Pomoc przy diagnostyce silnika, przy włączaniu klekocze

06 Lut 2013, 18:12

Witam wszystkich posiadaczy poloneza i sympatyków tej marki. Poszukuje na forum opdpowiedzi w sprawie dziwnej paracy mojego silnika ponieważ przy włączaniu strasznie klekocze tak jakby zawory ale z tego co słyszałem to mają się same ustawiać ale coś w to nie wierze, ale gdy temperatura podskoczy do 60 już to ustępuje ale przed tym strasznie słabo chodzi silnik ledwo ciągnie... no a znowu teraz od kilku dni zaobserwowałem że problem pojawił sie także podczas normalnej jazdy przy 90 stopniach... słaby ledwo ciągnie.. świece dopiero co wymieniałem a słychać jak by na jednego nie palił, nie wiem co jest proszę o rade
JARO8
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 04 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: nie mam

09 Lut 2013, 09:09

Jaki to Polonez? Są zawory normalne i hydrauliczne. W Polonezach z hydrauliką, często siadały.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Lut 2013, 18:17

polonez 1.6 gli rocznik 98
JARO8
Nowicjusz

11 Lut 2013, 20:46

Czyli masz Poloneza Plusa. Trzeba było od razu napisać, że to Polonez Plus. Masz tam popychacze hydrauliczne. Generalnie mogą one klekotać dość głośno po uruchomieniu zimnego silnika przez około 10 sekund. Potem klekotanie musi ustać.
W twoim przypadku zacząłbym od wymiany oleju, jeżeli nie był ostatnio wymieniany.
Jeżeli to nie pomoże, to trzeba jechać do dobrego mechanika, który wyreguluje luz.
Warto też wcześniej sprawdzić ciśnienie oleju, a Polonezy miały to do siebie, że to ciśnienie było zazwyczaj słabawe.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Lut 2013, 20:51

olej odpada bo przed wymianą i po wymianie tak robiło, a klekotanie ustaje dopiero po 60 stopniach celcjusza
JARO8
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak podróżować bezpieczniej samochodem?
    Instruktorzy Szkoły Auto SKODA doradzają, jak wygodnie i bezpiecznie podróżować samochodem. Radosław Jaskulski, instruktor Szkoły Auto SKODA mówi: "Pozycja za kierownicą to podstawowy element bezpiecznej jazdy ...
    30 lat minęło... Renault Safrane
    Odkąd Renault Safrane pojawiło się na rynku, zastępując Renault 25 minęło już ponad 30 lat. Samochód po raz pierwszy został zaprezentowany na salonie w Genewie w 1992 roku. Renault Safrane było produkowane przez 8 ...