Pomoc przy wyborze auta.

31 Mar 2018, 14:11

Witam, prosto, krótko i na temat.
Budżet : 20-27 tyś
Rejon: woj. podkarpackie
Użytkowanie: ciężko określić ( wieś, miasto, ok 2-5 razy w miesiącu dłuższa trasa po kraju)
Mam dylemat przy wyborze auta, chodzi mi głównie o wybór między tymi autami :
1. Mitsubishi Lancer VIII 2.0 DID 140KM
2. Citroen C5 2.0 HDi FAP 140KM
3. Renault Megane III coupe 1.9 dCi 130KM ( niestety silniki 2.0 są trudno dostępne)

Jeździłem Megane oraz C5 i jazda sprawiała mi ogromną przyjemność stąd problem jakie auto wybrać... Uciekam się do forum gdyż być może ktoś z was ma swoje zdanie na temat tych poszczególnych aut, a rynek francuski raczej jest mi obcy.... interesują mnie Koszty eksploatacji, silnik. Auto będzie użytkowane tylko przeze mnie więc nie wiem czy jest mi potrzebna taka limuzyna jak C5 ale komfort prowadzenia mnie powalil.
Prosiłbym o jakąś opinie, sugestie od was.
Propozycje innych aut również mile widziane.
Dziękuję i pozdrawiam
jablonski01
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 10 2012
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Mazda 3
Silnik: 1.6 Mz-Cd
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2005

31 Mar 2018, 16:53

Bierz C5 - najlepszy silnik i osprzęt nie tak drogi jak w przypadku Mitsubishi. W mitsu siedzi "sławny" 2.0TDI, a 1.9 dCi ma delikatne panewki - jak ktoś stosował się do zaleceń producenta to do wymiany.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

31 Mar 2018, 17:31

Ten sam silnik co w C5 masz też w mondeo, też fajne auto, mechanicznie spoko
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

31 Mar 2018, 18:40

Co do Megane to słyszałem o tym mankamencie i stosowanie się do zaleceń producenta więc to może być albo nie być przy kupnie auta z tym silnikiem.
Stylistycznie przemawia do mnie Megane bardzo bardzo lecz są rzeczy ważniejsze niż wygląd, czyli silnik. Citroenowi C5 myślę, że nie można nic zarzucić co do wyglądu, wyposażenia, a przede wszystkim dobry silnik. Więc C5 staje się moim faworytem. Pomyśle również o mondeo. Dzięki !
jablonski01
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 10 2012
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Mazda 3
Silnik: 1.6 Mz-Cd
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

5 niezwykłych aut przy współpracy Yamahy
    Dla wielu Yamaha to przede wszystkim słynne motocykle i świetny sprzęt grający. Ale fani sportowych samochodów wiedzą, że połączenie tej japońskiej marki z czterema kółkami daje ciekawe rezultaty. Dowodem tego ...