Pomoc informacyjna na temat przyszłości po studiach.

30 Cze 2022, 10:56

Część,

wybieram się w tym roku na studia dokładniej na celowniku miałem kierunek mechanika i budowa maszyn ze specjalizacją samochodową, pojazdowa, pojazdy specjalne, maszyny specjalne, na każdej uczelni ta specjalność inaczej się nazywa. Taki wybór podjąłem ze względu na swoje zainteresowania i pasje, od zawsze fascynowało mnie kręcenie przy różnych maszynach, naprawa itp. połączone z nauką, a jeśli chodzi o samochody to od dzieciństwa już tak mam, myślałem też nad informatyką jednak tutaj mnie przeraża ciągła praca siedząca przy komputerze (chociaż wiadomo jak innego wyjścia by nie było to wiadomo) jednak od jakiegoś czasu znowu wróciłem do punktu wejściowego i nie wiem co mam wybrać po nocach nie śpię bo obawiam się o przyszłość żeby nie zmarnować 5 lat i wiedze wyrzucić do kosza, a spowodowane jest to szybkimi zmianami gospodarczymi i postępem technologicznym (między innymi wejście na rynek elektrycznych samochodów). dlatego kieruje teraz do osób bardziej wdrążonych w to może nawet do tych którzy skończyli podobne studia. Jak wygląda rynek pracy dla takich osób? ponieważ nie widzę żadnych ofert projektantów-konstruktorów w dziedzinie pojazdowej u nas w Polsce, jedynie robotów na taśmie produkcyjnej. Jaką prace będzie można znaleźć po takich studiach? i ogólnie więcej informacji i porad na ten temat. W tym momencie każda opinia, porada, wypowiedź będzie się dla mnie liczyła ponieważ potrzebuje pilnej pomocy.

Z góry dziękuje za wszelkie udzielone odpowiedzi.
KayEssEl
Obserwowany

30 Cze 2022, 11:03

KayEssEl napisał(a):kierunek mechanika i budowa maszyn ze specjalizacją samochodową, pojazdowa, pojazdy specjalne, maszyny specjalne, na każdej uczelni ta specjalność inaczej się nazywa
Jest to szeroki zakres tego co możesz w przyszłości robić i generalnie mosi się że po takiej szkole masz fach w ręku ale tu raczej potrzebne będą specjalistyczne kursy już pod konkretnym kątem późniejszego zatrudnienia np. w ASO przy obsłudze samochodów ale i nie tylko bo i maszyn budowlanych, ciężarówek itd.

Samochody elektryczne też potrzebują obsługi może nie aż tak skomplikowanej pod względem technicznym co elektromechanicznym.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Cze 2022, 13:31

Jeżeli chodzi o naprawy czy serwisowanie elektryków, to obecnie trzeba mieć do tego uprawnienia SEP do 1kV. Są to uprawnienia elektryczne. Więc też weź to pod uwagę.
Jeżeli chcesz grzebać przy samochodach, to po zrobieniu studiów i tak będziesz musiał zrobić kursy jak wspomniał kolega wyżej. Na żadnej uczelni nie nauczą cię jak naprawiać poszczególne auto. Tam uczą ogólnikowo, czyli tego, co jest w każdym samochodzie. Ale silniki są różne, skrzynie biegów różne, zawieszenia różne itd. I na temat tych rzeczy nauczysz się dopiero na kursach organizowanych przez producentów samochodów ( tak było kiedyś, nie wiem czy dalej te kursy prowadzą producenci czy trzeba na własna rękę czegoś szukać ). Jeżeli chodzi o projektantów tom z tym będziesz miał naprawdę ciężko, ponieważ takich ludzi zatrudnia producent samochodów, robota jest bardzo dobrze płatna i takie miejsce w firmie jest naprawdę ciężko wyłapać. Ale to nie oznacza, że nie należy próbować. Sam zakres projektantów jest szeroki, bo auto nie projektuje tylko jeden projektant, a wielu. Jeden projektuje wygląd zewnętrzny, inni wewnętrzny, jeszcze inni zajmują si elektryką, inni napędem itd itd. No i musisz się zdecydować - chcesz być projektantem ( tutaj też siedzisz przy biurku przed kompem ) czy chcesz naprawiać lub składać.
Dobry mechanik, po studiach z wiedzą ( co zazwyczaj nie idzie niestety w parze ) powinien robotę na warsztacie czy serwisie znaleść bez problemów.
No i musisz też wziąść pod uwagę, że samochody spalinowe za chyba 10 lat nie będą już produkowane w UE.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Cze 2022, 15:54

MotoAlbercik napisał(a):No i musisz też wziąść pod uwagę, że samochody spalinowe za chyba 10 lat nie będą już produkowane w UE
To prawda dokładnie do 2035 roku. Po tym okresie miały by zjeżdżać z taśm produkcyjnych tylko elektryki w EU. Więc na pewno warto brać kierunek elektryków pod uwagę jako docelowy a spalinowych jako dodatkowy.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Lip 2022, 09:49

MotoAlbercik napisał(a):Jeżeli chodzi o naprawy czy serwisowanie elektryków, to obecnie trzeba mieć do tego uprawnienia SEP do 1kV. Są to uprawnienia elektryczne. Więc też weź to pod uwagę.
Jeżeli chcesz grzebać przy samochodach, to po zrobieniu studiów i tak będziesz musiał zrobić kursy jak wspomniał kolega wyżej. Na żadnej uczelni nie nauczą cię jak naprawiać poszczególne auto. Tam uczą ogólnikowo, czyli tego, co jest w każdym samochodzie. Ale silniki są różne, skrzynie biegów różne, zawieszenia różne itd. I na temat tych rzeczy nauczysz się dopiero na kursach organizowanych przez producentów samochodów ( tak było kiedyś, nie wiem czy dalej te kursy prowadzą producenci czy trzeba na własna rękę czegoś szukać ). Jeżeli chodzi o projektantów tom z tym będziesz miał naprawdę ciężko, ponieważ takich ludzi zatrudnia producent samochodów, robota jest bardzo dobrze płatna i takie miejsce w firmie jest naprawdę ciężko wyłapać. Ale to nie oznacza, że nie należy próbować. Sam zakres projektantów jest szeroki, bo auto nie projektuje tylko jeden projektant, a wielu. Jeden projektuje wygląd zewnętrzny, inni wewnętrzny, jeszcze inni zajmują si elektryką, inni napędem itd itd. No i musisz się zdecydować - chcesz być projektantem ( tutaj też siedzisz przy biurku przed kompem ) czy chcesz naprawiać lub składać.
Dobry mechanik, po studiach z wiedzą ( co zazwyczaj nie idzie niestety w parze ) powinien robotę na warsztacie czy serwisie znaleść bez problemów.
No i musisz też wziąść pod uwagę, że samochody spalinowe za chyba 10 lat nie będą już produkowane w UE.

Też tak właśnie słyszałem na temat projektantów/konstruktorów, że w Polsce ciężko niestety znaleźć prace na takich stanowiskach, prędzej już takie osoby sa wysyłane za granice, ponieważ przeważnie tam są główne biura projektanckie. Rozważałem również że można byłoby zdobyć prace w zespole wyścigowym ale to raczej podobnie jak powyżej, ciężko jest się dostać jak nie jeszcze trudniej.
KayEssEl
Obserwowany

01 Lip 2022, 10:26

KayEssEl napisał(a):Też tak właśnie słyszałem na temat projektantów/konstruktorów, że w Polsce ciężko niestety znaleźć prace na takich stanowiskach, prędzej już takie osoby są wysyłane za granice

No bo Polska nie ma swoich fabryk samochodów. Nie ma więc też żadnych biur projektowych. To się skończyło w Polsce wiele lat temu. W Polsce są tylko fabryki samochodów, ale niestety zagranicznych koncernów.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000