące roboczogodzin i doszedłem do etapu, gdzie ilość detali oraz wysoka jakość tekstur przewyższa możliwości mojego przestarzałego sprzętu.

Chciałem wyjść z tematem do większego grona, ale natrafiłem na mur i dziwnym dla mnie trafem, zainteresowanie motoryzacyjnego półświatka jest praktycznie zerowe. Pisałem do różnych znawców, aby rozpowszechnić temat, ale nikt nie był zainteresowany, albo nie uzyskałem odpowiedzi. Może czegoś nie rozumiem, więc będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Uważam to za fascynujący i bardzo mało znany aspekt naszej historii. Nie będę ukrywał, że zbieram obecnie fundusze na ukończenie tego projektu jeszcze w tym roku. Prowadzenie firmy zajmuje większość mojego czasu i aby poświęcić czas pracy to miałem nadzieję na wsparcie motomaniaków takich jak ja.

Zdjęcia do obejrzenia w albumie osobistym lub więcej zdjęć na stronie projektu: https://jenai.pl/prototypy-1912-1939/
jenaistudio
Obserwowany

Zdjęcia: 7