Pomoc w doborze płynu do wspomagania Passat B5 FL

25 Lis 2016, 16:58

Witam ! :)
Od 3 miesięcy jestem posiadaczem Passata B5Fl 1.6 z roku 2001.
Podczas sprawdzania płynów pod maską zauważyłem że płyn do wspomagania jest trochę niżej niż minimum,niestety nie wiem czy poprzednik zmieniał go lub ewentualnie na jaki,więc postanowiłem że wymienię cały na nowy.Mam zielony korek z oznaczeniem Mineral G002000,rzekomo olej ten występuje teraz pod symbolem G004000 i stąd moje pytanie: Czy można go wlać ? czy to jest mineralny czy syntetyczny? bo facet w sklepie stwierdził że zamiennikiem do tego oleju jest Febi syntetyk i stąd moje obawy przed zakupem :) nie wiem jaki teraz jest wlany,nie wiem czy "poprzednik" sugerował się informacją na korku.Jakie mogły by być konsekwencje wymienienia z syntetyku na mineralny lub mineralny na syntetyk ?
Pozdrawiam
TurboG
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 06 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: VW Passat
Silnik: 1.6 8V
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

25 Lis 2016, 19:37

TurboG napisał(a):Mineral G002000,rzekomo olej ten występuje teraz pod symbolem G004000 i stąd moje pytanie: Czy można go wlać ? czy to jest mineralny czy syntetyczny? bo facet w sklepie stwierdził że zamiennikiem do tego oleju jest Febi syntetyk

Płyn do wspomagania oznaczony symbolem G002000 z tego co mi wiadomo jest płynem mineralnym który nie jest już produkowany. Zdarza się jednak że jeszcze występuje w starszych samochodach.
Drugi płyn o którym piszesz to następca tego o którym mowa wyżej i jest oznaczony symbolem G004000. Ten płyn jest płynem syntetycznym (z tego co wyczytałem), a zatem nie należy ich mieszać wzajemnie.
Jeżeli nie dostaniesz płynu o oznaczeniu które masz to można zastosować ten drugi ale tylko w przypadku wymiany całego płynu w układzie wspomagania.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

10 Wrz 2019, 14:58

mylisz sie.
płyny sa mieszalne, czy to syntetyki czy mineralne tak jak i oleje silnikowe.
kolor tez za bardzo nie ma znaczenia.
a mineralne sa nadal produkowane np. febi 06162 (zielony mineralny)
motomoto0
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: opel corsa
Silnik: 1.0 12v
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1997

11 Wrz 2019, 08:32

motomoto0 napisał(a):płyny sa mieszalne, czy to syntetyki czy mineralne tak jak i oleje silnikowe
Poczytaj trochę na ten temat to będziesz wiedział jakie rodzaje płynów można ze sobą mieszać bez problemu, a czego nie powinno się robić. To że jest dopuszczone mieszanie pewnych substancji nie oznacza że takie połączenie ich będzie dobrze się sprawdzało w danym układzie w którym będą one pracowały.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

03 Lis 2019, 03:39

Oleje silnikowe można mieszać,dolewka,natomiast płynów wspomagania nie wolno mieszać,syntetyk do układów wspomagania ,do których zaleca się mineralne,to proszenie się o kłopoty,podobnie jest z płynami hamulcowymi,załatwisz uszczelnienia i będziesz miał finito.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

03 Lis 2019, 03:56

Dodam jeszcze,że fluidy syntetyczne mają to do siebie,iż generują niższe ciśnienie,przez mniejszą lepkość,dlatego do układów wspomagania gdzie zaleca się mineralne najlepszym fluidem jest ten do ASB ATF II,taki fluid generuje najwyższe ciśnienie,kolor nie ma znaczenia,taki fluid możesz zastosować z powodzeniem,naturalnie po pozbyciu się starego.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Droga od koncepcji do samochodu
    Gdy samochód zjeżdża z linii produkcyjnej, jest w nim już zawarty efekt wysiłku wielu osób. Stworzenie nowego modelu to długi i kompleksowy proces, na który składają się lata doświadczenia zebrane przy ...