Pomoc przy zmianie auta,pomożecie?

10 Sty 2016, 14:03

Czesc, ja rozmyslam nad zmiana samochodu, obecnie jezdze fiatem punto 1.2, duzo kilometrow nie jezdze moze okolo 8tys rocznie. Przebywam w Angli i myslalem na poczatku nad dieslem ale przy moich trasach odpada, jezdze tylko do pracy 10mil(16km) w jedna strone i zakupy, wiec padlo na benzyne. Pod uwage bralem honde civic VII 1.6i v-tec w miare ladny wyglad i podobno japonce wytrzymale, citroen c2 1.6vts- maly, fajne osiagi do moich potrzeb wystarczy ale wszyscy znajomi odradzaja bo "francuz" i jeszcze jedna opcja fiat bravo 1.4 t-jet 120-150hp no ale podobno z turbina czesto problemy bo peka korpus no i jeszcze bardziej odradzany niz citroen, chodzi mi o auto zeby bylo przyjemnie nim pojezdzic i ewentualne naprawy nie prowadzily do depresji hehe. Nie koniecznie dla rodziny bo jeszcze nie posiadam a i do Polski raz moze 2 razy w roku chcialbym sie wybrac i nie wiem na ktore auto sie zdecydowac,macie jakies swoje opinie badz sugestie? Kazda odpowiedz mile widziana.
samochodziarz
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: fiat punto mk2 fl
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

10 Sty 2016, 14:04

Najważniejsze kryterium jaki masz budżet?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

10 Sty 2016, 14:11

Jak pisalem, przebywam w Angli i tu auto kupic chce a budzet to do 2tys funtow, wszystkie 3 auta sa dostepne w tej cenie tylko ciekawe jaki jest ich stan, fiata mozna wyrwac juz z 2009roku tylko czy wart skoro taki tani...
samochodziarz
Nowicjusz

10 Sty 2016, 14:22

Akurat T-jety to bardzo udane silniki a samo Bravo też niczego sobie :ok:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

10 Sty 2016, 14:28

Myslisz, ze to byl by najlepszy wybor? Patrzylem czesci nie sa drogie, np. sprzeglo cos okolo 110f a kolo dwumasowe 200f +/- mysle ze z robota wyszlo by okolo 400, w sumie nie duzo ;)
samochodziarz
Nowicjusz

10 Sty 2016, 14:33

Citroen niewiem ale Civic też godny polecenia.
Barol
Awatar użytkownika

10 Sty 2016, 14:39

Wedlug ciebie co by bylo lepszym wyborem? Biorac pod uwage dynamike,spalanie,awaryjnosc i komfort jazdy? W jakims filmiku slyszalem opinie ze fiaty potrafia stanac w trasie z jakis nieoczekiwanych problemow, ale wydaje mi sie, ze kazde auta tak sie zachowa jak bedzie jakis problem, sam juz nie wiem
samochodziarz
Nowicjusz