Pomarszczone progi

14 Maj 2017, 08:27

Cześć. 5 miesięcy kupiłem samochód ( oczywiście sprzedawca zapewniał, że wszystko dobrze, bezwypadkowy itp. ) Teraz zauważyłem, że progi z obu stron na całej długości samochodu są spuchnięte, pomarszczone. Z tym samochodem musiało być coś nie tak. Załączam zdjęcia. Powiedzcie czy to rdza, czy co? Jak to jest poważne? Ile kosztuje zrobienie tego? Czy mogę się domagać od sprzedającego zrobienia tego lub coś w tym stylu? Załączam zdjęcia. Proszę o odpowiedź.
krucker
Nowicjusz

Auto: Toyota Corolla E12

14 Maj 2017, 08:31

To jest oryginalne zabezpieczenie tzw baranek. Jest elastyczny więc dają go glownie po to żeby kamienie spod kół nie odbijały lakieru.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

14 Maj 2017, 08:59

czyli to nie rdza? mam nadzieję. Bo dowiedziałem się jakiś czas po zakupie, że to typowy handlarz. Samochód był sprowadzony. Znajomy, który oglądał mówił, że było coś robione, ale jest zrobione dobrze. Jednak na progi nie patrzył a jedynie pod maską, styki błotników, wielkości szczelin między elementami. Ten baranek jest fabrycznie robiony, czy ktoś to robił w związku z jakimiś problemami z progami? Przeszedłem się po parkingu i nie zauważyłem czegoś takiego na innych samochodach
krucker
Nowicjusz

14 Maj 2017, 09:05

krucker napisał(a):Ten baranek jest fabrycznie robiony, czy ktoś to robił w związku z jakimiś problemami z progami?
jest robiony fabrycznie. W niektórych autach robiony jest wyżej w niektórych niżej że tego nie widać lub są nakładki plastikowe (teraz w większości nowszych) wygląda to estetyczniej.
krucker napisał(a):Przeszedłem się po parkingu i nie zauważyłem czegoś takiego na innych samochodach
słabo się przygladales.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

14 Maj 2017, 13:42

Wszystko jest ok. Tak jak twierdzi przedmówca - to jest poprostu zabezpieczenie progu. W starszych samochdach tak to widać. Są nawet specjalne nakładki, o których wspominał kolega wyżej i wtedy tego nie widać. W nowszysch samochodach to zabezpieczenie wygląda nieco inaczej i progi są raczej gładkie. Technika idzie do przodu i teraz to, co dwa lata temu było nowościa, dzisiaj juz jest przestarzałe. Ale kiedyś tak się robiło progi. Nie masz się więc czym martwić.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Maj 2017, 20:36

Samochód jest z 2005 roku. Myślicie, że to jest zrobione bo była kiedyś rdza?
krucker
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rekordowy rok w czeskich fabrykach Skody
    W 2019 roku ŠKODA po raz pierwszy w historii wyprodukowała ponad 900 tys. pojazdów w swoich fabrykach w Mladá Boleslav i Kvasinach. Wysoki wynik jest zasługą wzrostu produkcji o 2,25 proc. w porównaniu ...

14 Maj 2017, 20:43

Nie wykluczone że było coś już robione ale wygląda tak samo jak wtedy gdy wyjeżdżała z salonu. Avensis 1 nawet na dolnym rancie drzwi takie coś miało nie tylko na progach. Nie doszukuj się problemów tam gdzie ich nie ma
Kao
Moderator
Awatar użytkownika