Pomoc przy wyborze Opon Letnich 205/55/16 Do Audi A4 B5 FL 1.9TDI

09 Lut 2020, 22:43

Witam

Potrzebuję Waszej pomocy przy wyborze 4 opon letnich w rozmiarze 205/55/16 do samochodu moich rodziców Audi A4 B5 FL 1.9TDI AHH 1999r Sedan

Jeździ nim głownie mój tato (70lat) jego styl jazdy jest dość spokojny chociaż czasami zdarzy mu się jechać szybciej, czasami autem jeżdzę ja a mój styl jazdy jest dość ostry zakręty i prędkość wyższa niż taty.

Wiadomo z racji wieku taty reakcja i odruchy nie są już tak szybkie jak u 30 letniego kierowcy, więc mam spory dylemat jakie opony im zamówić.

Przebiegi jakie rodzice pokonują to około 10-12 tysięcy rocznie ( w lato ok 60-70% tego przebiegu) na zimę mają 2 letnie opony zimowe w idealnym stanie.

Do głowy przychodziły mi różne pomysły:

1) Zakup nowych opon klasy średniej, tyle, że tu wyjdzie za komplet ok 1000zł jak na nich to dość sporo pieniędzy, szczególnie, że nie wiadomo ile czasu jeszcze tato będzie chciał jeździć samochodem

2) Zakup nowych opon klasy ekonomicznej typu Zetex ZT1000 lub coś innego z tych tanich opon godnego polecenia dla nich.

3) Zakup opon używanych, znalazłem moich zdaniem całkiem w porządku opony używane od prywatnej osoby która zmienia felgi na większe, zadałem mu pytanie odpisał, że opony nie były nigdy naprawiane ani nie było z nimi problemów

Te opony to 2x Hankook Ventus Prime 3 z 2017r z bieżnikiem 6mm oraz 2x Hankook Ventus Prime 2 z 2015r z bieżnikiem 6mm

Myślałem wziąć ten komplet używanych za 300-350zł ewentualnie same te 2x Ventus Prime 3 z 2017r za 200zł i poszukać jeszcze dwóch takich samych

Link do ogłoszenia na olx [link do oferty na Olx wygasł]

Doradźcie Panowie i Panie co w takiej sytuacji było by najlepsze do potrzeb rodziców, bardzo proszę o szczere rady i poważne podejście do tematu.

Z góry dzięki i pozdrawiam.
PawelMisiek
Nowicjusz

10 Lut 2020, 06:25

PawelMisiek napisał(a):Myślałem wziąć ten komplet używanych za 300-350zł ewentualnie same te 2x Ventus Prime 3 z 2017r za 200zł i poszukać jeszcze dwóch takich samych

Jeżeli opony będą zgodne z opisem, to nie ma sensu dzielić zakupu, tylko brać od gościa cały komplet.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

10 Lut 2020, 10:53

Oki dzięki za radę.

Czyli Ty wybrał byś 3 wariant opony używane hankook 2017-2015r z 6mm bieżnika

A mógłbym Cię prosić żebyś jakoś uargumentował ten wybór? Będę wdzięczny
PawelMisiek
Nowicjusz

10 Lut 2020, 11:05

No cóż, jeżeli głównym problemem jest budżet(a to nieraz ciężko przeskoczyć), to wybór opon używanych przeważnie jest jedyną opcją. Pewnie większość z nas miała epizod z używanymi oponami i jakoś żyjemy. A 6mm to nie jest mało-optymalna wysokość bieżnika to ok 7mm, reszta to zapas.
Jeżeli te hankooki będą naprawdę w dobrym stanie, to po co szukać wrażeń u innych, być może mniej uczciwych sprzedawców :?: Jestem przekonany, że nie zauważyłbyś żadnej różnicy między trójkami, a dwójkami
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Lut 2020, 11:41

Postaram się jeszcze obgadac ten budżet z rodzicami, bardziej chodzi mi o to czy jest sens dopłacać i jak wypadają no te nowe zeetexy zt1000 bo kosztują niewiele więcej od tych używanych hankook ventus prime.

Patrząc po allegro znalazłem jeszcze np nowe
Dębica PRESTO HP2 91H w cenie 752zl już z wysyłką

[link do oferty na Allegro wygasł]

Tylko to nowy model i nic nie mogę o nich znaleźć żadnych testów itp więc nie wiem czy to dobry i godny polecenia model w tych pieniądzach
PawelMisiek
Nowicjusz

10 Lut 2020, 20:49

Dębica Presto HP jest bardzo chwalona, raczej mało prawdopodobne jest, by nowy model był gorszy.
Pozostaje tylko kwestia kasy, czy warto inwestować więcej kasy, skoro przy takich przebiegach i te używki starczą na kilka lat, ale to już sam musisz podjąć decyzję.
Ps. Gdybyś jednak zdecydował się na nówki, to lepiej bierz te Dębice :ok:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LS - ponad 2500 bieżących udoskonaleń
    Od premiery w roku 2006, dotychczasowa generacja LS przeszła ponad 2500 bieżących udoskonaleń, zaś najnowszy LS dodaje do tego kolejne 3000 zmian, a wśród nowych elementów oraz innowacji technicznych znalazły ...

12 Lut 2020, 12:58

Bardzo dziękuję Ci za rade

Czyli opcja numer 2 zakup zeetex zt 1000 chyba odrzucam zależy mi na bezpieczeństwie rodziców plus tak jak pisałem Tata ma 70lat więc reakcja jego na nagła sytuację też może być troszkę opóźniona.

Zostaje więc opcja tych używanych hankook ventus prime 2 i 3 też myślałem by kupić tylko te z 2017r i znaleźć używane takie same dwie musiał bym poszukać.

No i jest jeszcze trzecia opcja ale niestety najdroższa.

Te 205/55R16 Dębica PRESTO HP2 91H za 752zl

Tyle że testów jakichkolwiek brak i niestety nie wiem czy to dobre opony i godne zakupu.

Znalazłem też jeszcze takie coś od jednego użytkownika ale różne ceny i różnią się jednym indeksem

Hankook VENTUS PRIME3 K125

Te same opony ten sam sprzedawca jedne mają v inne h czemu więc 5 aukcji i na każdej inna cena? Są tu jakieś kruczki których nie dostrzegam bo cena dość dobra...
PawelMisiek
Nowicjusz

12 Lut 2020, 13:13

PawelMisiek napisał(a):Czyli opcja numer 2 zakup zeetex zt 1000 chyba odrzucam zależy mi na bezpieczeństwie rodziców plus tak jak pisałem Tata ma 70lat więc reakcja jego na nagła sytuację też może być troszkę opóźniona.Zostaje więc opcja tych używanych hankook ventus prime 2 i 3 też myślałem by kupić tylko te z 2017r i znaleźć używane takie same dwie musiał bym poszukać.
Ja tu się nie zgodzę bo opony Zeetex ZT1000 wcale nie wypadają tak źle przy hamowaniu ale za 600zł masz komplet nowych gum które tu raczej lepiej się sprawdza niż używki 3-4 letnie w podobnej cenie.
PawelMisiek napisał(a):Te 205/55R16 Dębica PRESTO HP2 91H za 752zl
Najlepsza opcja jeżeli możesz tyle wydać nic lepszego w tej cenie nie dostaniesz.

PawelMisiek napisał(a):Te same opony ten sam sprzedawca jedne mają v inne h czemu więc 5 aukcji i na każdej inna cena? Są tu jakieś kruczki których nie dostrzegam bo cena dość dobra...
Pierwsze cztery są od jednego sprzedawcy, pewnie testuje różne ceny żeby sprawdzić jak będzie wyglądała sprzedaż. Nie widać nic niepokojącego choć ceny niskie.
Ostatnia aukcja jest najtańsza od innego sprzedawcy i tu masz opony już z tego roku z najniższą ceną 779,99 zł za komplet. Ta chyba najlepiej się opłaca.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

12 Lut 2020, 17:59

Kurcze cichy trochę mi teraz namieszałeś bo byłem już zdecydowany na te używane za 300zl komplet (na tyle się z gościem umówiłem) lub na nowe Dębice, Hankooki lub Uniroyale rainsport 5
PawelMisiek
Nowicjusz

12 Lut 2020, 18:20

Tu masz te hankooki od tego sprzedawcy z allegro jeszcze taniej, bo odpada marża aledrogo :mrgreen:
[link do Sklepopon wygasł]
A sam sklep znany i poważany, sam kupowałem u nich kilka razy.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Lut 2020, 20:46

O proszę

Kolego a jak zamawiasz przez to stronę to nie doliczają 65zl za wysyłkę?

Bo wtedy praktycznie na jedno wychodzi hehe
PawelMisiek
Nowicjusz

12 Lut 2020, 21:24

Tego nie sprawdzałem :mrgreen:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Lut 2020, 13:43

PawelMisiek napisał(a):Kolego a jak zamawiasz przez to stronę to nie doliczają 65zl za wysyłkę?Bo wtedy praktycznie na jedno wychodzi hehe
Doliczają :) mogłeś to sprawdzić na stronie u nich. Z tego co wiem tylko na Oponeo ma przy czterech sztukach dostawę gratis.

Kurier Pocztex 24
1 sztuka - 14.90 zł
Każda kolejna +14,90 zł np. 3 opony = 44,70 zł, 4 opony = 59,60 zł itd.

Kurier DPD
1 sztuka - 18 zł
Każda kolejna +18 zł np. 3 opony = 54 zł, 4 opony = 72 zł itd.

PawelMisiek napisał(a):Kurcze cichy trochę mi teraz namieszałeś bo byłem już zdecydowany na te używane za 300zl komplet (na tyle się z gościem umówiłem)
Warto by było sprawdzić czy nie są czasem już lekko wyząbkowane. Jak nie i nie były naprawiane to za tyle jeszcze warto je kupić.
PawelMisiek napisał(a): lub na nowe Dębice, Hankooki lub Uniroyale rainsport 5
Uniroyale są fajne mają spory bieżnik dobrze trzymają ale po trzech latach potrafią już być głośne choć nie widać na nich ząbkowania lub innych przyczyn tylko normalne zużycie. Tu akurat piszę to na przykładzie opon w samochodzie znajomego który sporo jeździ i opony letnie mają jakieś 60tkm (zostało na nich około 4,7mm bieżnika).
Cichy77
Forumowicz VIP

13 Lut 2020, 19:31

Cichy w swojej b7 z quattro miałem zakupione jako nowe rainsport 3 przelatalem 3 letnie sezony ok 50tys km i nie zauważyłem by stały się głośniejsze.

Jedyne minusy rainsport 3 to to, że dość szybko się wycierają ale bez tragedii no i podczas szaleństw w zakrętach czasami miałem uczucie pływania, bo to dość miękka opona.

Ja wrzucałem teraz rainsport 5 czyli nowość ponoć poprawili w tej z tego co twierdzi producent problem z szybkim zużyciem ale testów póki co zarówno rainsport 5 jak i Dębicy nowej brak
PawelMisiek
Nowicjusz

24 Lut 2020, 21:24

PawelMisiek napisał(a):Cichy w swojej b7 z quattro miałem zakupione jako nowe rainsport 3 przelatalem 3 letnie sezony ok 50tys km i nie zauważyłem by stały się głośniejsze.
Przy takim napędzie inaczej trochę opony się ścierają, te o których pisałem jeździły w samochodzie kombi z napędem na przód i niby co roku zmieniane przód szedł na tył itd. ale dało się odczuć że są głośniejsze niż jak były nowe.
Cichy77
Forumowicz VIP