Pomoc przy wyborze samochodu. Za i przeciw. Accord vs Volvo S60

25 Sty 2018, 19:49

Witam, przymierzam się od jakiegoś dłuższego już czasu do kupna samochodu i mam dylemat pomiędzy ww autami. Mam nadzieję że pomożecie mi go rozwiązać :D
Obecnie posiadam Mitsubishi Carisma 1.8 i przyszła pora na zmianę a że z mnóstwa ofert wybrałem te 2 auta to mam teraz problem z wyborem.
Więc do rzeczy. Zastanawiam się pomiędzy Volvo S60 I gen najlepiej po lifcie z silnikiem 2.0 lub 2.5, a Hondą Accord VII 2.4 też po lifcie. Budżet jaki dysponuje to około 30 tyś zł na auto plus ewentualny pakiet startowy :)

No i tutaj mam do was pytanie odnośnie moich samochodów, co lepsze?
Trochę obawiam się tego turbodoładowanego silnika z S60 ale przyjemność z jazdy pewnie daje frajdę :yes: I odnośnie Hondy czy ten model tak samo jak inne również pobiera olej? I jak wygląda sprawa z ,, rudą'' w obu autach? Jakie są koszty eksploatacji. W przyszłości chciałbym też założyc instalację LPG więć w który lepiej toleruje?

Mam nadzieję że wszystko już opisałem i czekam na odpowiedzi oraz pozdrawiam. :lol:
bartoszbartek
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 11 2013
Auto: Nie mam

25 Sty 2018, 20:21

S60 bardziej komfortowe, lepiej wyciszone, szybsze (jeśli mamy na myśli 2.5T lub T5), ale ciaśniejsze w środku, ma mały bagażnik, fatalny promień skrętu. Moim zdaniem lepszym autem w dłuższe trasy i na autostradę będzie Volvo, a bardziej uniwersalna będzie Honda.
Wszystkie silniki Volvo współpracują bezproblemowo z LPG (jeśli korzystamy z dobrych podzespołów). W Hondzie też nie powinno być problemów z gazem.
Bezwypadkowe Volvo nie powinno w ogóle rdzewieć, w Hondzie jest kilka słabych punktów, ale ogólnie jest duża poprawa względem wcześniejszej generacji:
http://www.accordklubpolska.pl/index.ph ... w-vii-gen/
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002